آش شولی شلغم یزدی+طرز تهیه

  • آش شولی شلغم یزدی+طرز تهیه
  • آش شولی شلغم یزدی+طرز تهیه
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

آش شولی از غذاهای سنتی شهر یزد واقع در استان یزد است که دو نوع متفاوت تابستانه و زمستانه دارد. در ادامه علاوه بر مطالب جانبی طرز تهیه آش شولی شلغم یزدی را به شما آموزش می دهیم.

اگر به یزد سفر کرده باشید یا به دلیل داشتن قوم و خویش و دوست و رفیق یزدی، غذاهای خوشمزه این منطقه را چشیده باشید، حتما تایید می کنید که غذاهای این خطه از کشورمان، حلاوت خاصی دارد.

شولی، یک آش یزدی است که برای بسیاری از یزدی ها به عنوان محبوب ترین غذا شناخته می شود.

در این مطلب به دستور پخت و ارزش غذایی این غذای محبوب یزدی پرداخته ایم که به خاطر شل بودن قوامش به نام «شولی» خوانده می شود و در زمستان و تابستان با مواد غذایی متفاوتی طبخ می شود؛ به نحوی که نوع زمستانه اش مملو از ماش و شلغم است و نوع تابستانی اش پر از چغندر و عدس.

مـواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ شلغم: ۴۰۰ گرم (۱۰۰ کیلوکالری)

▪ ماش: ۱ لیوان (۲۴۰ کیلوکالری)

▪ پیاز: ۱ لیوان (۲۵ کیلوکالری)

▪ اسفناج: ۴ لیوان: ۱۰۰ کیلوکالری

▪ شوید، تره، گشنیز و جعفری: ۴ لیوان (۱۰۰ کیلوکالری)

▪ روغن کانولا: ۴ قاشق غذاخوری (۳۶۰ کیلوکالری)

▪ نمک و زردچوبه: به میزان دلخواه: (۰ کیلوکالری)

طـرز تـهـیـه آش شولی

ابتدا شغلم های ریز و گرد را جدا کنید و بعد از شست وشو، سر و دم آنها را بگیرید و همراه ماش و آب روی حرارت قرار دهید تا بپزند. بعد از پخت، سبزی ها را اضافه کنید و بگذارید با هم کمی جوش بخورند. در تابه ای، پیازها را نیز با روغن تفت بدهید و ادویه ها را اضافه کنید و چند دقیقه قبل از سرو، آنها را نیز به آش بیفزایید و بگذارید کمی حرارت ببینند. به این ترتیب، شولی لذیذ شما آماده خوردن خواهد بود؛ مخصوصا در این روزهایی که کم کم هوا دارد سرد می شود.

نکاتی در رابطه با آش شولی

۱- این آش در مجموع ۹۲۵ کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که بین ۴ نفر تقسیم شود، به هر نفر ۲۳۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید.

۲- سبزی های به کار رفته در این آش را تازه تهیه و با یک چاقوی تیز خرد کنید تا مواد مغذی اش بیش از پیش حفظ شوند. بعضی خانم ها سبزی را از قبل خریداری و بسیار ریز می کنند و به این ترتیب سبزی آب می اندازد و این آب که سرشار از ویتامین است، دور ریخته می شود و در نتیجه، از ارزش تغذیه ای آن کاسته خواهد شد.

۳- شلغم که هنگام سرما خوردگی و فصل زمستان، بیشترین مصرف را دارد، دارای ارزش غذایی دیگری نیز هست. به این ترتیب که خوردن خام یا بخار پز شده آن به بهبود فعالیت ریه ها کمک می کند. به این دلیل برای افراد سرما خورده توصیه می شود. نکته دیگر میزان پتاسیم فراوان آن است. در هر ۱۰۰ گرم این سبزی ۲۸۰ میلی گرم از این ماده معدنی وجود دارد و عادت به خوردن آن برای بیماران فشار خونی توصیه می شود. در ضمن، این سبزی در مقایسه با سایر سبزی های ریشه ای دارای کلسیم فراوانی است. به این ترتیب که با خوردن ۱۰۰ گرم از آن ۴۸ میلی گرم از این ماده معدنی تامین خواهد شد بنابراین کسانی که از لبنیات کمتر استفاده می کنند بهتر است در فصل زمستان این سبزی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.

۴- وقتی صحبت از اسفناج می شود همه به یاد آهن فراوان این سبزی می افتند؛ در حالی که بیش از آهن، این سبزی سرشار از پتاسیم است و فولات فراوانی دارد به طوری که هر ۱۰۰ گرم آن دارای ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم و ۱۵۰ میکروگرم فولات است بنابراین هم می تواند فشار خون را کنترل کند و هم به سلامت هر چه بیشتر قلب کمک می کند. موضوع دیگر اینکه این سبزی مملو از بتاکاروتن یا پیش ساز ویتامین A است بنابراین خوردن آن می تواند به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک کند و به این ترتیب تعداد دفعات ابتلا به بیماری های عفونی به خصوص سرما خوردگی و آنفلوآنزا را به حداقل ممکن برساند. این سبزی منبع کلسیم گیاهی نیز هست اما به دلیل اگزالاتی که دارد قابلیت جذب آن بسیار پایین است بنابراین حجم زیادی از این سبزی باید خورده شود تا بتواند نیاز روزانه به این ماده معدنی را تامین کند. فقط فراموش نکنید که هر نصف لیوان اسفناج معادل یک واحد سبزی است و ۲۵ کیلوکالری انرژی دارد و باید در میزان انرژی دریافتی روزانه محاسبه شود.

۵- جـعـفـری گیاهی از خانواده چتریان جعفری یکی از سبزی های خوش خوراکی است که در سبزی خوردن استفاده می شود البته به دلیل عطری که دارد در انواع غذاها از آش گرفته تا انواع برنج به کار برده می شود. جالب است بدانید که این گیاه از خانواده چتریان یا همان خانواده جعفری است. این سبزی کاهش دهنده اسیداوریک و برای پایین آوردن فشارخون نیز مفید شناخته شده است بنابراین مصرف آن برای میانسالان توصیه می شود. به علاوه، منبع ویتامین های C و پیش ساز ویتامین A است و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم دارد اما چون گیاه قاعده آوری است مقادیر زیادش، بیش از ۲۰۰ گرم در روز برای زنان باردار خطر سقط را همراه دارد. ضمن اینکه بعضی افراد به گیاهان خانواده جعفری حساسیت دارند. به این ترتیب که اگر جعفری مصرف کنند و در معرض نور آفتاب قرار گیرند، روی پوستشان تاول و بثورات پوستی ظاهر می شود. به این عارضه می گویند حساسیت نوری و کسانی که این علایم را داشته باشند، بهتر است گیاهان این خانواده را مصرف نکنند.

۶- در صورت علاقه به طعم ترشی می توانید در آشتان سرکه بریزید و به آن قره قروت اضافه کنید. این، عادتی است که یزدی ها دارند و به نوع تابستانه این آش، چنین چاشنی هایی می زنند. در غیر این صورت، می توانید آن را بدون هیچ طعم دهنده ای میل کنید؛ به خصوص اگر سرماخورده اید.

۷- اگر فشار خون دارید بهتر است از شلغم بیشتری در این آش استفاده کنید. در ضمن، میزان سبزی های برگ سبز را نیز افزایش بدهید و البته از مقدار نمک کم کنید. به جای روغن کانولا نیز از روغن زیتون استفاده کنید و فقط برای یکی دو دقیقه پیازها را در آن تفت بدهید و در آش بریزید.

۸- میزان شلغم به کار رفته در شولی را بیشتر کنید و به آن کمی آبلیموی تازه بزنید. به این ترتیب، ویتامین C به کار رفته در آن می تواند به بهبود هر چه سریع تر بیماری تان کمک کند. در ضمن، می توانید آبمیوه تازه ای نظیر آب لیمو شیرین و آب پرتقال را نیز به عنوان نوشیدنی همراه این آش میل کنید.

۹- اگر یبوست دارید مصرف سبزیجات می تواند به بهبود یبوست کمک کند. بنابراین استفاده از این آش، هم به دلیل فیبری که دارد و هم به دلیل آب فراوانش، می تواند از شدت یبوست تان بکاهد. در موارد شدیدتر می توانید چند عدد آلو نیز به این آش بیفزایید.

نوش جان!



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


منبع

درگاه اینترنتی ریسک

محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران

  • فاطمه در ۳ آبان ۱۳۹۹

    این شولی ارد هم میخواهد در ضمن از سبزی مرزنجوش هم در روغن پیاز آن میتوان استفاده کرد که خیلی فواید دارد

  • فاطمه در ۳ آبان ۱۳۹۹

    تقریبا اواخر پخت حدود یک فنجان ارد را با کمی نمک در آب حل می کنیم و داخل شولی می ریزیم و هم میزنیم تا ارد گلوله نشود وقتی که جوش آمد شعله را کم میکنیم و می گذاریم تا بوی خامی ارد تمام شود

  • زهرا در ۳ آبان ۱۳۹۹

    تقریبا اواخر پخت حدود یک فنجان ارد را با کمی نمک در آب حل می کنیم و داخل شولی می ریزیم و هم میزنیم تا ارد گلوله نشود وقتی که جوش آمد شعله را کم میکنیم و می گذاریم تا بوی خامی ارد تمام شود