آش کارده که آش کاردی نیز خوانده می شود یکی از آش های سنتی و محلی استان فارس به خصوص شهرستان اقلید است. کارده یا کاردی نام نوعی سبزی کوهی محلی است.
مواد لازم آش کارده برای ۶ تا ۸ نفر:
سبزی کارده خرد شده: نیم تا یک کیلو
آرد گندم: ۱ پیمانه
آبغوره: ۱ پیمانه
ماست ترش یا دوغ: ۱ پیمانه
خرده برنج یا جو پرک شده: نصف پیمانه
پیاز ساطوری شده: ۱عدد بزرگ
زردچوبه: نصف پیمانه
شنبلیله خشک: ۲ پیمانه
روغن و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه آش کارده:
روش اول جهت استفاده از کارده خشک:
ابتدا کارده خشک را در یک ظرف با مقداری آب به مدت ۲ تا ۳ ساعت خیس می کنیم. سپس کارده های خیس شده را از آب خارج و در یک قابلمه بزرگ ریخته و آرد گندم را روی آن می پاشیم و به وسیله گوشتکوب آرد گندم ها را روی کارده ها می کوبیم تا آرد گندم جذب کارده ها شود و سپس آب کارده خیس شده را به این مخلوط اضافه می کنیم.
به اندازه ۳/۴ قابلمه آب به این مخلوط اضافه کرده و روی اجاق گاز با شعله متوسط می گذاریم و آبغوره و دوغ یا ماست ترش شده را به آن اضافه می کنیم.
بعد از به جوش آمدن آش باید مرتبا مایع داخل قابلمه را به هم زده تا آش ته نگیرد. بعداز ۳ الی ۴ ساعت و پخته شدن کامل کارده ها، برنج را به آن اضافه می کنیم و به مدت ۱ ساعت با شعله ملایم پخت را ادامه می دهیم.
پیاز را در ماهیتابه سرخ کرده و زردچوبه و شنبلیله را به آن اضافه و تفت می دهیم و با اضافه کردن مقداری آرد گندم تفت را ادامه داده و این مخلوط را به آش اضافه می کنیم و اجازه داده تا ۱۵ دقیقه بجوشد و آش لعاب دار شود.
روش دوم در صورت تازه بودن کارده:
اگر کارده ها تازه باشند، به علت تیز و برنده بودن سبزی تازه، آرد گندم را به کارده ها اضافه و بعد از کوبیدن آن ها با سبزی، آبغوره یا دوغ را به آن اضافه و به مدت ۲۴ ساعت در محیطی گرم و سرپوشیده گذاشته تا خاصیت کارده ها (برندگی و تیزی) از بین برود و بعد از این مدت این مخلوط را روی اجاق گذاشته و با اضافه کردن آب مثل مرحله قبل مراحل پخت را ادامه می دهیم. این آش هرچه بیشتر بجوشد ترش مزه تر خواهد شد.
نوش جان!
هشدار:
کارده تازه برندگی و تیزی زیادی دارد و اگر طبق روش دوم مراحل عمل نکنید، باعث زخم شدن زبان و گلو می شود.