گنبد سلطانیه که مقبره الجایتو است در شهر سلطانیه زنجان ساخته شده و یکی از آثار مهم معماری ایران و جز میراث جهانی به شمار می آید.
گنبد سلطانیه
گنبد سلطانیه مقبرهٔ اُلجایتو است که در ۱۳۰۲ تا ۱۳۱۲ میلادی در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد و از آثار مهم معماری ایرانیو اسلامی از شیوه معماری آذری به شمار میرود. گنبد سلطانیه در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیدهاست.
بلندترین گنبد آجری جهان ( گنبد سلطانیه )
گنبد سلطانیه به عنوان شاهکاری از معماری دوره اسلامی، به عنوان بلندترین گنبد آجری جهان در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاست.
گنبد سلطانیه شامل سه بخش اصلی ورودی، تربتخانه و سردابهاست. گنبدی عظیم ودوپوش است که از بینظیرترین گنبدهای دو پوشش زیبا به شمارمیآید
ساختار بدنه گنبد
بدنه اصلی گنبد و تمام ساختمان آن با آجر ساخته شده و گنبد با روکش کاشیهای فیروزهای و لاجوردی و به شیوه معرقکاری تزیین شده است چنانچه گویی جامهای فیروزهای بر تن کرده است.
در قسمت جنوبی گنبد، آثار ساختمان مسجدی دیده میشود که محراب آن دارای حاشیه گچبری است. با ملاحظه دقیق این بنای عظیم، به نظر میرسد که علاوه بر محل آرامگاه اصلی که شامل ساختمان مرکزی گنبد است و به نام تربت خانه شهرت دارد، در سایت گنبد سلطانیه آرامگاه ملاحسن کاشی نیز وجود دارد.
شاخصه های گنبد سلطانیه
طبقه فوقانی و جدا از دهلیزهای داخلی گنبد سلطانیه، یکی از شاخصترین بخشهای آرمگاه است. این بخش بالکنهایی هشتگانه هستند که از ایوانها رو به بیرون شکل گرفتهاند و تزئینات زیبایی از کاشیکاری، مقرنس، تسمهکشی، گچکاری و تلفیقهایی از آجر و کاشی به همراه کتیبههای متعدد تشکیل شدهاند. این بالکنها چشماندازهای بینظیری دارند.
طرح اولیه مقبره الجایتو ( گنبد سلطانیه )
بنا به روایتی گفته میشود که گنبد سلطانیه بر اساس طرحی از آرمگاه غازانخان که آن نیز از بنای آرامگاه سلطان سنجر الهام گرفته شده، ساختهشده است. با اینحال پلان آن آرامگاهها مربع اما گنبد سلطانیه هشتضلعی است. از سوی دیگر جنبههای ابتکاری در این بنا آن را به یکی از شاخصترین بناهای دوره اسلامی در جهان بدل کردهاست.
همچنین گفته میشود که گنبد کلیسای سانتاماریا دلفیوره با تقلید از گنبد سلطانیه حدود صد سال پس از آن ساخته شدهاست.
از این مناطق زیبا دیدن فرمایید :