معرفی جاذبه های دیدنی بجنورد
بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی، شهر بسیار بزرگی نیست، اما با داشتن جاذبههای گردشگری متفاوت و متنوع یکی از مقاصد محبوب گردشگران ایرانی است. این جاذبهها چه طبیعی و چه تاریخی برای تمامی مسافران جذابیت خاصی دارند. معمولا افرادی که از قسمت شمال به استان خراسان سفر میکنند و یا در مسیر برگشت از خراسان به سمت استان گلستان میروند، یکی از تفرجگاههای زیبای بجنورد را میبینند. برای کسانی که قصد دارند سفری به خراسان شمالی انجام دهند، بهتر است با جاذبه های دیدنی بجنورد آشنا شده و از آنها بازدید کنند. چنانچه قبلا به بجنورد سفر کرده باشید، خواندن این مطلب برایتان تجدید خاطرات خواهد شد و در غیر این صورت، شما را برای مسافرت مشتاق خواهد کرد.
تفرجگاه باباامان

جاذبه های دیدنی بجنورد
به جرأت میتوان گفت یکی از قدیمیترین و زیباترین جاذبه های دیدنی بجنورد و ایران، تفرجگاه باباامان است. اگر به مشهد مقدس سفر کرده باشید، در مسیربرگشتتان به سمت شمال، به این تفرجگاه میرسید که مکانی بسیار آرام، دنج، دلنشین و مناسب خانواده میباشد. آرامگاه شاهزاده اسماعیل که از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است، در داخل این تفرجگاه قرار دارد و به امامزاده باباامان معروف است. تفرجگاه باباامان دارای ۴۰۰هزار درخت اصله شامل چنار، اقاقیا، زالزالک، زبان گنجشک، زردآلو، بوتههای تمشک وحشی و … بوده که جلوهای خاص و منحصربه فرد به مکان میبخشند. بد نیست برای تنفس اکسیژن خالص روزی را در این بهشت زیبا سپری کنید. وجود چشمهها در اطراف و مرکز باباامان و درختان چنار قطور با قدمت ۴۰۰ ساله ازجمله زیباییهای خدادادی طبیعت این تفرجگاه هستند. برای افرادی که به گیاهان و حیات وحش علاقهمند هستند، بازدید از باغ وحش پردیسان در غرب پارک باباامان که زمینی به اندازه ۲۵۰ هکتار از آن خود کرده است، توصیه میگردد.
تفرجگاه بِش قارداش

جاذبه های دیدنی بجنورد
در ۷ کیلومتری بجنورد و ابتدای مسیر بجنورد به سمت اسفراین، تفرجگاه زیبای بِش قارداش قرار دارد. در زبان تُرکی بش قارداش به معنای “پنج برادر” است. این محل پیش از اسلام و در زمان اشکانیان و ساسانیان محل عبادت پیروان دین زرتشت بوده و بزرگان زرتشتی که “مغ” نامیده میشدند، در این مکان اقامت چهار فصله داشتند. به همین سبب این مکان به “چهار مغان” نیز شهرت داشت. حکایاتی درباره علت نامگذاری این مکان به “بش قارداش” از زبان مردم محلی بیان میشوند. طبق این حکایات پنج برادر در گذشته در شهر بجنورد زندگی میکردهاند و مخالف ظلم و ستم پادشاه بودند. به همین دلیل تحت تعقیب مأموران حکومتی قرار داشتند. هنگامی که این پنج برادر پا به فرار میگذارند، مأموران تا این مکان به دنبال آنها میآیند. در این هنگامه برادران از خدا طلب کمک میکنند و به اذن خداوند پنج سوراخ در کوه ایجاد میشود و برادران به داخل آنها پناه میبرند. از هرکدام از این سوراخها آب جریان مییابد. برخی نیز چنین نقل میکنند که نام بش قارداش به دلیل وجود پنج غار سنگی در کنار یکدیگر به این مکان نهاده شده است. آب این چشمهها از نظر پزشکی برای درمان بیماریهایی همچون نارحتیهای کبدی، صفرایی، تغذیهای و دستگاه ادراری بسیار مفید و مؤثر است. این اثر در یازدهم دی ماه سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۵۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عمارت مفخم

جاذبه های دیدنی بجنورد
یکی از قدیمیترین بناهای دوره قاجار و جاذبه های دیدنی بجنورد عمارت مفخم است. این عمارت به دستور یارمحمدخان شادلو در اوایل دهه ۱۳۰۰ هجری قمری ساخته شد و به عنوان محل سکونت وی و خانوادهاش مورد استفاده قرار گرفت. عمارت دارای ۲ تالار برگ و ۳۴ اتاق است. در سمت جنوب میتوانید نمای اصلی ساختمان را مشاهده کنید. نمای ساختمان با کاشیکاریهای معرق، هفت رنگ، نقش و نگارهای انسانی، اسلیمی، حیوانی، هندسی و ختایی مزیّن شده است. در ساخت بنا نیز آجر و ملات گچ به کار رفته است. در هر طبقه از بنا دو ایوان شمالی و جنوبی وجود دارد. کاشیهای خشتی زیبا با رنگهای فیروزهای، بنفش، زرد، صورتی، سفید، سرخ، سبز وسیاه به تمامی بنا روح بخشیدهاند و آن را زنده نگه داشتهاند. دو فرشته بالدار و طرح و نگارهایی از طبیعت و اشکال هندسی، هنرهای غنی و زیبای سده سیزدهم را به رُخ میکشند. این عمارت پس از بازسازی و مرمت به موزه مردمشناسی و باستانشناسی استان خراسان شمالی تبدیل شد و با شماره ۹۵۲ در فهرسا آثار ملی ثبت گردیده است.
عمارت آیینه خانه مفخم

جاذبه های دیدنی بجنورد
یکی دیگر از آثار بسیار زیبا و چشمنواز دوره قاجاریه و جاذبه های دیدنی بجنورد ، عمارت آیینه خانه مفخم است. در گذشته این عمارت به همراه برخی دیگر از بناهای تاریخی ازجمله عمارت مفخم، حوضخانه، کلاه فرنگی و سردر به صورت مجموعهای در یک باغ بزرگ قرار داشتند و به این مجموعه بزرگ “دارالحکومه مفخم” میگفتند. این عمارت زیبا در انتهای خیابان شریعتی شمالی شهر بجنورد قرار دارد و بازدید از آن را هرگز نباید از دست بدهید. در اطراف ورودی اصلی عمارت ۴ مناره وجود دارد. به روی هر مناره نام محمد ۱۲بار به صورت کاشیکاری معقلی حک شده است. نام بنا از اتاق آیینهکاری شده در طبقه دوم عمارت گرفته شده است. همزمان با دوران حکومت ناصرالدین شاه، در دهه ۱۳۰۰ هجری بنای عمارت به دستور یارمحمدخان شادلو ساخته شد که به سردار مفخم معروف بود. در این عمارت مراسمات تشریفات نظامی، رایزنی درباره مسائل سیاسی و اجتماعی، دیدارهای رسمی سردار مفخم با سیاسیون دوره قاجار و سران ایل شادلو انجام میگرفتند. میرزا مهدی خانشقاقی اولین مهندس معمار فارغالتحصیل شده از دانشکده معماری پاریس بود. وی طراحی نقشه ساختمانی آیینه خانه را انجام داده بود. همزمان با عهد ناصری، ساختمان آیینه خانه در داخل باغ بزرگ دلگشا بنا نهاده شد. این بنا به شکل مستطیل و در ۲ طبقه به ابعاد ۱۸*۱۱ متر و با ۱۰ متر ارتفاع ساخته شد و دارای ۹ اتاق میباشد. سقفها و دیوارهای تالار طبقه دوم تماما آیینه کاری شده است. این بنای تاریخی زیبا و منقش با شماره ۱۱۶۷ به ثبت آثار ملی ایران رسیده و از سال ۱۳۹۷ تا به امروز به عنوان موزه اسناد و نسخ خطی در ملأ بازدید عموم قرار گرفته است.
آتشکده اسپاخو

جاذبه های دیدنی بجنورد
در ۱۰۰ کیلومتری غرب شهر بجنورد وکنار روستای اسپاخو، آتشکده اسپاخو، یکی از قدیمیترین بناهای استان خراسان شمالی قرار گرفته است. با وجود اینکه مردم محلی این بنا را کلیسا مینامند، اما تاکنون هیچ شواهدی وجود مسیحیان را در این مکان تأیید نمیکند. باتوجه به محراب دایره شکل، آتشدان و سوراخهایی که جهت خروج دود در سقف گنبدی بنا وجود دارند، میتوان گفت این بنا محل آتشکده زرتشتیان باستان بوده است. واژه اسپاخو از کلمه “اسپ” یا “هسپ” در زبان پهلوی گرفته شده و با گذر زمان به “اسب” تبدیل شده است. آنگونه که نقل میشود، در گذشته در این محل اسب نیز نگهداری میکردهاند.
امامزاده سلطان سید عباس

جاذبه های دیدنی بجنورد
در دامنه تپههای ماهور جنوب شهر بجنورد، از فرزندان امام موسی کاظم (ع) به نام سلطان سید عباس دفن شده است. این امامزاده در زمان حکومت بنیعباس از مدینه به خراسان هجرت کرده و در اواخر سده دوم هجری قمری وفات دیده بر جهان بسته است. بنای آرامگاه چهارگوش میباشد و هر ضلع اش دارای ورودی است و دو شبستان و ایوان در بنا وجود دارند که در دو طرف ایوان شرقی در گوشههای بنا دو برج ایجاد شده و به روی گردن بنا طرحهای طاقنما نگاشته شده است. روی گنبد فیروزهای رنگ این آرامگاه با “لا اله الا الله” پوشیده شده است و در نمای اصلی بنا کاشیکاریهایی وجود دارد که آیات قرآنی به رویشان نوشته شده است. نام محلهای که این آرامگاه در آن قرار دارد، “محله معصوم” است و شهدا و اموات شهر بجنورد در این محل دفن شدهاند. آرامگاه در زمان حمله مغول ویران گشته بود، در سال ۱۲۲۳ هجری قمری فتحعلی شاه قاجار مرمت بنا را بر عهده گرفت و در سال ۱۳۴۵ شمسی این بقعه مورد بازسازی کامل قرار گرفت.
حسینیه جاجرمیها

جاذبه های دیدنی بجنورد
یکی از بناهای تاریخی که به اواخر دوره قاجار مربوط است، حسینیه جاجرمیها میباشد. این بنا در سال ۱۳۲۵ هجری قمری توسط استاد غلامرضا بنا یزدی قد برافراشت. در این بنا میتوان نمونهای از معماری سنتی را از نوع حیاط مرکزی مشاهده کرد. تمامی درها، پنجرهها و نورگیرهایی که به سمت حیاط باز میشوند، نشان از معماری درونگرای سنتی هستند. مساحت این بنا ۶۰۰ مترمربع بوده و در دو طبقه ساخته شده است. حس و حال عجیب و ناب در این بنا وجود دارد که بسیار زیبا و وصف نشدنی است. اشعاری به روی دیوارهای حسینیه نوشته شدهاند که مناسب با کابری بنا هستند. در هفدهم مرداد سال ۱۳۸۳، حسینیه جاجرمیها با شماره ۱۱۰۵۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
کوشک باغ علیآباد

جاذبه های دیدنی بجنورد
در روستای علیآباد که در ۳ کیلومتری شمال شرق بجنورد واقع است، کوشک باغ علیآباد قرار دارد که یکی از جاذبه های دیدنی بجنورد به شمار میرود. به قدمت این بنا از درختان کهنسالی که در حیاطش وجود دارند، میتوان پی برد. ساختمان تاریخی که در وسط باغ وجود دارد، کوشک است که به حکمرانان شادلو مربوط میشود. کوشک علیآباد چهار ورودی دارد و در طبقه همکفش یک سقف گنبدی و حوضخانه وجود دارد. در گذشته ساکنان این بنا از اتاقهای مسکونی و حوضخانه استفاده میکردند. تزئینات گچی داخل بنا همه نشان از هنر معماری ایرانی هستند. نام این کوشک در بسیاری از سفرنامهها، از جمله سفرنامه چارلزمک گریگور آمده است. همچنین، ناصرالدین شاه در سفرنامه دومش به باغ آن را از املاک سهامالدوله (کلاه فرنگی) نامیده است. این کوشک در زمان حاکمیت سردار مفخم (سردار بجنورد)، محل شکار و استراحت حاکمان و بزرگان بود. کوشک علیآباد با شماره ۴۹۵۳ در سال ۱۳۷۰ به ثبت فهرست آثار ملی ایران درآمده است.
دریاچه سد شیرین دره

جاذبه های دیدنی بجنورد
در محدوده شهرستان سملقان و مانه و در ۶۵ کیلومتری شمال غرب شهر بجنورد، سد شیرین دره قرار دارد. این سد از بزرگترین سدهای خراسان شمالی میباشد و به روی دریاچه شیرین دره که از سرشاخههای رود اترک است، ساخته شده است. موارد کاربری سد شیرین دره را کنترل و مهار سیل، تأمین آب آشامیدنی مورد نیاز برای بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال میتوان نام برد و همچنین، آب مورد نیاز صنایع و کشاورزی از این سد فراهم میگردد. عملیات سدسازی در این محل از سال ۱۳۷۵ آغاز شد و فروردین ۱۳۸۴ اتمام یافت. امکانات تفریحی سد شامل قایقرانی، ماهیگیری و شنا میباشد.
خانه بانک ملی

جاذبه های دیدنی بجنورد
یکی از خانههایی که در بجنورد از زمان پهلوی به جا مانده، خانه بانک ملی است. معماری بنای این خانه تلفیقی از معماری اروپایی و سنتی میباشد. قوس کمانی پنجرهها و ورودی ها و قابهای کاشی کاری شده بالای آنها بسیار زیبا است. بازدید از این خانه برای آشنایی با معماری اروپایی سدههای هجده و نوزدهم توصیه میشود.
طبیعت باغ دره

جاذبه های دیدنی بجنورد
طبیعت زیبای مناطق راز و جرگلان در بجنورد بسیار زیبا هستند. در ۱۰ کیلومتری جاده بینالمللی بجنورد- آشخانه، درهای سرسبز، بکر و چشمنواز به نام باغ دره وجود دارد. این منطقه به قدری زیبا و دنج است که برای داشتن یک پیک نیک خانوادگی جان میدهد. انواع گیاهان دارویی پونه، کاکوتی، آویشن، قله چای و بادرنج بویه در این دره فراوان میرویند. تا چشم بگیرد در این دره و اطرافش درختان سرسبز وجود دارند. با رفتن به این دره ریههایتان از تنفس هوای تمیز متعجب و شگفتزده خواهند شد.
بند خاکی عبدلآباد

جاذبه های دیدنی بجنورد
روستای عبدلآباد در شهر حصار گرم خان دارای بند خاکی به نام بند عبدلآباد- خراسان شمالی میباشد. آب رودخانههای اطراف در زمستان به این سد میریزند و در تابستان برای آبیاری زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. ماهیان گرم آبی نیز در این سد پرورش داده میشوند.
جاذبههای زیبای بجنورد تمامی ندارند و همگی ارزش دیدن دارند. برایمان بنویسید، شما تاکنون از کدام جاذبههای خراسان شمالی بازدید کردهاید و جاذبه محبوب و موردعلاقهتان کجا بوده است؟
از اینکه با نظرات و اطلاعات مفیدتان ما را یاری میکنید، سپاسگزاریم.
مطالب مرتبط: خانه معلم بجنورد، طرز تهیه آش جوشواره