آشنایی با جاذبه های دیدنی سراوان
سراوان شهرستانی است که به عنوان اولین منطقه شرقی ایران به استقبال خورشید رفته، گیسوان طلاییاش به دست گرفته، با نخلهای سرسبز خود آن را شانه کرده و با پخش کردن این انوار طلایی میان سایر شهرستانها، حسادت آنها را به این موقعیت خاص برمیانگیزد. این شهرستان نه تنها موقعیتی خاص بلکه قدمت طولانی، جاذبه های دیدنی و طبیعت بکری نیز دارد. شاید برخی نام سراوان به گوششان خورده باشد اما به جرات میتوان گفت کمتر کسی از این شهرستان زیبا اطلاعاتی دارد و بسیاری حتی خبری از جاذبه های آن ندارند؛ اما شما میتوانید با خواندن این مطلب با جاذبه های دیدنی سراوان آشنا شوید.
موزه زنده کلپورگان

جاذبه های دیدنی سراوان
موزه زنده کلپورگان کارگاهی هنری است که یادگار هنر سفالگری در این منطقه است. این موزه در روستای کلپورگان با فاصلهای ۲۵ کیلومتری درجنوب شرقی سراوان قرار دارد. قدمت ساخت سفال در این منطقه تاریخی طولانی و ۷ هزار ساله دارد که هنوز هم به همان روش سنتی و با همان مصالح قدیمی تولید میشود. جالب است بدانید این موزه به عنوان اثری ملی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
غار مشتوک سراوان
با فاصله ۲ کیلومتری از روستای کلپورگان غار زیبا و دیدنی به نام مشتوک قرار دارد که با طول ۵۰ متری جزو دیدنیترین جاذبه های سراوان به شمار میرود. این غار در طی سالهای طولانی بر اثر اکسید شدن سنگها و حل شدنشان به وجود آمده است. مشتوک دارای ۲ دهنه است که یکی در ابتدا و دیگری در انتهای آن قرار دارد. شکل ظاهری غار همانند تونلی است که از قله کوه تا پایین و دامنه آن کشیده است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که برای دیدن چنین غاری نیازی به تجهیزات کوهنوردی نخواهید داشت. کوهی که غار مشتوک در آن قرار دارد نیز کوهی زیبا و دیدنی است. خود کوه استراحتگاهی دارد که مانند سایبانی بزرگ بر سر کوه است. دامنه آن پر از انواع مختلف گونههای کویری داز است و نخلستانهای سرسبز اطراف آن مانند گلهای دامن، دامنه کوه را فرا گرفتهاند. در این منطقه قبرستان، تپه باستانی، و سنگ نگارههای قدیمی نیز وجود دارند که بد نیست سری هم به آنها بزنید.
قلعه بخشان
بخشان قلعهای تاریخی در شهر سراوان است که در خیابان امام خمینی شهر قرار دارد. قدمت قلعه بخشان را طبق بررسیهایی که بر روی آن انجام شده به دوران اسلامی نسبت میدهند. از این قلعه احتمالا به عنوان دژی محکم استفاده میشده که البته محل زندگی حاکم شهر نیز بوده است. این قلعه ۲ طبقه و شامل دو بخش ارگ و حاکم نشین بوده و ارتفاع آن به بیش از ۱۰ متر میرسد. دیوارههای بلند آن با تیرکش و برجک دیدهبانی، نشان از وجود نگهبانانی دارد که از قلعه و ساکنانش محافظت میکردند.
مدارس قدیمی کوروش(قلنبر) و ۲۲ بهمن( دهخدا)
این دو مدرسه از بناهای تاریخی سراوان به شمار میروند که هر دو در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاند. دبستان کوروش( قلنبر) قدمتی حدود ۷۰ ساله دارد. زیربنای آن حدود ۵۲۵ متر مربع است و سبک معماری اسلامی آن باعث جذابیت و مانا بودن این مدرسه شد. مدرسه ۲۲ بهمن( دهخدا) نیز از جمله مدارس قدیمی و تاریخی سراوان است که البته امروزه پس از انجام برخی تعمیرات و بازسازیها به عنوان دبیرستان دانشگاه سراوان فعالیت دارد.
ساختمان بهداشت محیط
دیگر بنای قدیمی سراوان ساختمان بهداشت محیط است که اولین ساختمان ادرای شهر سراوان به شمار میرود. این بنا در خیابان آزادی شهر سراوان واقع شده و معماری خاص و زیبای آن باعث شد تا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت برسد. البته این بنا یک بار تحت بازسازی و مرمت قرار گرفت و امروزه به عنوان فضای اداری شبکه بهداشت از آن استفاده میشود.
موزه سراوان
این موزه که درست در مرکز بافت قدیمی شهر سراوان قرار دارد، در واقع ساختمان قدیمی فرمانداری شهر است که توسط حسین طالبی میان سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ در مساحتی چهار هزار متر مربعی بنا شد. قدمت بنا به دوران پهلوی اول باز میگردد و پس از یک دوره مرمت امروزه به عنوان موزه محلی سراوان از آن استفاده میشود. در این موزه به معرفی آداب و رسوم و فرهنگ مردم منطقه، صنایع دستی، حیات وحش، و ابزار و آلات مختلف پرداخته است. این بنا جزو آثار ملی ایران در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مسجد دزک

جاذبه های دیدنی سراوان
مشهورترین مسجد سراوان که حتی جهانگردان و جغرافیدانان قرون سوم و چهارم مانند” قدوسی” از آن نام بردهاند، مسجد جامع دزک است. این مسجد جزو قدیمیترین مساجد سراوان است که تا پیش از ۱۳۰۷ هجری شمسی و قبل از بوجود آمدن و استقرار حکومتی مرکزی به عنوان تنها مسجد جامع سراوان شناخته میشد. نکته جالب توجه این مسجد معماری آن است که تلفیقی از دو سبک معماری عربی و ساسانی است.
قلعه ناهوک
ناهوک دهستانی کوچک در ۳۵ کیلومتری شهر سراوان است که جاذبه هایی مانند دو آبشار چوتین گون، و پالیزوک را دارد. قلعه ناهوک نیز یکی از دیدنیترین جاذبه های این منطقه و سراوان به شمار میرود که مانند نگینی در انگشتری سبز نخلستانهای ناهوک قرار گرفته است.
دره نگاران

جاذبه های دیدنی سراوان
در ۳۶ کیلومتری شمال غرب دهستان ناهوک و با فاصله ۷۵ کیلومتری از شهرستان سراوان، دره نگاران قرار دارد که به سنگ نگارههای چند هزار سالهاش مشهور است. این سنگ نگارهها خبر از قدمت ۱۰ هزار ساله منطقه دارد و تعددشان به اندازهای است که به جرات میتوان گفت بزرگترین سنگ نگاره ایران است. موضوعات این نگارهها شامل صحنههای شکار، نبرد انسانها با یکدیگر، حیوانات مختلف مانند بز کوهی و گاو وحشی، و خورشید و ماه است.
تپه نمکی
از دیگر جاذبه های دیدنی سراوان تپه نمکی است که در روستای گشت قرار دارد. این تپه نمکی پدیده کم نظیری در نوع خود به شمار میرود. املاح معدنی در این تپه همراه با آب آرام آرام از دل زمین جوشیده و بر سطح جاری شده و اثر شگفت انگیزی مانند تپه نمکی را ایجاد میکند. البته گشت جاذبه های دیگری نیز دارد که قدیمیترینشان قبرستان گشت است. با توجه به آثار به دست آمده از این قبرستان، کارشناسان قدمت آن را به دوران اشکانی و ساسانی نسبت دادهاند.
سراوان گرچه نام چندان آشنایی نیست اما جاذبه های تاریخیاش به ما گوشزد میکند که باید بیشتر به این زادگاه خورشید توجه داشته باشیم. قلعههای فراوان این منطقه مانند قلعه سب، قلعه شیشه ریز، قلعه سرکوه، و بسیاری قلعههای دیگر نشان از اهمیت ویژه این منطقه در گذشته داشتهاند. قناتهای ایرانی که معماران را در سرتاسر دنیا شگفت زده کردهاند هنور هم در سراوان پا برجا هستند. البته از نخلستانهای این شهرستان نیز نباید گذشت که با انواع خرماهای خود به عنوان قطب خرمای کشور شناخته شده است.
مطالب مرتبط: مکان های دیدنی استان سیستان و بلوچستان، رستوران های یکسان سازی سپاه درسیستان وبلوچستان