جاذبه های گردشگری شهر خمین در استان مرکزی
خمین شهری با شهرت جهانی پنهان است که در جنوبیترین بخش استان مرکزی واقع شده و با گنجینههای ارزشمند تاریخیاش چهره شفافی از هویت بومی و فرهنگی ایران را برای همگان به نمایش میگذارد. شکوهی که در بناهای باستانی این شهر اسطورهای میبینیم در هیچ کجای ایران نظیری ندارد و قدمت بیش از ۴۰ هزار سالهاش مهر تاییدی بر این منحصربهفرد بودنش دارد. داشتههای گردشگری خمین به پهنای تاریخ و تمدن ایرانی بوده و آنقدری غنی است که مستعد افزایش ظرفیت گردشگری میباشد به هر حال سالانه چندصد هزار گردشگر داخلی و خارجی را میزبانی میکند. گذر محورهای مواصلاتی متعدد از خمین رهگذران را به توقف ترغیب میکند ولی خمین جذابیتش را مدیون چه چیزهایی است؟ با مطلب امروز ما همراه باشید تا ببینید دستان معماران و هنرمندان کهن چه جلوهای به بافت شهر خمین داده که اشتیاق به ماجراجویی و سفر به آن را تشدید کرده است. با جاذبه های گردشگری شهر خمین همراه ما باشید.
جاذبههای شهر

جاذبه های گردشگری شهر خمین
قبل از هر چیزی باید بگوییم با معرفی جاذبه های گردشگری شهر خمین تنها گوشهای از سرمایه غنی گردشگریاش را بازگو میکنیم چون هنوز بخشهای زیادی از زیباییهای باستانی شهر در سایه کمبود زیرساختهای گردشگری از چشمها دور مانده است. با این حال دستکندها و شهرهای زیرزمینی خمین، سنگ نگارههای تاریخی، مجموعه تاریخی بیت امام خمینی، قلعه سالار محتشم (موزه مردم شناسی)، تیمچه بازار، امامزاده اسماعیل، روستای طیب آباد، عمارت امیر مفخم بختیاری، باغ و ارک شهابیه، پارک جنگلی و کوه بوجه، کبوترخانهها و روستاهای زیبای شهر از جمله ایستگاههای پرگردشگر خمین هستند ولی هنوز لیست بلندبالایی از سنگ نگارهها، قلعهها و بناهای تاریخی، گورستانهای قدیمی، امامزادهها و محوطههای تاریخی، خمین را به قطب گردشگری استان مرکزی تبدیل میکنند.
دستکندها و شهرهای زیرزمینی

جاذبه های گردشگری شهر خمین
حتما تاکنون درباره دستکندهای تاریخی و شهرهای زیرزمینی خمین شنیدهاید، باید بگوییم نبوغ معماری کهن تنها با دیدن تصاویر این شاهکارها برملا نمیشود باید به خمین رفت و در دالانهای اسرارآمیز و شگفتآور این شهرهای زیرزمینی پرسه زد تا بتوان مهارت معماران آن دوران را درک کرد. راهروها و دالانهای این دستکندها بدون استفاده از هیچگونه مصالحی کنده شدهاند و بخشهای مختلفی برای زندگی، نگهداری احشام و آبانبارهای آن دیده میشود. به بیانی دیگر تا چشم کار کند دالانهای پیچدرپیچ و در عین حال منظم مثل کوچهپس کوچههای شهری بزرگ طرحریزی شدهاند. تاکنون ۱۰ شهر زیرزمینی در روستاهایی مثل کندها، آشناخور، تهیق، طیب آباد، دنیان و رباط آغاچ خمین به ثبت رسیدهاند.
بیت امام و امامزاده ابوطالب

جاذبه های گردشگری شهر خمین
ساختمان ۱۷۵ سالهای که در محله «سه پل» خمین جزو پربازدیدترین جاذبه های گردشگری شهر خمین به حساب میآید در واقع منزل پدری امام خمینی است و یادگاری از دوران پرشکوه قاجارها تلقی میشود. در این عمارت زیبا و بینظیر ۴ حیاط میبینیم که برخلاف معماریهای سنتی هیچکدامشان حیاط مرکزی نیستند. ناگفته نماند که منزل امام در سال ۷۸ به ثبت آثار ملی رسید. بنای دیگری که بین اهالی خمین بسیار محبوب شناخته شده، بقعه متبرکه امامزاده ابوطالب است، این بنای قدیمی از دوره صفویه مزین شهر خمین شده و زمینی به مساحت ۶ هزار متری را اشغال کرده است. امامزاده ابوطالب شامل ایوان، گنبد، حرم، ضریح و صحن میباشد.
سنگنگارههای تیمره

جاذبه های گردشگری شهر خمین
اصالت ۴۰ هزار ساله تاریخ را میتوان در روستای تیمره جستوجو کرد، جایی که تعداد بیشماری از سنگنگارههای اسرارآمیز را در دل خود جای داده است. این منطقه حاوی کاملترین مجموعه سنگنگارههای کشور بوده و تصویرسازی حیرتآوری از تجربهها، باورها، آیین و رسوم، اعتقادها و فرهنگ کهن ایرانزمین را به نمایش همگان گذاشته است. راه انتقال اطلاعات معیشتی و شیوه زندگی انسانهای اولیه از طریق این نمادها و نقش و نگارهها به نسلهای آینده که ما باشیم بسیار بینظیر است و هر کسی را به دنیای دیگری میبرد، البته این اکو موزهها در روستاهای آشناخور و جباده هم پیدا میشوند.
پارک جنگلی و کوه بوجه

جاذبه های گردشگری شهر خمین
خودنمایی کوه بوجه را باید هنگام برپایی مراسم بومی و آیینی تماشا کرد، گرچه پارک اطراف آن جایی فوقالعاده برای سپری کردن یک بعد از ظهر پرنشاط خواهد بود. اگر از داستانهای جذابی که پیرامون این کوه رایج شده بگذریم از اهمیت فرهنگی آن نمیتوانیم چشمپوشی کنیم؛ کوه بوجه با وجود قامت کوچکش، نماد فرهنگی شهر خمین به حساب میآید و آنچه که هر گردشگری را به تماشای این کوه جلب میکند، شکل زنگولهمانندش است. از سنگ نگارههایی که در قسمتهای مختلف کوه بوجه پیدا شده میتوان به ارتباط تنگاتنگش با آیین کهن این خطه پی برد، چون قدمتشان به ۹ هزار سال میرسد.
قلعه سالار محتشم

جاذبه های گردشگری شهر خمین
عنوان دیدنیترین عمارت شهر خمین را به قلعه تاریخی سالار محتشم دادهاند، البته نام این بنا توصیف دقیقی از شکل ظاهری آن نمیدهد. به عبارتی همان لحظه ورود با دیدن ظرافت معماری و تزئینات آن به تناقض نام و ظاهر ساختمان پی خواهید برد. دیوارهای بلند، سردر باشکوه، پنجرههای متعدد و حوض جلوی عمارت شما را به دوران قاجار میبرد، یعنی به زمان ساخت این بنای ارزشمند. امروزه عمارت مسکونی سالار محتشم با عنوان موزه مردمشناسی خمین شناخته شده است، ظاهر اروپایی قلعه، نمونههای گچبری و آجربریهای فوقالعاده زیبای آن به تنهایی موزه جذابی برای علاقهمندان به نظر میرسد اما چاشنی فرهنگیاش در بین دیوارهای داخلی این عمارت ۱۷۰ ساله پیدا میشود.
کبوترخانه

جاذبه های گردشگری شهر خمین
احتمالا کسانی که تا به حال کبوترخانهها را از نزدیک ندیدهاند تصور چندان جالبی از این بناها ندارند ولی گردشگرانی که تجربه حضور در آن را داشته باشند میدانند که به محض ورود به داخل این بنا نمیتوان از آن چشم برداشت. جالب است بدانید که کبوترخانهها نمادی از هنر معماری ایران هستند و در اکثر روستاهای خمین مثل روستاهای امیرآباد، رباط مراد، طنجران، فشارود، ییوجان و رازان تعداد زیادی از این بناها دیده میشود. کبوترخانهها، ساختمانهای کنگرهداری هستند که بیشتر مابین زمینهای زراعی و اطراف رودخانهها بنا شدهاند و دور تا دور سقفشان، نوار سفیدی از گچ کشیده شده و مامن مناسبی برای کبوتران به نظر میرسند.
گورستانهای خمین

جاذبه های گردشگری شهر خمین
اگر شیوه تزیین سنگ قبرهای ارمنی و نمادهای دینی و مذهبی آنها به نظرتان جذاب باشد به سراغ گورستان ارامنه لیلیان بروید. این گورستان یادگار دوره قاجار و پهلوی روستای لیلیان است و محلی ابدی برای مهاجران ارمنی که در روزگاران قدیم به ایران آمده بودند. برای اینکه وقت بیشتری در چنین جاهایی بگذرانید به گورستانهای دیگری مثل چغاسیفالدین، خارونصرآباد، دانیان، رباط علیا و قلعه محمد قلی سر بزنید. در برخی از این گورستانها سنگ قبرها با نظم و ترتیب خاصی قرار گرفتهاند و شکل و نقششان آنها را از هم متمایز میکند ولی ماجراجویی باستانی کوچکی به نظر میرسد.

جاذبه های گردشگری شهر خمین
تا اینجا با بخشی از جاذبه های گردشگری شهر خمین آشنا شدیم اما حقیقتا عمارتهای تاریخی، بناهای خشتی، قلعههای قدیمی، غارها و جاذبههای طبیعی خمین به همین چند مورد ختم نمیشود. برای همین پیشنهاد ما به شما عزیزان به ویژه پایتختنشینان این است که هر فرصتی را غنیمت دانسته و برنامهای برای سفر به خمین ترتیب دهند. چون این شهر بهشت زیبایی برای ماجراجویان تاریخی و باستانی تلقی میشود و مردم مهماننوازش لذت این سفر را دوچندان میکنند.
مطالب مرتبط: خانه معلم مرکزی