خورش ریواس یکی از خورش های سنتی استان کردستان است که به دلیل رویش گیاه ریواس در کوهستان های کردستان، در این منطقه به وفور طبخ و سرو می گردد.
مواد لازم خورش ریواس برای ۴ تا ۵ نفر:
ریواس: نیم کیلو
گوشت گوسفندی: نیم کیلو
پیاز: ۲ عدد متوسط
نمک و ادویه: به مقدار لازم
سبزی شامل نعنا و جعفری: به میزان لازم
طرز تهیه خورش ریواس:
گوشت را تمیز کرده، شسته و قطعه قطعه کنید و در کمی روغن سرخ کرده و به مدت یک ساعت با مقداری آب بپزید. سبزی ها را پاک کرده، شسته و ساطوری کنید. سپس برگ و پوست ریواس را گرفته و مغز آن را به تکه های کوچک خرد کنید.
پیاز را خرد کرده و در روغن سرخ کنید. سپس سبزی ها را داخل پیاز تفت دهید و ریواس را به آن افزوده و قدری تفت دهید. نمک، فلفل، ادویه را به خورش افزوده و مواد تفت داده شده را به گوشت اضافه کرده و به هم بزنید و با حرارت ملایم بپزید تا بجوشد و جا بیفتد و روغن بیندازد.
غذا آماده سرو می باشد.
نوش جان!
ارزش تغذیه ای خورش ریواس:
۱- استفاده از گیاهان سبزینه دار و سبزی در غذاها از لحاظ ارزش آنتی اکسیدانی (ضد سرطانی) و وجود ویتامین ها و املاح مفید و ضروری برای بدن بسیار حائز اهمیت است.
۲- یک لیوان ریواس پخته شده دارای ۳۸۰ کیلو کالری انرژی است که در این غذا با توجه به همراهی آن با گوشت، در کل دارای ۵۵۰ کیلو کالری انرژی می باشد.
۳- همچنین ریواس (۱۰۰گرم) از لحاظ ارزش تغذیه ای شامل: پروتئین ۱ گرم، قند ۹۸ گرم، چربی (کم)، کلیسیم ۱۱۲ گرم، آهن ۱/۱ میلی گرم، ویتامین A ، ویتامین B، ویتامین C می باشد.
اثر غذایی و شفای ریواس:
۱- خوردن ریواس برای رفع عطش و حرارت درونی، تقویت معده، رفع سستی و بیحالی بدن توصیه می شود.
۲- برای بیماران تب دار و یا بی اشتها مفید است.
۳- خوردن ریواس به صورت خام با توجه به وجود ویتامین A برای تقویت بینایی چشم مفید است.
۴- خورن ریواس به صورت خام و حتی پخته مانند آنچه از خورش ریواس آموزش داده شد برای اشخاصی که دارای ناراحتی های عصبی، کم خوابی و حتی کودکان بیش فعال به دلیل وجود ویتامین B حائز اهمیت است.
توجه:
مصرف بیش از حد ریواس ممکن است موجب سوء هاضمه و دل درد گردد لذا در مصرف آن به صورت خام حد اعتدال رعایت گردد.