دلمه برگ مو از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه

  • دلمه برگ مو از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
  • دلمه برگ مو از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
  • دلمه برگ مو از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

دلمه ها ازجمله غذاهائی هستند که اصالت آذری دارند.

این دلمه جزء قدیمی ترین غذاها و پیش غذاهای مجلسی می باشد.

دلمه برگ مو از جمله غذاهائی هست که به نظر پختنش سخته اما اگه خوب و با حوصله مراحلش رو طی کنید یه غذای خیلی خوشمزه و مفید خواهید داشت، مشکلاتی که در رابطه با پخت دلمه به وجود میاد معمولا به شرح زیر است:

داخل دلمه نمیپزه

دلمه ته میگیره

دلمه وا میره

دلمه ها موقع پخت ترک برمیدارند

دلمه خوشمزه نمیشه !

برگهای دلمه لطافت لازم رو موقع پخت نداره و ….

در این پست سعی شده تمام مراحل و ریزه کاریهای این غذا رو همون طور که آذربایجان شرقی به خصوص تبریز پخته میشه مرحله به مرحله برای شما دوستان عزیز آورده بشه.

نکته مهم، انتخاب برگ مناسب برای دلمه ست، هر چقدر برگها لطیف تر باشه دلمه خوشمزه تر میشه معمولا مناسبترین برگ برای این غذا دلمه درخت انگور کشمشی (انگورهای زرد شیرین) هست که رنگشون سبز روشنه، لطیف تر هستند و رگبرگهای کمتری دارند، درضمن اندازه برگها هم نباید زیاد درشت باشه تا ظاهر دلمه شکیل تر بشه.

 

مواد لازم جهت تهیه دلمه برگ مو

برگ مو: تقریبا یک کیلو (ممکنه بیشتر یا کمتر هم مصرف بشه)

گوشت چرخ کرده: ۵۰۰ گرم

پیاز ریز شده: ۳ عدد متوسط

بلغور گندم: یک پیمانه

لپه: یک پیمانه

برنج: ۲ پیمانه

شوید خرد شده: ۲۰۰ گرم

مرزه خرد شده: ۲۰۰ گرم

تره خرد شده: ۴۰۰ گرم

سیر خرد شده: یک بوته درشت

ماست: نصف پیمانه

تورتا: یک پیمانه

(تورتا چیه؟ وقتی کره حیوانی رو ذوب میکنید تا روغن زرد، همون روغن حیوانی یا کرمانشاهی تهیه کنید ماده قهوه ای رنگ جامدی ته ظرف میمونه، به این ماده تورتا گفته میشه) اگه تورتا نداشته باشید میتونید از ۱۰۰ گرم کره حیوانی یا نباتی استفاده کنید.

دارچین: یک قاشق غذا خوری پر

پودر گل محمدی: دو قاشق غذا خوری پر

فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری

نمک: به میزان لازم

آب یا آب مرغ: دو لیوان

غوره ریز: یک چهارم پیمانه

 

مواد لازم برای تزئین و سرو

پیاز داغ

زرشک

خلال بادام

خلال سیر

ماست یا سیر ماست

 

طرز تهیه دلمه برگ مو

برنج و بلغور رو دو ساعت خیس کنید، لپه رو بپزی.

پیاز رو ریز خرد کنید، تو یه ظرف بزرگ تفت بدید بعد گوشت رو اضافه کنید و تفت بدید وقتی گوشت سرخ شد لپه رو بهش اضافه کنید، بلغور و برنج رو آبش رو گرفته به همراه سبزیجات و ادویه جات به مواد اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا وقتی که به اصطلاح پف سبزیها بخوابه اما پخته نشه، بعد از رو گاز بردارید، چرا این کار ضروریه و باید رو گاز انجام بشه؟

جواب : این کارباعث میشه برنج و بلغور مرحله اول پخت رو پشت سر بزارن ( توجه کنید که کامل پخته نمیشن فقط حرارت میبینن) و دوتا از اشکالاتی که گفتیم خود به خود رفع بشه یعنی:

دلمه ها ترک نخورن

داخل دلمه خام نمونه

وقتی از رو حرارت برداشتیم، سیر، تورتا، ماست رو هم اضافه کرده خوب مخلوط میکنیم نمکش رو تست میکنیم و میزاریم کنار بدین ترتیب داخل دلمه آماده ست.

ته یه قابلمه یه بشقاب ملامین یا استیل رو که تقریبا هم اندازه ته قابلمه باشه دمر قرار میدیم ( این کار باعث میشه دلمه ته نگیره ) دلمه ها رو به صورت بقچه پیچیده و مرتب داخل قابلمه می چینیم، غوره ای رو که داشتیم گاها تو ردیفهای دلمه قرار میدیم وقتی تموم شد روی دلمه ها رو دو لایه با برگ مو می پوشانیم ( این کار باعث میشه دلمه خوب بپزه ) بعد آب یا اب مرغ رو به ارامی روی دلمه ریخته در قابلمه رو میزاریم و رو گاز قرار میدیم اول حرارت رو زیاد کنید وقتی صدای جوش آب رو شنیدید حرات رو بسیار ملائم کنید و اجازه بدید حدود یک تا یک ونیم ساعت به ارامی پخته بشه ، میتونید تست کنید اگه نپخته بود ( که امکانش خیلی کمه ) دوباره مقداری آب بریزید.

دلمه آماده شد، میتونید میل بفرمایید و از خوردن دلمه لذت ببرید.

برای تزئین هم از پیاز داغ و زرشک استفاده کنید و با ماست یا سیر ماست سرو کنید.



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران

  • غلامرضا خراسانز در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴

    معادل فارسی تورتا دوغچ میباشد dooghoch

  • شایان آریا بیگی در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴

    بنده محقق غذاهای محلی ایرانی هستم. دلمه برگ مو در اصل یه غذای محلی مربوط به کردستان میباشد که انواع دیگر آن هم حتی در نواحی کردستان عراق و جنوب ترکیه از قدیم الایام پخت میشده.
    موفق باشید

    • حمیدرضا سریزدی در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

      با سلام خدمت شما دوست و محقق عزیز
      ببینید دلمه تو جاهای مختلف ایران به روش های مختلف پخت میشه و این هم طرز پخت در آذربایجان غربی هست.
      به زودی برای بقیه استان ها هم قرار داده میشه
      با تشکر از نظر شما