آش کلم برگ تبریز
در فرهنگ غذایی ایران، آش از جمله غذاهای خوشمزهای است که به لحاظ سلامتی بسیار مقوی و مغذی میباشد. مواد اولیهای که در تهیه آش ایرانی به کار میروند شامل انواع ویتامینها، پروتئینها، فیبر، کلسیم، انرژی و … هستند و به همین دلیل آش غذای بیمار نام گرفته است که با داشتن این همه خاصیت مفید و سالم، اورگانهای مختلف و سیستم ایمنی بدن بیمار را تغذیه و تقویت کرده و در مدت زمان کوتاه بیماری او را بهبود میبخشد.
فرهنگ و تمدن غذایی سرزمین ایران زمین بسیارغنی میباشد. آش نیز به عنوان یکی از غذاهای محبوب این کشور، از تنوع زیادی برخوردار است. در برخی از شهرهای مختلف ایران، آشهای مخصوص آن قوم و خطه تهیه و طبخ میگردد که هرکدام ویژگیهای خاص خود را داشته و دستور پختشان متفاوت از سایر آشها هستند.
شهر زیبا و بافرهنگ تبریز که هنر آشپزی بانوانش زبانزد عام و خاص است، در پخت آشهای لذیذ و متنوع نیز بسیار معروف میباشد. یکی از آشهای محبوب و خوشمزهای که تبریزیها در فصلهای سرد سال، به خصوص پائیز طبخ میکنند، “آش کلم برگ” است. در گذشته، در خطه آذریها آش کلم برگ برای جشن میانه پائیز تهیه میگردیده و امروزه نیز بسیاری از مردم تبریز همچنان این آئین را دنبال کرده و آش کلم برگ را در فصل پائیز و زمستان برای خانوادهشان تهیه و طبخ میکنند. برای کسانی که مایل هستند برای تنوع بخشیدن به غذاهای روزانهشان و یا یک دورهمی خانوادگی در روزهای سرد پائیزی و زمستانی آش کلم برگ تهیه کنند، طرز تهیهاش را در این مطلب گرد هم آوردهایم.
مواد لازم برای تهیه آش کلم برگ تبریز
تصویر شماره۲
نخود: نصف پیمانه
برنج: نصف پیمانه
بلغور: نصف پیمانه
هویج: ۲ عدد متوسط
کلم برگ: ۱ عدد کوچک
پیاز: ۲ عدد بزرگ
سبزی آش: ۲ پیمانه خرد شده (اسفناج، تره، گیشنیز، جعفری)
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
کشک و پیازداغ: به مقدار لازم
طرز تهیه آش کلم برگ تبریز
یک شب قبل از پخت آش بهتر است بلغور و نخود را خیس کنید و در این مدت زمان چندین بار آبشان را عوض کنید تا نفخ حبوبات کاملا گرفته شده و از بین برود.
قبل از هرچیزی، نخود را بپزید و زمانیکه به حالت نیمپز درآمد، بلغور را به آن اضافه کنید. بلغور که از یک شب قبل خیس خورده است، سریع پخته میشود. حواستان باشد در قابلمه را کامل نگذارید. زیرا در این صورت آب قابلمه سر میرود و اجاق گازتان کثیف میشود.
پس از آنکه بلغور کاملا پخت، برنج مخصوص آش را به آن اضافه میکنیم.
زمانیکه برنج باز شده و مغزش پخته شد، هویجهای نگینی خرد شده و کلم برگ خرد شده را به قابلمه اضافه کنید. پس از آن پخته شدن هویج و کلم، زان اضافه کردن سبزی آش است.
سبزی آش را اضافه کرده و اجازه دهید کامل بپزد و جا بیفتد.
پیازها را به شکل خلالی خرد کرده و در روغن سرخ کنید. مقداری زردچوبه نیز اضافه کنید تا خوش رنگتر شوند. اضافه کردن زردچوبه به آش به اندازه یک قاشق غذاخووری سرخالی به خوشمزهتر و خوش رنگتر شدن آش کمک میکند. علاوه بر این، زردچوبه به دلیل خاصیت درمانی و بهبود التهابات و عفونتها در صنعت آشپزی و پزشکی بسیار پرکاربرد است.
پس از آنکه پیازداغها آماده شدهاند، داخل قابلمه بریزید و سپس نمک و فلفل را به میزان لازم اضافه کنید.
اجازه دهید آشتان چند قل بخورد، سپس زیر قابلمه را خاموش کنید. آش شما آماده است.
تزئین آش کلم برگ تبریز

آش کلم برگ تبریز
برای تزئین آش دستتان باز است و میتوانید متناسب با ذائقه و سلیقه خود آن را به شکل دلخواه تزئین کنید. لازم به ذکر است که تبریزیها در اکثر غذاهایشان از پیازداغ استفاده میکنند و به همین دلیل لذت غذاهایشان بسیار خاص و بینظیر است.
زمانیکه برای آش پیازداغ تهیه میکنید، مقداری از آن را برای تزئین روی آش کنار بگذارید.
کمی پودر نعنا داخل ماهی تابه بریزید و همراه روغن بگذارید اندازه چند ثانیه گرم شود. اگر حرارت اجاق زیاد باشد و یا بیشتر از چندین ثانیه نعنا را روی اجاق بگذارید، نعناع میسوزد و طعم و بوی بدی به خود میگیرد. در این صورت نباید آن را استفاده کنید. زیرا آشتان را بدمزه میکند.
پس برای تهیه نعناع داغ، حرارت اجاق را متوسط تنظیم کنید و نعناعها را چند ثانیه کمی به هم بزنید تا خامیشان گرفته شده و رنگشان کمی تیره شود. سپس اجاق را خاموش کنید.(مواظب باشید نسوزند)!
کشک نیز در حال حاضر انواع مختلفی در بازار عرضه میگردد. میتوانید برای تزئین از کشکهای مخصوص تزئین تهیه کنید. یا در صورتی که بخواهید کشکتان زیاد غلیظ نباشد، میتوانید از آب کتری یا سماور کمی به آن اضافه کنید و به هم بزنید.
با کشک، پیازداغ و نعنا داغ آش کلم برگتان را به سلیقه خودتان تزئین کرده و نوش جان کنید.
مطالب مرتبط: طرز تهیه آش آبغوره، آش ماش یزدی