طرز تهیه آش گیلدیک اردبیل

ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

آش گیلدیک اردبیل

خو گرفتن با طبیعت، آب و هوا و ذائقه مردم اردبیل در همان سفرهای اول ممکن نیست. این شهر شگفتی ها و اسرار زیادی را در دامانش نهفته و تنها زمانی که ریشه های فرهنگی‌اش را زیر و رو کنید و با آن عجین شوید می توانید زیبایی های واقعی شهر را حس کنید. با اینکه مدرنیته به زندگی مردم اردبیل نفوذ کرده ولی آن ها همچنان به حفظ سنت های خود پایبند هستند. البته طبخ غذاهای سنتی در فرهنگ روزانه هر شهری ریشه دوانده و اردبیل نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از همین غذاهای سنتی آش گیلدیک است که گفته می شود با یک بار امتحان جزو یکی از طرفدارهای پروپاقرصش می شوید.

چرا آش گیلدیک اردبیل ؟

در سفر به اطراف و طبیعت اردبیل گل های نسترن وحشی یا همان گیلدیک را می بینید. این گیاه به خاطر خواص بسیاری که دارد در خانه مردم منطقه آذربایجان پیدا می شود. گیلدیک را هم به صورت چای و دمنوش و هم به صورت غذا مصرف می کنند. گفته می شود که گیلدیک یک تقویت کننده قوی و خوب برای معده بوده و انقباض غیرارادی ماهیچه های معده را درمان می کند. گیلدیک در درمان بیماری های ناشی از التهاب کلیه و دردهای سنگ کلیه نیز مفید است، همچنین بوی بد بدن را دفع، اعصاب را آرام و جریان خون در پوست را سریعتر می کند. گل نسترن وحشی طبعی گرم و خشک دارد و سرشار از ویتامین سی است و برای همین یکی از بهترین خوراک های فصل زمستان به شمار می رود.

مواد لازم برای پختن آش گیلدیک

طرز تهیه آش گیلدیک اردبیل

آش گیلدیک اردبیل

گیلدیک

گوشت چرخ کرده

پیاز

برنج

برگ زردآلوی خشک یا لواشک

رشته فرنگی

مغز گردو

آلوی خشک

حبوباتی مثل نخود، لوبیا چیتی و قرمز یا چشم بلبلی

سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج)

نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه آش گیلدیک اردبیل

معمولا روش طبخی که کدبانوهای آذری زبان برای غذاهایشان به کار می برند کمی متفاوت است. برخی از آن ها گل نسترن یا همان گیلدیک را از ۳ روز قبل خیس کرده و بعد از صافی رد می کنند. معمولا برای پخت این آش باید لواشک و برگ زرد آلو را هم ۲۴ ساعت قبل از شروع پخت به صورت جدا خیس کرد. طبق معمول برنج و حبوبات را هم از قبل خیس می کنند. بعضی ها هم گیلدیک را همان روز در آب می جوشانند و بعد از له شدن از صافی می گذرانند که حاصل آن چیزی شبیه تمبر هندی و به رنگ تیره است.

مراحل پخت (روش اول)

اگر گیلدیک را از ۳ روز قبل خیس کرده باشید باید گیلدیک را آبکش کنید و دانه های آن را تا حدودی فشار دهید تا آبش کاملا گرفته شود. آب آبکش شده را هم باید بجوشانید و کف آن را بگیرید. در مرحله بعدی برنج را به آن اضافه کنید تا بپزد. فراموش نکنید که حبوبات را به صورت پخته استفاده کنید، پس در این مرحله نخود، لوبیاقرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سفید یا چشم بلبلی، آلو خشک و برگ زردآلو را اضافه کنید. در طول مدتی که آش را به حال خود می گذارید (یعنی ۱۵ دقیقه) به فکر درست کردن کوفته ریزه باشید.

گوشت را با نمک، فلفل و پیاز رنده شده‌ای که آب آن را گرفته‌اید، مزه دار کرده و به صورت قلقلی سرخ کنید. حالا نوبت اضافه کردن کوفته ریزه ها، رشته، مغز گردو و روغن است. هم زدن آش را باید تا تا زمانی ادامه داد که رشته ها به صورت پخته دربیایند و آش لعاب دار شود. بعد از اینکه آش جا افتاد می توان آن را با نعنا داغ و پیاز سرخ کرده تزیین و سرو کرد.

روش دوم طرز تهیه آش گیلدیک اردبیل

در این روش بعد از تهیه کوفته ریزه ها و سرخ کردن آن به سراغ برنج می روید. برنج را با چند پیمانه آب روی حرارت قرار می دهید تا بجوشد. سبزی و حبوباتی که از قبل خیس کرده‌اید به برنج اضافه می کنید تا غذا به مرحله نیم پز برسد. در این مرحله کوفته قلقلی، آلو خشک، لواشک و برگ زرد آلو را اضافه کنید و گیلدیک‌ها را آبکش کرده و از صافی بگذرانید. بعد از اضافه کردن این مایع غلیظ، مغز گردو را خرد و به آش بیافزاید. در نهایت باید منتظر باشید تا آش جا بیافتد و کاملا بپزد، موقع سرو هم آن را با نعناع داغ و پیاز داغ تزیین کنید.

گفته می شود آش گیلدیک به سبب داشتن فیبر بالا در بهبود عملکرد روده ها نقش بسزایی دارد؛ یعنی به هضم غذا کمک می کند و یکی از راه های درمان یبوست است. بعلاوه در طب سنتی آمده که این غذا با داشتن انواع ویتامین‌هایش باعث تقویت و جوان سازی پوست و مو می شود و غذایی مقوی برای کودکان و افراد سالمند است. در یک کلام می توان گفت آش گیلدیک غذایی پرخاصیت است که با یک بار امتحان عاشقش می شوید.

مطالب مرتبط: طرز تهیه تاس کباب اردبیلی، بهترین هتل های اردبیل



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران