طرز تهیه آوریز چهارمحال و بختیاری

ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

آشنایی با طرز تهیه آوریز بختیاری

استان چهار محال و بختیاری به خاطر اقوام عشایر زیاد دارای غذاهای مقوی و متنوعی است. پس در سفر به این خطه خودتان را برای خوردن غذاهای خوشمزه آماده کنید، استانی که با جاذبه های گردشگری و آب و هوای عالی و طعم غذاهای محلی لذت سفر را دو برابر می کند، غذاهایی که از منابع طبیعی و سالم تهیه می شوند. استان چهارمحال و بختیاری دارای غذاهای معروف و سنتی زیادی مانند کباب بختیاری، چلو خورش به، شوربای قیمه ریزه، اوترشی، گردوپلو، آوریز و غیره است. در این مقاله می خواهیم شما را با یکی از مشهورترین غذاهای این استان به نام آوریز آشنا کنیم: غذای آوریز بسیار پرچرب و خوشمزه است که با پیاز و تره کوهی در روغن سرخ می شود؛ حتی ممکن است ترشی انار نیز به این غذا اضافه کنند. آوریز با اینکه نام غذا است اما در سرزمین بختیاری ها تاریخی بسیار کهن دارد. آوریز یا آبریز در زبان بختیاری به معنی سرخ کردن است، آب بریز یعنی گوشتی که با آب خود بپزد و سرخ شود که به صورت مخفف به شکل آبریز درآمده است. این غذای محلی بختیاری اکثرا با دل و جگر گوسفند طبخ می شود ولی می توانید با مخلوطی از جگر و گوشت گوسفند و مرغ تهیه کنید. این غذا بر خلاف نام خود، هیچ گونه آبی ندارد، بلکه با آب خود گوشت و مقداری روغن پخته و سرخ می شود. آوریز باید روی حرارت کم و به تدریج پخته شود. در ادامه با طرز تهیه آوریز بختیاری بیشتر آشنا می شوید.

دلیل نامگذاری آوریز

نام این غذا هرازگاهی آبریز یا اوریز نیز گفته می شود، این نام از روش طبخ غذا گرفته شده است. بخش نخست، آوریز یعنی آو که در اصل همان آب است و از آن جایی که آوریز با آب خود گوشت در حالت تبخیر در ظرف در بسته پخت می شود و قطرات از درب ظرف به داخل قابلمه می ریزند؛ ریز نیز برای قسمت دوم نام غذا انتخاب شده است. البته نظریه دیگری نیز درباره نامگذاری وجود دارد که آو در زبان بختیاری به معنای سرخ کردن است و آوریز (آب بریز) یعنی گوشتی که با آب خود سرخ شده و پخته شود.

مواد تشکیل دهنده آوریز

در تهیه آوریز از گوشت تازه بره، پیاز، سیب زمینی، ناردون و ادویه جات استفاده می شود. همچنین می توانید از جگر و دل گوسفند استفاده کنید که بیشتر به سلیقه و ذائقه افراد بستگی دارد.

مواد لازم

دل و جگر گوسفند: به مقدار دلخواه

پیاز: ۱ عدد بزرگ

ترشی ناردون: نیم لیوان

طرز تهیه ناردون

ناردون، دانه های خشک شده انار است که در هر آشپزخانه قدیمی پیدا می شود و به عنوان مواد اصلی بسیاری از غذاها به شمار می رود. دانه های خشک انار را باید همراه با آب در ظرفی بریزید و روی حرارت قرار دهید؛ بعد از نیم ساعت که آب ظرف به رنگ ترشی انار در آمد، آن را از صافی رد کنید و آب خوش طعم ناردون را در غذا بریزید.

طرز تهیه آوریز بختیاری

در ابتدا باید پیازها را در روغن محلی سرخ کنید (این روغن در استان چهارمحال و بختیاری به وفور یافت می شود).

گوشت یا مرغ را بدون اضافه کردن هر ادویه ای به پیاز اضافه کنید.

حال نوبت ترشی ناردون رسیده که همراه با دو لیوان آب روی شعله بگذارید تا پخته شود.

حدودا بیست دقیقه بعد وقتی گوشت کاملا پخت و آب آن کم شد، ادویه و نمک را اضافه کنید.

آب ترشی را صاف کنید و به گوشت اضافه کنید.

اجازه دهید گوشت بره یا دل و جگر گوسفند با آب خود به آرامی بپزد و این کار حدودا نیم ساعت به زمان نیاز دارد تا ترشی به خورد گوشت برود.

غذای خوشمزه شما آماده سرو است، نوش جان.

نکات طلایی در پخت آوریز

برای خوشمزه شدن غذای آوریز بهتر است از گوشت با استخوان استفاده کنید.

یک نکته اصلی در پخت این غذا وجود دارد که معمولا آوریز با گوشت تازه درست می شود، زیرا گوشت فریز شده آب کمتری دارد و ممکن است قبل از پخت کاملا تبخیر شود، البته اگر گوشت تازه نداشته باشید می توانید از گوشت فریز استفاده کنید و مقداری آب اضافه کنید.

استفاده از سیب زمینی در این غذا اختیاری است، ولی اگر دوست داشته باشید می توانید از سیب زمینی استفاده کنید و باید قبل از اضافه کردن آب ترشی به غذا، سیب زمینی ها را اضافه کنید، زیرا وجود ترشی در این غذا باعث سفت شدن سیب زمینی می شود و همین عامل باعث می شود تا خوب پخته نشوند.

این غذا معمولا با نان میل می شود ولی با پلو هم طعمی عالی دارد.

در هنگام پخت گوشت یا دل و جگر باید صبور باشید تا کاملاً مغز پخت شوند، سپس چاشنی ها را به آن اضافه کنید.

بعد از پخت سیب زمینی و گوشت باید آب ناردون و ادویه های دیگر را اضافه کنید.

حدوداً نیم ساعت بعد از اضافه کردن چاشنی ها غذای خوشمزه شما آماده است.

امیدواریم این طرز تهیه را یاد گرفته باشید و از طعم بی نظیرش لذت ببرید.

مطالب مرتبط: کوکوی پوکورا خوزستان



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران