بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان
از جمله سبزیجاتی که در فصل تابستان به وفور میتوان مصرف کرد، کدو سبز قلمی است. کسانی که مزاجشان کدو سبز خام را قبول ندارد، میتوانند آن را در غذاهای مختلفی به کار ببرند و از خواص این سبزی مفید بهرهمن گردند.
کدو سبز ارزش غذایی بالایی دارد و علاوه بر خاصیت ضد پیری، برای درمان بسیاری از بیماریها مفید است. به لحاظ علم گیاه شناسی، کدو در گروه میوهها جای دارد، اما در آشپزی کدو را یا عنوان سبزی نام میبرند. کدو سبز با داشتن انواع ویتامینها و مواد مغذی برای پایین آوردن فشار خون و همچنین لاغری بسیار مفید است. علاوه بر این، کدو سبز برای سلامت قلب، سلامت چشم، کنترل دیابت، کاهش کلسترول، درمان آسم، محافظت در برابر سرطان روده بزرگ، افزایش هضم و عملکرد گوارش، کند شدن فرآیند پیری، کمک به عملکرد تیروئید و تقویت استخوانها و دندانها کمک بسیار میکند. به همین دلیل بهتر است این سبزی را گاه گاهی در وعدههای غذاییمان استفاده کرده و لطف بزرگی به سلامتیمان بکنیم.
کدبانوهای زبردست آذربایجانی از کدو سبز برای تهیه غذای خوشمزهای با نام “بورانی کدو سبز قلمی” استفاده میکنند که بسیار خوشمزه و لذیذ است. این غذا برای کسانی که علاقه چندانی به مصرف کدو ندارند، به شدت توصیه میگردد. زیرا پس از یک بار امتحان عاشقش میشوند و از این که تاکنون کدو نخوردهاند، احساس پشیمانی میکنند.
تهیه بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان بسیار آسان و خوردنش بسی لذتبخش است. حتما امتحانش کنید.
مواد لازم برای تهیه بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان
کدو با اندازه متوسط و بریده شده به شکل گرد یا قدی: ۵ عدد
سیر خرد شده: ۴ حبه
سیب زمینی با اندازه متوسط، پوست کنده و بریده شده به شکل گرد: ۲عدد
پیاز با اندازه متوسط و بریده شده به شکل گرد: ۱ عدد
گوجه فرنگی با اندازه متوسط و بریده شده به شکل گرد: ۳ عدد
رب گوجه فرنگی: به میزان لازم
فلفل دلمهای خلالی خرد شده: ۱ عدد (در صورت تمایل)
نمک، فلفل، زردچوبه و روغن سرخ کردنی: به میزان لازم
طرز تهیه بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان
برای شروع کار بهتر است ابتدا یک ماهی تابه گرد و گود که دو لبهاش دارای دستگیره است، انتخاب کنید. (انتخاب ماهی تابه گرد بدین دلیل است که مواد به خوبی و مرتب روی هم قرار میگیرند و گودی ماهی تابه به این دلیل خوب است که مواد برای روی هم قرار گرفتن فضای کافی داشته باشند و هنگام سرخ کردن نیز روغن بیرون از ماهی تابه نپاشد.)
کدوها را به صورت لایهای برش داده و هر دو طرفش را داخل روغنی که داغ شده است سرخ میکنیم و کنار میگذاریم.
سپس، سیب زمینیهایی را که به شکل گردبریدیم، هر دو طرفش را داخل روغن سرخ میکنیم و کنار میگذاریم. (مواظب باشید زیاد سرخ نشوند که رو به سوختن باشند.)
پیازهایی که به شکل گرد بریدهایم، داخل ماهی تابه اجازه میدهیم هر دو طرفشان کمی سرخ شده و خامیشان گرفته شود. سپس به ترتیب سیب زمینیها و کدوهای سرخ شده را روی پیازها میچینیم.
حال، گوجه فرنگیهای بریده شده به شکل دگرد را نیز روی بقیه مواد بچینید.
اگر دوست داشته باشید فلفل دلمهایهای بریده شده به شکل گرد را هم میتوانید به عنوان آخرین لایه رو مواد دیگر بچینید. زیرا فلفل دلمهای عطر و طعم خوبی به غذا خواهد بخشید. (استفاده از فلفل دلمهای سلیقهای است.)
حبههای سیر را میتوانید از وسط نصف کرده و در لایه به لایه مواد و یا در کف ماهیتابه جای دهید تا خوب پخته شده و خامیشان گرفته شود. همچنین، میتوانید از قبل حبههای سیر را به صورت لایه لایه ببرید و داخل روغن سرخ کنید و در انتها به مواد اضافه کنید. (بوی بد و زننده سیر هنگام سرخ شدن از بین میرود و در نتیجه علاوه بر نداشتن بوی بد، طعم و لذت بسیار خوبی به غذا میبخشد. بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان را هرگز بدون سیر آماده نکنید.)
در ماهی تابه کوچک دیگر مقداری روغن زیتون و رب گوجه فرنگی بریزید و تفت دهید. سپس نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید و مقداری آب بریزید تا خامیاش گرفته شود. پس از چند دقیقه سس غذا آماده میشود.
سس را روی مواد بورانی در ماهیتابه بریزید و در ماهیتابه را بگذارید. حرارت اجاق گاز را در حد متوسط و ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید به مدت ۱ ساعت به آرامی بپزد.
بعد از یک ساعت بورانی کدو سبز قلمی آذربایجان آماده صرف است. این غذای خوشمزه را با نان لواش و یا سنگک نوش جان کنید و لذت ببرید.
نکات قابل توجه درباره تهیه بورانی کدو سبز
- مقدار مواد اولیه و دستورالعمل ذکر شده مناسب ۴ نفر است.
- بورانی کدو سبز قلمی مناسب وعدههای غذایی ناهار، شام و یا عصرانه است.
- این غذا میتواند به عنوان پیش غذا نیز سرو گردد.
- بورانی کدو سبز غذای بسیار سالمی جهت صرف کردن در وعده افطاری است.
- مدت زمان لاز برای آماده سازی مواد لازم بورانی کدو سبز ۱۵ دقیقه و زمان پخت آن ۱ ساعت است.
- بورانی کدو سبز قلمی غذای محلی- آذربایجانی است.
مطالب مرتبط: طرز تهیه آش کدو یزد، کدو ترش گلستان