مواد لازم و طرز تهیه دلمه کلم پیچ
دلمه یکی از غذاهای لذیذ و محبوب ایرانیان است که چندین نوع دارد و یکی از آنها با دلمههای کلمبرگ سفید تهیه میشود. دلمهها دستور پخت متفاوتی دارند، اما مشهورترینش برای شهر تبریز است که هم میتوانید بهعنوان پیشغذا و همغذای اصلی سرو کنید. نام این دلمه، دلمه کلم پیچ است. چون در این غذا سرخکردنی در کار نیست، بهعنوان غذای سالم شناختهشده است.
یکی از مهمترین مواد این غذا کلم پیچ و یا کلمبرگ است که دارای خواص بسیاری مانند با طراوت کردن پوست، بالا بردن سیستم ایمنی بدن، مقابله با انواع بیماریها، باز کردن رگهای خونی و بهبود روند خونرسانی است. این گیاه سرشار از سولفور و ویتامین C است. آب کلم نیز برای معالجه زخم معده بسیار مؤثر است. علاوه بر این، برای رفع یبوست نیز میتوانید آب کلم مصرف کنید.
در مهمانیهای شهر تبریز، دلمه در اولویت سفرههای رنگینشان است. دلمه کلمبرگ تبریز هم که از غذاهای سنتی و پرطرفدار است، با ترکیب موادی مانند کلمبرگ سفید، گوشت چرخکرده، برنج، لپه، سرکه سفید، رب گوجهفرنگی، شکر، پیاز، سبزی خشک (نعناع و شوید)، آلوی خورشتی، نمک و فلفل تهیه میگردد.
خانوادههای تبریزی دلمه کلم را با نان تازه محلی، ماست سرو میکنند.
مواد لازم
عکس شماره ۲
کلمبرگ بزرگ : ۱ عدد
برنج : ۲ پیمانه
لپه : یک استکان
گوشت چرخکرده : ۴۰۰ گرم
سبزی دلمه : ۱ کیلو (شامل: تره، گشنیز، جعفری، ترخون، مرزه، شوید، نعنا، پیازچه(
پیاز: ۲ عدد بزرگ
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
روغن به میزان لازم
رب به میزان لازم
سرکه یک استکان
شکر دو قاشق
طرز تهیه دلمه کلم پیچ :

دلمه کلم پیچ
برای پخت دلمه قابلمه بزرگ موردنیاز است. ابتدا برگهای کلم را از بندبند ساقهاش جدا میکنیم و رویهم قرار داده داخل قابلمه میگذاریم و آب میریزیم. وقتی آب جوشید، برگها نیز نرم میشوند که باید در ظرف دیگری قرار دهیم تا خنک شوند.
پیازها را نگینی خردکرده، وقتی نیم سرخ شد، گوشت چرخکرده را اضافه کرده و نمک و زردچوبه و رب را هم اضافه میکنیم.
برنج را شسته باکمی نمک در یک قابلمه میریزیم تا نیمپز شوند. لپه را هم شسته و میپزیم. حال نوبت سبزی رسیده که بعد از خوب پاک کردن، شسته و خرد میکنیم.
حالا مواد تفتداده شده را در کاسه بزرگی میریزیم و برنج نیمپز و لپه پخته سبزی خردشده را هم اضافه میکنیم. همه مواد را هم میزنیم.
سپس یکییکی کلم پیچها را برداشته و حدوداً دو قاشق از مواد را داخل کلم پیچ ریخته و مانند بقچه میپیچیم.
مقداری از برگهای کلم را کف قابلمه چیده و دلمهها را یکییکی درون قابلمه میگذاریم. درنهایت، دو قاشق روغن جامد و نمک روی دلمه ریخته و ۴ الی ۵ لیوان آب میریزیم تا بپزند.، البته اگر برنج خام باشد باید مقدار بیشتری آب بریزید.
در یککاسه جدا نیز نصف استکان سرکه و دو قاشق غذاخوری شکر و ۴ قاشق رب و مقداری نمک اضافه میکنیم و در یک ربع آخر پخت، این سس را اضافه کرده و کمی صبر کنید تا سرکهشیره به خورد دلمهها برود و بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا قبل از سرو، دلمهها از حرارت بیفتد. سپس نوش جانکنید.
مطالب مرتبط: طرز تهیه دلمه برگ مو