طرز تهیه شله ماشکی یاسوج

ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

طرز تهیه شله ماشکی

در روزهای بارانی، کوچه پس کوچه‌های شهر یاسوج مملو از بوی غذایی می‌شود که محلی های شهر آن را با اسم شله بارونی می‌شناسند و به اعتقاد آن‌ها شله بارونی یا شله ماشکی در روزهای بارانی مزه‌ای بهشتی دارد و روزشان را می‌سازد. احتمالا تا به حال در فضای مجازی با عکس‌ها و نوشته‌هایی روبرو شدید که تعاریفی از خوراک محبوب روزهای بارانی و طعم دل‌پذیر آن دارند، امروز نه تنها اطلاعاتی در این باره عایدتان می‌شود بلکه با روش پخت این غذای محلی هم آشنا می‌شوید. همان‌طور که قبلا گفته بودیم غذاهای ساده و در عین حال مقوی شهر یاسوج ریشه‌های عمیقی در سنت‌های این شهر دارد. طعم دل‌پذیری که شما عزیزان را مانند سفر در زمان به پای سفره‌های عشایرهای لرنشین می‌کشاند.

شله ماشکی یاسوج

وقتی با روش پخت غذاهای سنتی شهرهای مختلف آشنا باشید به راحتی می‌توانید حال و هوای سفرتان را دوباره تجربه کنید. یعنی لازم نیست برای هربار چشیدن طعم غذاهای محلی سفری دوباره به آن شهر داشته باشید، برای همین بهتر است در همان سفر اول تعدادی از خوشمزه‌ترین‌ غذاهای شهر را انتخاب کنید و با روش پختشان آشنا شوید. با اینکه شله ماشکی یکی از بهترین و معروف‌ترین غذاهای سنتی استان کهگیلویه و بویر احمد به حساب می‌آید اما شهرهای لرنشین بعضی از استان‌های دیگر مثل فارس، خوزستان و بوشهر نیز سفره‌های خود را مزین به این خوراک یا آش لذیذ می‌کنند. شله ماشکی شباهت زیادی به عدسی دارد ولی برنج و گوشت چهره و طعم متفاوتی به آن می‌دهد، این غذا مخصوص فصل‌های سرماست و به خصوص وقتی که باران مهمان زمین می‌شود شله ماشکی هم مهمان خانه‌های لرها می‌شود.

ماش هندی

طرز تهیه شله ماشکی یاسوج

طرز تهیه شله ماشکی

ارزش غذایی بالایِ ماش و کالری بسیار پایینش راز محبوبیت این ماده غذایی را برملا می‌کند. ماش در طبخ غذاهای اصیلِ محلی مورد استفاده قرار می‌گیرد و طعم بی‌نظیری به آن‌ها می‌دهد. جالب است بدانید که بر خلاف اکثر حبوبات، ماش ضدنفخ و زودهضم می‌باشد، به همین دلیل نه تنها از این بابت نگرانی خاصی ایجاد نمی‌کند بلکه به سادگی راهش را به برنامه غذایی باز می‌کند. خواص بسیار زیاد ماش و ویتامین‌هایش آن را به پرکاربردترین حبوبات در بین آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها تبدیل کرده است و در سال‌های اخیر نیز در کشور خودمان رغبت زیادی برای استفاده این ماده غذایی به وجود آمده است. با ما همراه باشید تا بوی سفره‌های لرهای یاسوجی را به خانه‌های خود بکشانید.

مواد لازم و طرز تهیه شله ماشکی یاسوج

برنج ایرانی

ماش

کنجد آسیاب شده

پیاز

دنبه گوسفندی

تره کوهی (اختیاری)

گوشت قورمه شده (اختیاری)

 ناردونه

نمک، فلفل و زردچوبه

طرز تهیه شله ماشکی یاسوج و مراحل پخت

طرز تهیه شله ماشکی یاسوج

طرز تهیه شله ماشکی

پختن شله ماشکی زیاد زمان‌بر نیست و به سرعت آماده می‌شود. در اولین مرحله طبخ این غذا، ماش‌ها را با مقداری آب روی شعله می‌گذاریم. می‌دانید که به هنگام پختن ماش پلو فقط ۱۰ دقیقه کافی است تا ماش‌ها پخته شوند و در صورتی که ۵ دقیقه بیش‌تر روی گاز بمانند شکفته و له می‌شوند، در اصل برای شله ماشکی، ماش‌ها باید تا این حد نرم و له شوند. بعد از پختن ماش‌ها برنج را اضافه کرده و خوب هم می‌زنیم تا ته نگیرد. فراموش نکنید که این غذا آب‌دار نیست و برنج‌ها باید وا رفته و مانند شله پخته شوند، نه زیاد سفت و نه آبکی.

گوشت

استفاده از گوشت کاملا سلیقه‌ای است و می‌توان آن را حذف کرد ولی در صورت تمایل باید گوشت‌ها را قورمه کنید. به این صورت که گوشت‌های خرد شده را با کمی آب روی شعله بگذارید تا به اصطلاح به روغن بیافتند و بعد با همان روغن یا دنبه گوسفندی، گوشت‌ها را تفت دهید و به برنج و ماش اضافه کنید. اگر ترجیح می‌دهید این غذا را بدون گوشت طبخ کنید، دنبه‌های گوسفندی را به اندازه‌‌های ریز خرد کرده و سرخ کنید و به همراه مقداری فلفل و زردچوبه در داخل ظرف برنج و ماش بریزید، در انتهای این مرحله کنجدهای کوبیده شده را داخل ظرف بریزید و مدام هم بزنید تا ته نگیرد.

جا افتادن

در فاصله‌ای که پیازها را سرخ می‌کنید، اناردانه یا ناردونه را بجوشانید و آب آن را داخل مواد بریزید. برای درست کردن پیازداغ می‌توانید تره کوهی را به آن اضافه کنید تا طعم خاصی داشته باشد. برخی از محلی‌های یاسوج توت خشک یا پودر ناردونه را به همراه پیاز داغ به برنج و ماش اضافه می‌کنند ولی استفاده از این مواد دل بخواهی است. در تمام دقایقی که منتظر جا افتادن شله ماشکی هستید مواظب باشید غذایتان ته نگیرد و زمانی که غلظتش شبیه شله شد، ظرف را از روی شعله بردارید. شله ماشکی شما آماده سرو است و می‌توانید این غذای محلی را به همراه ترشی نوش جان کنید.

نکات دیگر طرز تهیه شله ماشکی یاسوج

اگر قرار باشد فوت کوزه‌گری هر کدبانوی ایرانی را یاد بگیرید چیزی به نام طعم بی‌نظیر وجود نخواهد داشت، پس طبق سلیقه و ذائقه خودتان بعضی از مواد را کم و زیاد کنید. افزودن دنبه، گوشت، تره، توت خشک و ناردونه با اینکه اختیاری هستند اما شله ماشکی را خوشمزه‌تر می‌کنند، در برخی استان‌ها شلغم ، رب گوجه‌فرنگی، هویج و سیب‌زمینی را برای لعاب‌دار کردن شله استفاده می‌کنند اما مواد اصلی و غیر قابل حذف آن ماش، برنج، پیاز و کنجد است که میزان کنجد مصرفی هم به خودتان بستگی دارد، حتی می‌توانید برای پیازداغ از نعنا استفاده کنید و طعم دلخواهتان را ایجاد کنید.

حتما بخوانید: خانه معلم کهگیلویه و بویر احمد، کنگر پلو یاسوج



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران