طرز تهیه چهمجه نقده

ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

آشنایی با طرز تهیه چهمجه نقده

شهرستان نقده در استان آذربایجان غربی واقع شده است که در گذشته نام این شهر سولدوز بوده است؛ سولدوز به معنی سرزمینی است که آب همه جای آن را فرا گرفته است یا آبی که با نمک جریان دارد و وجود نمک به دلیل نزدیکی شهر نقده به دریاچه ارومیه است. همه ساله به مناسبت هفته ملی مهارت در مرکز آموزش فنی و حرفه ای جشنواره غذاهای سنتی و محلی برگزار می شود. هدف جشنواره غذاهای سنتی و محلی احیای غذاهای بومی این منطقه است که از نظر سلامت غذایی، غذاهای سنتی و بومی محلی دارای تنوع غذایی با کیفیت و ارزش غذایی بالایی هستند و مصرف این غذاها در میان خانواده ها باعث سلامتی و نشاط شان خواهد شد. اهمیت غذاهای سنتی بسیار زیاد است؛ به طوری که این غذاهای سنتی نسل به نسل منتقل شده اند و در نهایت نسل جدید باید به مصرف غذاهای سنتی تشویق شوند. در پایان این جشنواره نیز سه نوع غذا که از نظر کیفیت و تازگی بیشترین امتیاز را از آن خود می کنند و به عنوان بهترین غذا شناخته می شود که در جشنواره سال گذشته، غذای چهمجه به عنوان غذای برتر انتخاب گردید. غذاهای محلی استان آذربایجان غربی مانند سایر جاها مخصوص خودشان است. غذاهای محلی آذربایجان غربی عبارتند از پلو، آبگوشت، چلو کباب، انواع آش و انواع خورشت، کوفته مرغ یا گوشت قرمز است. همچنین یتیمچه و چهمجه جزو غذاهای قدیمی و مشهور این خطه است. این بار روی سخنمان با چهمجه است؛ غذایی که به عنوان غذای محلی سولدوز یا نقده مشهور شده است و با روش پخت خاص خود مورد توجه همگان قرار می گیرد، البته ناگفته نماند که هرکسی نمی تواند به درستی این غذا را طبخ کند. بنابراین اگر برای بار اول این غذا را می خواهید در آشپزخانه خودتان امتحان کنید به توصیه های ذکر شده در این نوشته دقت کنید. در ادامه به طور کامل به طرز تهیه چهمجه نقده پرداخته شده است.

معرفی چهمجه نقده

مواد اصلی تشکیل دهنده چهمجه برنج، گوشت و گیاه صحرایی اولیک هستند که جزو غذاهای بسیار لذیذ ‌ماه رمضان به شمار می روند.

اولیک

چمهجه دارای سبزی مخصوص به خود است که این سبزی به نام اولیک شناخته می شود و معادل فارسی آن ترشک مواج است؛ گیاهی خودرو که در هنگام خیس بودن بسیار تلخ می شود ولی توجه داشته باشید برای پخت و پز باید از خشک شده این گیاه استفاده کرد. آذربایجان غربی جزو مکان‌ های مستعد برای رویش گیاهان وحشی است؛ بطوری که در حال حاضر بیش از صد نوع گیاه خوراکی، دارویی و صنعتی در استان آذربایجان غربی به صورت سنتی کاشته و استفاده می شود، این گیاهان عبارتند از لمیک، شنگ، قازایاغی، بولاغ اوتی، مندی، دوه دابانی، کنگر، جعفری کوهی، ریواس، اسفناج وحشی، کهلیک اوتی، گندله، سولان، نعنای کوهی، موسیر، قارچ کوهی، پونه و… همه این ها گیاهان خوراکی هستند که در بازار به فروش می روند و در تهیه خیلی از غذاها کاربرد دارد؛ غذاهای مختلفی مانند انواع آش مخصوصا آش دوغ و دلمه از گیاهان کوهی طبخ می شوند. اولیک با ساقه های ساده و کمرنگ دارای برگ های سرنیزه ای و باریک به طول ۳۰ سانتی متر است که قسمت وسط عریض تر بوده و حاشیه آنها موج دار است. برگ های این گیاه نیز در طول ساقه قرار دارند و بسیار کوچک، کشیده و نوک دار هستند. اولیک یا ترشک مواج به عنوان علف هرز مزارع شناخته می شود، این علف هرز اکثرا در زمین هاى زراعی، علفزارها، مراتع و حاشیه جاده ها به وفور یافت مى شوند. اکثرا این گیاه خودرو آب و هوای سرد را دوست دارد و به همین دلیل در مناطق گرم و مرطوب امکان رشد و ابتلا به بیماری سفیدک زیاد می شود، ولی در آب و هوای سرد و کوهستانی در بهترین حالت رشد کرده و از لحاظ نیاز آبی به آبیاری بسیار کمی احتیاج دارد. وجود این گیاه در پخت چهمجه طعم بی نظیری به غذا می دهد که مطمئنا خوشتان خواهد آمد.

مواد لازم:

گوشت گوسفندی: ۲۰۰ گرم

لپه: یک پیمانه

برنج: ۴ پیمانه

اولیک: به مقدار دلخواه

نمک و فلفل: به مقدار لازم

طرز تهیه چهمجه نقده

در ابتدا باید مقداری گوشت گوسفند را در آب بپزید و تا نیم پز شدن صبر کنید؛ وقتی که گوشت نیم پز شد یک پیمانه لپه به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا هر دو به طور کامل بپزند. در این هنگام باید حواستان باشد تا در نهایت ۴ پیمانه و نیم از آب گوشت در داخل ظرف باقی بماند.

در یک ظرف دیگر نیز مقداری اولیک را در آب بریزید و بجوشانید. وقتی به مرحله جوش رسید، آب جوش را خالی کرده و سبزی را از آن سوا کنید. هدف از این کار، از بین بردن تلخی اولیک است تا این تلخی به غذا نرود.

حال ۴ پیمانه برنج را باید از قبل خیس کنید. سپس به همراه همان ۴٫۵ پیمانه آب گوشت باقی مانده و مخلوط گوشت و لپه و اولیک پخته شده داخل یک ظرف مناسب بریزید و و مقداری نمک و فلفل اضافه کرده و همانند کته بگذارید تا بپزد.

مطالب مرتبط: طرز تهیه رشته پلو قیصی آذربایجان



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران