قابلی از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه

  • قابلی از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

قابلی، «قابلی پلو» یا «دمی قابلی» یکی از پلوهای خطه ی آذربایجان می باشد. این پلو بسیار مغذی، آسان و گیاهی بوده و شامل برنج، بلغور و رشته پلوئی است. چنین به نظر می رسد که منشاء روستایی دارد، چون در قدیم الایام دسترسی به رشته پلویی و بلغور در روستاها بیشتر مقدور بوده است. این پلو اغلب در فصول سرما تهیه می شود.

 

مواد لازم جهت تهیه قابلی

برنج ایرانی ترجیحاً دودی: ۲ لیوان

بلغور گندم دانه درشت  یا بلغور پریش: یک و نیم لیوان

رشته پلوئی: حدوداً دو الی سه مشت خرد شده

عدس: یک لیوان سرصاف

پیاز: ۳ عدد متوسط

نمک (به میزان نمک دقت شود چون برخی رشته های پلوئی بسیار شور می باشند): به میزان لازم

زردچوبه: به میزان لازم

روغن (نباتی یا کره یا ترجیحاً ساری یاغ): به میزان لازم

 

مواد لازم برای رویه

گوشت قرمز پخته شده ترجیحاٌ ماهیچه یا کوفته قلقلی (در صورت تمایل): به میزان دلخواه جهت سرو در کنار پلو

برگه زردآلو یا قیسی: مقداری

آلو بخارا: مقداری

پیاز داغ: مقداری

روغن (نباتی یا کره یا ترجیحاً ساری یاغ) جهت تفت مواد رویه: مقداری

محلول زعفران یا رنگ زعفران: مقداری

 

نکات

بلغور گندم مورد استفاده در این برنج بایستی دانه درشت باشد. ما اغلب از “بلغور پریش” که خیلی درشت، خوش طعم و مثل برنج است، استفاده می نمائیم. این بلغور اغلب از “سامان میدانی تبریز” (به معنی میدان کاه) تهیه می شود و متأسفانه همه جا نیست.

عدس قبل از استفاده، بایستی آبپز و آبکش نمائیم.

 

طرز تهیه قابلی آذربایجان شرقی

۱- پیازها را به صورت قاچهای درشت خرد می کنیم و با مقداری روغن تفت می دهیم. پیازها بایستی خوب تفت بخورند و نرم شوند.

۲- سپس زردچوبه را افزوده و مجدداً تفت می دهیم تا بوی زردچوبه از بین برود، ولی پیازها سرخ نشوند و زیاد هم تغییر رنگ ندهند.

۳- سپس برنج و بلغور پاک شده را خوب می شوئیم و به قابلمه اضافه می نمائیم.

۴- بلافاصله عدس آبپز شده را نیز می افزائیم.

۵- آب (حدوداً ۵ لیوان) را نیز اضافه می کنیم و به آرامی مخلوط می کنیم.

۶- نمک را نیز می افزائیم.

۷- حرارت زیر برنج متوسط باشد نه بالا باشد و نه پائین. اگر بالا باشد زود آبش را خوهد کشید. اگر پائین باشد، برنج خمیر خواهد شد.

۸- گاهی مواد را دو الی سه بار هم می زنیم تا به هم نچسبند.

۹- کمی قبل از اینکه برنج آبش را بکشد. رشته را با آب سرد شسته و اضافه می نمائیم. شستن رشته ها سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود.

۱۰- برنج آبش را که کاملاً کشید، در صورت تمایل مجدداً مقداری روغن می افزائیم. زیر قابلمه شعله پخش کن قرار می دهیم. یک پارچه تمیز یا دم کنی زیر در قابلمه قرار می دهیم و میگذاریم با حرارت ملایم خوب دم بکشد.

۱۱- وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه می دهیم حدود ده دقیقه الی یک ربع با در بسته، بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف سرو، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.

 

برای تهیه رویه برنج

۱- مقداری پیاز را خلالی کرده و خوب تفت می دهیم تا سبک شده و تغییر رنگ بدهد، سپس برگه زردآلو یا قیسی و آلو بخارای شسته شده را می افزائیم و خوب تفت می دهیم تا نرم و براق شوند. در این مرحله می توانیم از مقداری محلول زعفران یا رنگ زعفران نیز استفاده نمائیم.

۲- سپس حین سرو، مواد رویه را در روی برنج یا اطراف برنج قرار می دهیم.

۳- در صورت استفاده از گوشت آن را نیز در اطرف برنج قرار می دهیم.

۴- این برنج با ماست، ترشی بخصوص لیته یا نازخاتون و یا سالاد شیرازی بسیار دلچسب است.

۵- غذا آماده شده است.

 

نکات

۱- در کنار این غذا می توان گوشت قرمز ترجیحاً ماهیچه و یا کوفته قلقلی سرو نمود. ما اغلب بدون گوشت تدارک می بینیم، مگر اینکه برای مناسبت خاصی استفاده شود.

۲- برخی از مقداری خرمای هسته گرفته و کشمش تفت داده شده به عنوان رویه استفاده می کنند. برای کسانی که طعمهای شیرین را دوست دارند گزینه مناسبی است.

۳- این پلو را هم می توان به صورت پلو و هم به صورت دم پختک (کته) تهیه کرد. ولی مزه حالت کته ای به مراتب بهتر است.

۴- این پلو اغلب در فصول سرما تهیه می شود.

۵- شستن رشته ها با آب سرد سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود. اگر با آب گرم بشوئیم رشته ها خمیر می شوند.

۶- بهترین گزینه روغن برای این پلو “ساری یاغ” (روغن زرد آذربایجان) می باشد. این پلو بهتر است به صورت چرب تهیه شود.

۷- وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه می دهیم حدود ده دقیقه الی یک ربع بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.

۸- می توانید این پلو قابلی را بدون رویه نیز تهیه نمائید.

۹- این برنج به علت داشتن پیاز و کره نسبتاً زود فاسد میشود. جهت نگهداری بعد از خنک شدن، بلافاصله در یخچال قرار گیرد.

۱۰- این غذا رنگ خود را از زرچوبه می گیرد. بهتر است از زعفران استفاده نشود. ولی برای خوش طعم شدن مواد رویه بهتر است به آن محلول زعفران افزود.



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران