کانال تلگرام

دانلود کتاب آمازون

قابلی از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه

  • قابلی از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

قابلی، «قابلی پلو» یا «دمی قابلی» یکی از پلوهای خطه ی آذربایجان می باشد. این پلو بسیار مغذی، آسان و گیاهی بوده و شامل برنج، بلغور و رشته پلوئی است. چنین به نظر می رسد که منشاء روستایی دارد، چون در قدیم الایام دسترسی به رشته پلویی و بلغور در روستاها بیشتر مقدور بوده است. این پلو اغلب در فصول سرما تهیه می شود.

 

مواد لازم جهت تهیه قابلی

برنج ایرانی ترجیحاً دودی: ۲ لیوان

بلغور گندم دانه درشت  یا بلغور پریش: یک و نیم لیوان

رشته پلوئی: حدوداً دو الی سه مشت خرد شده

عدس: یک لیوان سرصاف

پیاز: ۳ عدد متوسط

نمک (به میزان نمک دقت شود چون برخی رشته های پلوئی بسیار شور می باشند): به میزان لازم

زردچوبه: به میزان لازم

روغن (نباتی یا کره یا ترجیحاً ساری یاغ): به میزان لازم

 

مواد لازم برای رویه

گوشت قرمز پخته شده ترجیحاٌ ماهیچه یا کوفته قلقلی (در صورت تمایل): به میزان دلخواه جهت سرو در کنار پلو

برگه زردآلو یا قیسی: مقداری

آلو بخارا: مقداری

پیاز داغ: مقداری

روغن (نباتی یا کره یا ترجیحاً ساری یاغ) جهت تفت مواد رویه: مقداری

محلول زعفران یا رنگ زعفران: مقداری

 

نکات

بلغور گندم مورد استفاده در این برنج بایستی دانه درشت باشد. ما اغلب از “بلغور پریش” که خیلی درشت، خوش طعم و مثل برنج است، استفاده می نمائیم. این بلغور اغلب از “سامان میدانی تبریز” (به معنی میدان کاه) تهیه می شود و متأسفانه همه جا نیست.

عدس قبل از استفاده، بایستی آبپز و آبکش نمائیم.

 

طرز تهیه قابلی آذربایجان شرقی

۱- پیازها را به صورت قاچهای درشت خرد می کنیم و با مقداری روغن تفت می دهیم. پیازها بایستی خوب تفت بخورند و نرم شوند.

۲- سپس زردچوبه را افزوده و مجدداً تفت می دهیم تا بوی زردچوبه از بین برود، ولی پیازها سرخ نشوند و زیاد هم تغییر رنگ ندهند.

۳- سپس برنج و بلغور پاک شده را خوب می شوئیم و به قابلمه اضافه می نمائیم.

۴- بلافاصله عدس آبپز شده را نیز می افزائیم.

۵- آب (حدوداً ۵ لیوان) را نیز اضافه می کنیم و به آرامی مخلوط می کنیم.

۶- نمک را نیز می افزائیم.

۷- حرارت زیر برنج متوسط باشد نه بالا باشد و نه پائین. اگر بالا باشد زود آبش را خوهد کشید. اگر پائین باشد، برنج خمیر خواهد شد.

۸- گاهی مواد را دو الی سه بار هم می زنیم تا به هم نچسبند.

۹- کمی قبل از اینکه برنج آبش را بکشد. رشته را با آب سرد شسته و اضافه می نمائیم. شستن رشته ها سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود.

۱۰- برنج آبش را که کاملاً کشید، در صورت تمایل مجدداً مقداری روغن می افزائیم. زیر قابلمه شعله پخش کن قرار می دهیم. یک پارچه تمیز یا دم کنی زیر در قابلمه قرار می دهیم و میگذاریم با حرارت ملایم خوب دم بکشد.

۱۱- وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه می دهیم حدود ده دقیقه الی یک ربع با در بسته، بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف سرو، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.

 

برای تهیه رویه برنج

۱- مقداری پیاز را خلالی کرده و خوب تفت می دهیم تا سبک شده و تغییر رنگ بدهد، سپس برگه زردآلو یا قیسی و آلو بخارای شسته شده را می افزائیم و خوب تفت می دهیم تا نرم و براق شوند. در این مرحله می توانیم از مقداری محلول زعفران یا رنگ زعفران نیز استفاده نمائیم.

۲- سپس حین سرو، مواد رویه را در روی برنج یا اطراف برنج قرار می دهیم.

۳- در صورت استفاده از گوشت آن را نیز در اطرف برنج قرار می دهیم.

۴- این برنج با ماست، ترشی بخصوص لیته یا نازخاتون و یا سالاد شیرازی بسیار دلچسب است.

۵- غذا آماده شده است.

 

نکات

۱- در کنار این غذا می توان گوشت قرمز ترجیحاً ماهیچه و یا کوفته قلقلی سرو نمود. ما اغلب بدون گوشت تدارک می بینیم، مگر اینکه برای مناسبت خاصی استفاده شود.

۲- برخی از مقداری خرمای هسته گرفته و کشمش تفت داده شده به عنوان رویه استفاده می کنند. برای کسانی که طعمهای شیرین را دوست دارند گزینه مناسبی است.

۳- این پلو را هم می توان به صورت پلو و هم به صورت دم پختک (کته) تهیه کرد. ولی مزه حالت کته ای به مراتب بهتر است.

۴- این پلو اغلب در فصول سرما تهیه می شود.

۵- شستن رشته ها با آب سرد سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود. اگر با آب گرم بشوئیم رشته ها خمیر می شوند.

۶- بهترین گزینه روغن برای این پلو “ساری یاغ” (روغن زرد آذربایجان) می باشد. این پلو بهتر است به صورت چرب تهیه شود.

۷- وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه می دهیم حدود ده دقیقه الی یک ربع بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.

۸- می توانید این پلو قابلی را بدون رویه نیز تهیه نمائید.

۹- این برنج به علت داشتن پیاز و کره نسبتاً زود فاسد میشود. جهت نگهداری بعد از خنک شدن، بلافاصله در یخچال قرار گیرد.

۱۰- این غذا رنگ خود را از زرچوبه می گیرد. بهتر است از زعفران استفاده نشود. ولی برای خوش طعم شدن مواد رویه بهتر است به آن محلول زعفران افزود.


3 به این مطلب امتیاز دهید

عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران

  • مهدی در ۲۶ آبان ۱۳۹۶

    عالییییییییییییییییییییییییییییییییی

  • احمد در ۲۷ آبان ۱۳۹۶

    درود و عرض ادب در مورد مقاله ای که در رابطه با لنبان طرح نمودیدلازم دیدم تشکر بنمایم اما پیش از هر چیز شایسته بود که هم حضرت عالی و هم اساتیدی که در این خصوص زحمت کشیده اند با اندکی دقت در وجه تسمیه لنبان به واژگان مردمان همسایه که پایشان به آن محل هم باز شده یعنی بختیاریها خیلی خود را در چم و خم واژه شناسی قرار ندهید زیرا در گویش لری جنوبی و عموم مردم جنوب لنبان lonban یا لنبونlonboun به معنای گیاه بیشه است که در مناطق جنوبی سقف خانه های روستایی خصوصا خانه های لب خور ها ، تالاب ها و باتلاق های خوزستان را از ان می بافند. لذا بنده اعتقادم این است که در مطالعه اکوسیستم محل مزبور خصوصا الگوهای گذشته انجا حتما به ریشه این نام خواهید رسید.

  • parisa در ۲۸ آبان ۱۳۹۶

    الان که دیگه اصلا روغن جامد نیست. روغن مایع آفتابگردان چطوره؟مشکلی نداره؟

  • مر در ۲۸ آبان ۱۳۹۶

    ما در آبان از این آبشار بازدید کردیم، مسیر خیلی خیلی دور و خلوت و خطرناک بود، جاده خاکی بود، حدود سه ساعت و نیم با ماشین تو جاده خاکی راه بود، با ماشین شاسی کوتاه میشد رفت ولی خیلی دور بود و مسیر صعب‌العبور بود، بعد از رسیدن به خود امامزاده گزو،حدود ۳۵ دقیقه از کوه باید پایین رفت تا به آبشار رسید و حدود ۴۵ دقیقه از کوه باید بالا رفت تا دوباره به امامزاده برگشت، کوهنوردی خیلی سنگینی هم دارید حسابی خسته میشید ولی آبشار خیلی قشنگه,مسیر روی گوگل مپ موجود نیست

  • خاقانی در ۱ آذر ۱۳۹۶

    شرایط رزرو خانه معلم اراک

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۳ آذر ۱۳۹۶

    یاشاسین آذربایجان
    یاشاسین اورمیه
    به دیار آذربایجان شهر زیبای اورمیه قلب آذربایجان تشریف بیارین

  • مریم در ۴ آذر ۱۳۹۶

    ممنون برای آموزش خوبتون🌹

  • ديلمستان در ۴ آذر ۱۳۹۶

    مسیر اول آسفالته. چرا مسیر اصلی را تغییر دادید؟ چه کاریه؟ ضمنا این روستا جز بخش خورگام شهرستان رودبار و زبانشم دیلمی است. لطفا اصلاح کنید

    • leila در ۵ آذر ۱۳۹۶

      ممنونم از توجهتون.حتما اصلاح میشود

  • وحید در ۹ آذر ۱۳۹۶

    رودخانه های سیکان در شهرستان دره شهر و سراب ، و چندین رودخانه دیگه لحاظ نشدن.

  • علی در ۱۳ آذر ۱۳۹۶

    به ارومیه قلب کردستان به ارومیه شهرکردنشین تشریف بیاوریدوازمناطق دیدنی وتاریخی ان دیدن کنید…بژ ی کوردستان

  • سویوکیونگ در ۱۷ آذر ۱۳۹۶

    عالییییییییی😘😘😘😘

  • سویوکیونگ در ۱۷ آذر ۱۳۹۶

    خوب بود

  • مجتبی در ۱۷ آذر ۱۳۹۶

    خیلی لایک دارین با تقدیر وتشکر فراوان از شما

  • سعید در ۱۹ آذر ۱۳۹۶

    سلام. اسم روستای کورابلاغ ه اشتباه کوره‌جان وارد شده است لطفا اصلاح نمایید

  • ناشناس در ۱۹ آذر ۱۳۹۶

    یکی از رود هارو ننوشتن چون من در جدول ی سوال اومده یکی از رود های استان خوزستان که پنج کلمه ایه و دوکلمه اولش ک ر اخری هم ن

  • ناشناس در ۱۹ آذر ۱۳۹۶

    من همون ناشناس بالاییم لطفا اگه کسی جواب سوالو دونست بگه

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۱ دی ۱۳۹۶

    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤
    به دیار آذربایجان شهر زیبای اورمیه قلب آذربایجان تشریف بیارین
    یاشاسین آذربایجان
    یاشاسین اورمیه
    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۱ دی ۱۳۹۶

    💖 اورمیه قلب آذربایجان 💖
    از دیار آذربایجان شهر زیبای اورمیه قلب آذربایجان دیدن کنید !!
    ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها یا همون‌ به اصطلاح ترکی ( اورمولوها) همیشه خون گرم و مهمان نوازین 💓.
    آذربایجان دیارنا ، اورمییه خوش گلیبسیز ‌.
    ترجمه از ترکی به فارسی:
    به دیار آذربایجان، شهر اورمیه خوش اومدین💓
    یاشاسین آذربایجان 💓
    یاشاسین اورمیه 💓
    💓 اورمیه قلب آذربایجان 💓

  • ارومیه قلب آذربایجان در ۱ دی ۱۳۹۶

    💖 اورمیه قلب آذربایجان 💖
    از دیار آذربایجان شهر زیبای اورمیه قلب آذربایجان دیدن کنید !!
    ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها یا همون‌ به اصطلاح ترکی ( اورمولوها) همیشه خون گرم و مهمان نوازین 💓.
    آذربایجان دیارنا ، اورمییه خوش گلیبسیز ‌.
    ترجمه از ترکی به فارسی:
    به دیار آذربایجان، شهر اورمیه خوش اومدین💓
    یاشاسین آذربایجان 💓
    یاشاسین اورمیه 💓
    💓 اورمیه قلب آذربایجان 💓

  • آرمان در ۱۹ دی ۱۳۹۶

    سلام.خسته نباشید عرض میکنم.فک کنم عبارت آلکاوا صحیح نمی باشد.و عبارت علیک آباد در نقشه های طرح تفصیلی و پیشنهادی شهر اشنویه با پیشنه ۳۵ سال قدمت موجود می باشد.

  • اورمیه آذربایجان در ۲۲ دی ۱۳۹۶

    یاشاسین گوزل آذربایجان
    یاشاسین گوزل اورمیه

    😍😍😍😍😍😍💖💖💖💖💖💖💖💖

  • سحر در ۲۳ دی ۱۳۹۶

    اولین باری بود که به مناطق ترک نشین سفر کردم شهر زیبای ارومیه بود.با مناطق بکر وطبیعت زیبا و هوای عالی

  • ترک وطن پرست در ۲۵ دی ۱۳۹۶

    با علی هستم که ارومیه را قلب کردستان می داند -اولا ارومیه اسمش رو خودشه:”

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۲ بهمن ۱۳۹۶

    سنی چوخ سویوروم اورمیه 💓
    سن بنیم حیاتمسان اورمیه 💓
    عشقیم، نفسیم،جانیم:
    اورمیه آذربایجان

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۲ بهمن ۱۳۹۶

    قاداین آلیم گوزل اورمیه❤
    ترجمه از ترکی به فارسی:
    فدای شهر زیبای اورمیه بشم.
    سنی چوخ‌ سویوروم اورمیه آذربایجان ❤
    یاشاسین آذربایجان💓
    یاشاسین اورمیه 💓

    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤

  • م زعفرانيه در ۴ بهمن ۱۳۹۶

    دهکده توریستی زعفرانیه سبزوار در کنار جاده اصلی تهران مشهد قرارداره و اثار تاریخی متعددی داره توصیه دارم موقع رفتن به مشهد مقدس از این دهکده دیدنی بکنید حتی با یه روز هم تموم نمیشه واقا دیدنیس اثار ان عبارتند از کاروانسرای شاه عباسی – اب انبار – قهوه خانه قدیمی – ارگ – یخچال – چاپار خانه – اقامتگاه – قبرستان مسافران ابریشم – حمام قدیمی- کویر اماده افرود- پناهگاه گل ممد قهرمان داستان ده جلدی کلیدر رمان نویس بزرگ استاد محمود دولت ابادی-ابشار در شمال روستا – کال شور در جنوب روستا و…..

  • مختار نوربخش در ۶ بهمن ۱۳۹۶

    درود بر سیاهکل

  • جانیم تبریزیم در ۹ بهمن ۱۳۹۶

    هموطن اورمیه ای انقدر خودتو هلاک نکن اگه اورمیه قلب آذربایجان باشه که نیست یک نفر هموطن کرد نمیگه قلب کردستان قلب اونجایی هست که من اونجا نفس میکشم پس الکی خودتو خسته نکن . یاشاسین آزربایجان یاشاسین تبریزیم

  • مهدی صالحی در ۱۴ بهمن ۱۳۹۶

    سلام پیشنهاد می کنم از روستای اسجیل هم دیدن کنید و از طبیعت بکر آن لذت ببریدو از مهمان نوازی ساکنان آن بهره مند شوید.

  • اورمیه قلب آذربایجان در ۱۶ بهمن ۱۳۹۶

    یاشاسین آذربایجان ❤
    یاشاسین اورمیه ❤

    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤
    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤
    ❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤

  • گوزل تبریز در ۱۶ بهمن ۱۳۹۶

    اورمیه عشق ، جان و‌ قلب آذربایجان هست.
    گوزل تبریزدن ، گوزل اورمییه سلام 💪💪💪
    تبریز ائلمیدی ❤ اورمیه سئوگلیمدی

    یاشاسین آذربایجان 💪
    یاشاسین تبریز 💪
    یاشاسین اورمیه 💪

    اورمیه قلب آذربایجان 💪💪💪💪💪💪

  • عشقیم تبریز در ۲۰ بهمن ۱۳۹۶

    با اون نفر با اون اسم تقلبی هستم این هلاک کردن نیست ❌❌

    یاری جانیم تبریز 😍
    یاری جانیم اورمیه 😍
    یاشاسین آذربایجان

  • آیدین در ۲۲ بهمن ۱۳۹۶

    تبریز قدمتی بیش از کوچ آریایی هابه ایران را دارد…
    همچنین تپه حسنلو و شهر خیاو…یا همون مشگین شهر تاریخی بیش از ۷ هزار سال دارد…و راجب اون دوست عزیز که فک میکنن اورمیه خاک کوردستان تخیلی میباشد…..ازربایجان اورمیه تبریز اردبیل زنجان و همدان یاشاسین…

  • اورمیه آذربایجان در ۲۳ بهمن ۱۳۹۶

    یاشاسین آذربایجان 💪
    یاشاسین تبریز 💪
    یاشاسین اورمیه💪
    یاشاسین اردبیل 💪
    یاشاسین زنجان 💪