رودخان نام قلعه ای است متعلق به دوره سلجوقیان که بر فراز ارتفاعات جنگلی شهرستان فومن در روستای زیبای رودخان ساخته شده و ۶٫۲ هکتار مساخت و ۶۵ برج و بارو و دیواری به طول ۵۰۰ متر دارد. اسامی دیگر قلعه رودخان عبارتند از: حسامی، هزار پله و صلصال.
رطوبت بیش از حد هوا باعث رویش گیاه در لا به لای دیوارهای قلعه پوسیدگی آن ها شده است، اما با این حال در مقایسه با قلعه های دیگر، سالم مانده است.
قلعه رودخان قلعه ای عظیم و شگفت انگیز که در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن قرار دارد، در قله کوهی در دل جنگل آرمیده است. پس از عبور از شهر فومن، روستاهای گشت، کرد محله، گشت رودخان، سیاه کش و سید آباد به قلعه رودخان می رسید. از روستای قلعه رودخان تا خود قلعه طبیعت بسیار زیبا و چشم انداز های زیادی وجود دارد که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. در مسیر صعود به قلعه، از پارکینگ ماشین تا خود قلعه حدود ۱۰۰۰ پله می باشد، از وسط جنگل های بکر شمال و از لا به لای درختانی با قدمت طولانی که به سمت آسمان قد علم کرده و نور از لا به لای شاخه های این درختان به پایین می تابد، مشاهده می شود. ارتفاع این قلعه به طور میانگین ۷۰۰ متر از سطح دریا می باشد که ارتفاع بالاترین نقطه آن ۷۷۸ متر، مربوط به شاه نشین می باشد. در سمت راست قلعه، رودخانه ای به همین نام قرار دارد که از ارتفاعات سرچشمه گرفته و آب آن از جنوب به شمال در جریان است.
بناهای بخش شرقی قلعه رودخان:
پس از طی مسافتی حدود ۹۰ متر از دروازه اصلی، در باریک ترین نقطه قلعه، جایی که برج و باروهای شمالی و جنوبی به هم می رسند، دروازه شرقی به همان صلابت ورودی اصلی وجود دارد. طبقه همکف برج جنوبی و شمالی از سنگ و طبقه اول از آجر ساخته شده است. پس از عبور از درگاه به چهار تاقی می رسیم که در ضلع شمالی آن اتاقی وجود دارد که روزنه ای کوچک در بالا داشته و بسیار تاریک است و احتمالا از آن به عنوان زندان یا محل استقرار نگهبانان دروازه استفاده می شده است. پس از عبور از چهار تاقی و سه قراول خانه به فضایی می رسیم که به بیرون قلعه راه داشته و دره در این قسمت دارای شیب ملایم تری می باشد. احتمالا این فضا جهت خارج شدن قلعه نشینان در مواقع اضطراری، ساخته شده است. ایحاد دروازه عظیم و مستحکم، وجود قراول خانه های متعدد و تاسیسات معماری و درب اضطراری نشان می دهد که بخش شرقی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و به احتمال زیاد محل نگهداری تسحیلات، مواد غذایی و مصالح ساختمانی بوده است.
این برج تاریخی، در ۳۰ مرداد ۱۳۵۴ خورشیدی، به شماره ۱۵۴۶ در فهرست آثار تاریخی و ملی ثبت گردید.
در این مسیر کوهنوردی، پیاده روی در جنگل، دیدن مکانی زیبا و تاریخی و تفریح در هوای سالم را برای خود به ارمغان بیاورید.