معرفی قلعه فین در استان هرمزگان
احتمالا کسانی که به استان هرمزگان سفر کردهاند، با قلعه فین آشنایی دارند یا چیزهایی در موردش شنیدهاند. قلعه فین یکی از آثار تاریخی مهم استان هرمزگان است و نزدیک به ۷۰۰ سال قدمت دارد. اما متأسفانه امروزه وضعیت قلعه چندان رضایت بخش نیست و بخشی از آن در حال فرو ریختن است. با این حال، میراث فرهنگی و آثار باستانی هر کشوری شناسنامه آن کشور بوده و تمدن و قدمت آن سرزمین را تعیین میکند. حفاظت از این آثار تاریخی، بر همگان واجب بوده و محافظت از آنها برای نسل آینده امری ضروری است. کشورمان ایران به لحاظ دارا بودن ابنیههای تاریخی و فرهنگی و آثار باستانی در ردههای نخست جهان جای دارد. همچنین، قدیمیترین تمدن و فرهنگ جهان از آنِ ایران است و ما باید به حفظ چنین ارزشهایی تقلا کرده و از کنارشان ساده عبور نکنیم.
بازدید از آثار باستانی در جای جایِ سرزمینمان، یکی از راههای ارزش نهادن به فرهنگ دیرینه کشورمان است و آشنا شدن با آنها افتخار بزرگی میآفریند. مردم هنگامی که به بازدید از مکانهای تاریخی میروند، همبستگی ارزشهای انسانی را بهتر درک میکنند. علاوه بر این، آشنایی با تاریخ و تمدن گذشته کشورمان ما را نسبت به آیندگان آگاهتر میسازد. زیرا که تاریخ همیشه درس بزرگی به انسانها و حاکمان داده است.
قلعه فین – جاذبه تاریخی هرمزگان

قلعه فین هرمزگان
قلعه فین، در فاصله ۱۰۰ کیلومتری مرکز استان هرمزگان واقع شده و جزو مهمترین آثار باستانی استان به حساب میآید. این قلعه به روی تپهای بلند قرار گرفته و گردشگران و مورخان بسیاری از سراسر ایران برای بازدید از آن راهی استان هرمزگان میشوند. قدمت قلعه فین در شهر فین، به راحتی از روی سفالهایی که از این بنا به دست آمدهاند، قابل تخمین است. کارشناسان و مورخان قدمت این قلعه را مربوط به قرون میانه اسلامی میدانند که به ۷۰۰ سال پیش برمیگردد. کاربرد قلعه فین در گذشته، جنبه نظامی داشته است. امروزه، این اثر باستانی مهم با شماره ۷۲۷۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. متأسفانه، بر اثر زلزلهای که در سال ۱۳۸۶ در این منطقه رخ داد، خسارت بزرگی به قلعه فین وارد شد و بخشی از آن فروریخت.
مشخصات قلعه فین

قلعه فین هرمزگان
اگر برای بازدید از قلعه فین به استان هرمزگان و شهر فین سفر کنید، قلعه را به روی تخته سنگ عریضی مشاهده خواهید کرد که به سمت راههای ارتباطی منطقه مشرف است. تپه طبیعی که قلعه به روی آن واقع شده است، فضای وسیعی را به طول ۲۹۰ متر و عرض ۱۸۰ متر در بر گرفته است. معمولا کسانی که در زمینه معماری فعالیت دارند، در بازدید از قلعه به نوع مصالح به کار رفته در ساخت آن توجه میکنند. در بخش تحتانی برجها و دیوارها در فضای قلعه، مصالحی نظیر ساروج، ملات و سنگهای پراکنده به کار رفتهاند. در بخشهای بالایی قلعه نیز از خشتهای مربعی شکل با ابعاد ۵*۲۰*۲۰ سانتیمتر استفاده شده است. بخش بسیاری از برج مدور قسمت شمال شرقی قلعه فین تخریب شده و تنها چیزی که از آن باقی مانده دیواری با طول بیش از ۴۰ متر است. ارتفاع دیوار به جا مانده ۷۰٫۲ متر میباشد و داخل آن پنجرههایی با طاق جناغی و تیرکشهای عمودی وجود دارند.
برج مدور دیگری در ضلع غربی قلعه وجود دارد که قطرش بیش از ۸۰ متر است و فضای درونیاش شامل دو طبقه به ارتفاع ۷ متر است. البته، ارتفاع سطح طبقه دوم ۵۰٫۴ متر میباشد و در این بخش نیز همچون بخش شمال شرقی، داخل دیوارها تیرکشها و طاقچهها وجود دارند.
با توجه به سفالهایی که با تعداد کم و نامنظم در دامنه قلعه فین قرار دارند، گمان میرود این بنا نخستین بار در دوره تیموری و ایلخانی احداث شده است. این بنا تا دهههای اخیر همچنان از طرف خوانین منطقه مورد استفاده قرار میگرفت و از الحاقاتی که در سده اخیر با اسکلت فلزی، سیمان، آجر و کاشی به روی دامنه تند قلعه صورت گرفته، کاملا مشخص است که در دورههای جدید این تغییرات به فضای قلعه افزوده شدهاند.
مرمت و بازسازی قلعه فین

قلعه فین هرمزگان
ارتفاع قلعه فین در مقایسه با زمینهای مجاور ۶ متر بوده و در سالهای اخیر به دلیل بی توجهی مسئولین به یک آثار تاریخی کاملا مخروب و ویران تبدیل شده بود. حتی بخشهایی از قلعه که باقی مانده بودند، وضعیت چندان مطلوبی نداشتند. مردم محلی و گردشگران از این وضعیت بسیار ناراضی و آزرده خاطر بودند. سرانجام آقای اشکان مختاری، معاون میراث فرهنگی استان هرمزگان در گفتگویی با یکی از خبرنگاران اظهار کردند که مرمت قلعه فین را آغاز کردهاند و عملیات بازسازی برج، پی گردی، خانه سازی جدارهها و حصار قلعه انجام شدهاند.
هماکنون، گردشگران میتوانند با خیال راحت در سفر به استان هرمزگان، از قلعه فین در شهر فین بازدید کنند.
حتما بخوانید: طرز تهیه ماهی شور هرمزگان، طرز تهیه ترشی انبه هرمزگان
مطالب مرتبط: قلعه لشتان هرمزگان، قلعه هزاره میناب هرمزگان، خانه معلم هرمزگان