کانال تلگرام

قویماق از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه

  • قویماق از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

طرز تهیه کاچی تبریزیقویماق یا همان کاچی از جمله غذاهای سنتی آذربایجان به حساب می آید که البته در بسیاری از مناطق دیگر ایران نیز پخت می شود. این غذا به خاطر قرار گیری در زمره غذاهای شیرین در وعده صبحانه نیز صرف می شود. 

وجود شیرینی و آرد در این غذا بر تبرک و خوش یمنی آن در اعتقادات مردم این دیار افزوده و موجب قرارگیری آن در جایگاه ممتازی از سنتها و رسوم آنان گشته است.

در اکثر نقاط آذربایجان قویماق غذایی است که بعد از روز اول زندگی زناشویی از طرف خانواده عروس به خانه زوج جوان برای میل در وعده صبحانه برده می شود.

در اکثر نقاط این خطه قویماق به عنوان اولین غذا بعد از زایمان محسوب می شود.

نذر قویماق و سپس سفره قویماق که تنها زنان حق استفاده از قویماق آن سفره را دارند از دیگر رسم های در ارتباط با این غذا است (در باسمنج تبریز).

در کتاب شرح زندگی من، عبدالله مستوفی در این خصوص می خوانیم :

«کلثوم ننه گفته است اگر قندی را که از این ساییدن (از ساییدن بر سر عروس و داماد در هنگام مراسم عقد) حاصل می شود مکایه شیرینی کاچی (قویماق) و قیقناق هدیه مادر زن در روز پاتختی کنند و داماد و عروس از آن بخورند، عشق زن و شوهر به یکدیگر زیاد خواهد شد. این رسم امروز هم در عقد کنان برقرار است گو اینکه لامحاله کاچی و قیقناق در عروسی جوان های متجدد منسوخ شده است.»

 

طرز تهیه قویماق: (حتما قسمت نظرات در انتهای صفحه را مطالعه کنید)

مواد لازم:
۱- آرد برنج: یک قاشق سوپ‌خوری
۲- آرد گندم: یک پیمانه
۳- کره: ۱۰۰ گرم
۴- شکر: ۲ پیمانه
۵- گلاب: یک استکان چای‌خوری کوچک
۶- زعفران: یک دوم قاشق مرباخوری
۷- آب: ۳ پیمانه

 

دسر کاچی

کاچی یک دسر ایرانی است، ولی می‌توان آن را در شام به عنوان غذا به همراه نان میل کرد. کاچی به علت دارا بودن آرد و کره دارای انرژی زیادی می‌باشد. به عنوان مثال، انرژی حاصل از کره و آرد، به تنهایی، با مقادیر داده شده در تهیه این کاچی، ۳۱۱۵ کالری می‌باشد که انرژی قابل توجهی است. به همین دلیل برای افراد لاغر و کسانی که دچار ضعف می‌شوند، دسر مناسبی می‌باشد.

 

طرز تهیه:

۱- ابتدا در یک قابلمه استیل آب و شکر ریخته و روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز قرار دهید و مرتب هم بزنید تا شکر در آب حل شود، سپس زعفران را اضافه کنید و بعد از گذشت چند دقیقه، گلاب را بیفزایید. بعد از اینکه شیره حالت قوام یافته پیدا کرد، شعله اجاق‌ گاز را خاموش کنید.

نکته ۱: شیره قوام یافته باید مانند شیره مربا غلیظ و کشدار شود.

نکته ۲: گلاب را در مرحله پایانی قوام‌آمدن شیره اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.

۲- کره را در یک قابلمه متوسط ریخته و روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز قرار دهید.پس از اینکه کره آب شد، آرد گندم را بیفزایید و مرتب هم بزنید تا آرد تغییر رنگ پیدا کرده و طلایی متمایل به قهوه‌ای شود.

حالا نوبت به اضافه‌ کردن آرد برنج است. پس از اینکه آرد برنج را نیز افزودید، مخلوط آردی را روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز آن‌ قدر هم بزنید تا مخلوط سرخ شود.

نکته: برای اینکه از کافی‌ بودن میزان سرخ‌ شدن این مخلوط آردی مطمئن شوید، با یک قاشق چای‌ خوری کمی از آرد سرخ‌ شده را داخل آب بریزید؛ اگر حباب از آن خارج شد، به معنای سرخ‌ شدن آرد است.

۳- پس از آماده‌ شدن آرد، شیره را به آن اضافه کنید و مرتب آن را روی شعله ملایم اجاق‌ گاز هم بزنید. این مدت زمان حداقل یک ربع به طول می‌انجامد.

در این مرحله باید کاچی را دم کنید. بنابراین قابلمه را روی شعله‌ پخش‌ کن قرار داده و روی در آن دم کنی بگذارید. حالا اجازه بدهید تا حدود نیم ساعت الی ۴۵ دقیقه کاچی دم بکشد. بعد از این مدت آن را در ظرف مورد نظر بریزید و سرو کنید.

نکته: غلظت کاچی باید مانند فرنی نه خیلی سفت و نه خیلی شل باشد.

حتما این مطالب هم ببینید:

طرز تهیه کاچی کرمان           طرز تهیه آش اوماج      طرز تهیه آش کاله جوش


7 به این مطلب امتیاز دهید

زیباترین مناطق مشابه:


عبارت های مرتبط:

منبع

عبدالله مستوفی، شرح زندگانی من، جلد 1، صفحه 343

نظرات کاربران

  • علی در ۲۸ دی ۱۳۹۲

    با سلام
    ممنون از مطلب مفید شما

    • حمیدرضا سریزدی در ۲۹ دی ۱۳۹۲

      با سلام

      خوشحالم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است.

      موفق باشید دوست عزیز

  • قنبر در ۶ تیر ۱۳۹۳

    آی بالا
    قویماخی اوجور پیشیرمزلر
    باشارمیسان دمه دای
    بای

    • حمیدرضا سریزدی در ۶ تیر ۱۳۹۳

      با سلام دوست عزیز
      متاسفانه من ترکی بلد نیستم
      اما ممنون بابت نظرتون

  • سپیده در ۸ مهر ۱۳۹۳

    توی شهر های مختلف ترک زبان قویماق به روش های مختلف درست میشه

    • حمیدرضا سریزدی در ۸ مهر ۱۳۹۳

      با سلام
      ممنون از شما دوست عزیز
      خوشحال میشیم بتونین طرز تهیه تو شهرهای مختلف رو برای ما ارسال کنین.
      با تشکر

  • من یک آذریم در ۳ فروردین ۱۳۹۴

    با سلام. ببخشید ولی ما آذریا به این نمیکنم گویماق. ..گویماق طرز پختش آنجور نیس. اول یک کفگیر روغن داغ میکنن یک ق چ بهش زرد چوبه میزنند بعد دش هم میزنند .بعد شیره اون رو تا این که قوام بیاد میریزند یک نیم پیمونه بسه. میذارن جوش بیاد بعد از رو اجاق برمیداریم یک لیوان آرد رو توی مواد مون الک میکنیم بعد هم میزنیم وقتی دیدن به اندازه دل خواه رسد باید یکم شل باشه میاری رو اجاق شعله رو زیاد کرده تا بجوشه حباب حباب شه شعله کم کنید و چند بار هم بزنید زعفران هم دوس داشتید بزنید بعد ۱۵ دقیقه بعد از رو اجاق بردارید. نوش جان کنید .

    • حمیدرضا سریزدی در ۵ فروردین ۱۳۹۴

      با سلام و تبریک سال نو خدمت دوست عزیز و گرامی
      تشک بابت وقتی که قرار دادین برای آموزش
      فقط بفرمایید مواد لازم همین موارد می باشند؟
      اگر نکته دیگه ای در مورد این پست هم باید عوض بشه بفرمایید تا اصلاح بشه
      تشکر

  • رضاابراهیمی پوربقالی در ۱۵ آبان ۱۳۹۵

    سلام
    خسته نباشید
    هرچی باشه وهرجور درست بشه خوشمزه باشه

  • علی در ۲۷ آذر ۱۳۹۵

    این بسیار سفت میشه، میزان آرد بسیار زیاد هست

  • عسل در ۹ بهمن ۱۳۹۵

    سلام..من بااین روش درست کردم خوب شد البته یکم آب زیادتر ریختم دستتون درد نکنه

  • طاهره(تبریز) در ۴ اردیبهشت ۱۳۹۶

    باسلام خسته نباشید..
    قویماخ یا همون کاچی به انواع مختلف پخته میشه اینی که شما نوشتید هم عالی بود فقط آب مقداری موقع اضافه کردن زیاد میخواد چون روی اجاق زود قوام میاد و سفت میشه..
    یه نکته هم که ما اول آرد روی اجاق بدون هیچ افزودنی تفت میدیم تا خامی آرد گرفته بشه بعد کره اضافه میکنیم البته بجای کره از روغن محلی (ساری یاغ) استفاده میکنیم و بجای شکر از نبات یا عسل استفاده میکنیم یعنی موقع پخت بجای شیره غلیظ که فرمودید از آب استفاده میکنیم موقع دم کردن نبات یا موقع سرو از عسل استفاده میکنیم..
    زعفران خونریزی رو تشدید میکنه و در عوض زردچوبه مانع خونریزی میشه اگه برای دسر استفاده بشه از زعفران و اگه برای درمان دل درد در دوران عادت ماهانه بانوان استفاده بشه از زردچوبه و همچنین کهلیوتی همون کاکوتی یا آویشن استفاده میشه..?