طرز تهیه کاچی تبریزی یا قویماق از غذاهای محلی آذربایجان شرقی

  • طرز تهیه کاچی تبریزی یا قویماق از غذاهای محلی آذربایجان شرقی
ارسال تصاویر و توضیحات مناطق دیدنی و بکر شما و شرکت در مسابقه

قویماق ، قویماخ یا همان کاچی از جمله غذاهای سنتی آذربایجان به حساب می آید که البته در بسیاری از مناطق دیگر ایران نیز پخت می شود. این غذا به خاطر قرار گیری در زمره غذاهای شیرین در وعده صبحانه نیز صرف می شود. طرز تهیه کاچی تبریزی را در ادامه بخوانید.

وجود شیرینی و آرد در این غذا بر تبرک و خوش یمنی آن در اعتقادات مردم این دیار افزوده و موجب قرارگیری آن در جایگاه ممتازی از سنتها و رسوم آنان گشته است.

در اکثر نقاط آذربایجان قویماق غذایی است که بعد از روز اول زندگی زناشویی از طرف خانواده عروس به خانه زوج جوان برای میل در وعده صبحانه برده می شود. جالب است بدانید، در اکثر نقاط این خطه قویماق به عنوان اولین غذا بعد از زایمان محسوب می شود.

نذر قویماق و سپس سفره قویماق که تنها زنان حق استفاده از قویماق آن سفره را دارند از دیگر رسم های در ارتباط با این غذا است (در باسمنج تبریز).

در کتاب شرح زندگی من، عبدالله مستوفی در این خصوص می خوانیم :

«کلثوم ننه گفته است اگر قندی را که از این ساییدن (از ساییدن بر سر عروس و داماد در هنگام مراسم عقد) حاصل می شود مکایه شیرینی کاچی (قویماق) و قیقناق هدیه مادر زن در روز پاتختی کنند و داماد و عروس از آن بخورند، عشق زن و شوهر به یکدیگر زیاد خواهد شد. این رسم امروز هم در عقد کنان برقرار است گو اینکه لامحاله کاچی و قیقناق در عروسی جوان های متجدد منسوخ شده است.»

 

طرز تهیه قویماق

 

مواد لازم:

۱- آرد برنج: یک قاشق سوپ‌خوری

۲- آرد گندم: یک پیمانه

۳- کره: ۱۰۰ گرم

۴- شکر: ۲ پیمانه

۵- گلاب: یک استکان چای‌خوری کوچک

۶- زعفران: یک دوم قاشق مرباخوری

۷- آب: ۳ پیمانه

 

حتما بخوانید:

طرز تهیه کاچی کرمانی

 

۱- ابتدا در یک قابلمه استیل آب و شکر ریخته و روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز قرار دهید و مرتب هم بزنید تا شکر در آب حل شود، سپس زعفران را اضافه کنید و بعد از گذشت چند دقیقه، گلاب را بیفزایید. بعد از اینکه شیره حالت قوام یافته پیدا کرد، شعله اجاق‌ گاز را خاموش کنید.

نکته ۱: شیره قوام یافته باید مانند شیره مربا غلیظ و کشدار شود.

نکته ۲: گلاب را در مرحله پایانی قوام‌آمدن شیره اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.

۲- کره را در یک قابلمه متوسط ریخته و روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز قرار دهید.پس از اینکه کره آب شد، آرد گندم را بیفزایید و مرتب هم بزنید تا آرد تغییر رنگ پیدا کرده و طلایی متمایل به قهوه‌ای شود.

حالا نوبت به اضافه‌ کردن آرد برنج است. پس از اینکه آرد برنج را نیز افزودید، مخلوط آردی را روی حرارت ملایم اجاق‌ گاز آن‌ قدر هم بزنید تا مخلوط سرخ شود.

نکته: برای اینکه از کافی‌ بودن میزان سرخ‌ شدن این مخلوط آردی مطمئن شوید، با یک قاشق چای‌ خوری کمی از آرد سرخ‌ شده را داخل آب بریزید؛ اگر حباب از آن خارج شد، به معنای سرخ‌ شدن آرد است.

۳- پس از آماده‌ شدن آرد، شیره را به آن اضافه کنید و مرتب آن را روی شعله ملایم اجاق‌ گاز هم بزنید. این مدت زمان حداقل یک ربع به طول می‌انجامد.

در این مرحله باید کاچی را دم کنید. بنابراین قابلمه را روی شعله‌ پخش‌ کن قرار داده و روی در آن دم کنی بگذارید. حالا اجازه بدهید تا حدود نیم ساعت الی ۴۵ دقیقه کاچی دم بکشد. بعد از این مدت آن را در ظرف مورد نظر بریزید و سرو کنید.

نکته: غلظت کاچی باید مانند فرنی نه خیلی سفت و نه خیلی شل باشد.

نکته: حتما قسمت نظرات در انتهای صفحه را مطالعه کنید.

 

در ادامه بخوانید:

طرز تهیه کاچی کرمان         طرز تهیه آش اوماج      طرز تهیه آش کاله جوش

 



عبارت های مرتبط:


زیباترین مناطق مشابه:


منبع

عبدالله مستوفی، شرح زندگانی من، جلد 1، صفحه 343

محبوب ترین مطالب

نظرات کاربران

  • آرمین در ۱۰ خرداد ۱۳۹۸

    دست گلتون درد نکنه عالی بود.من مرحله دم کردن رو برا اولین بار بو می دیدم. ما دم نمی کنیم.

  • معصومه در ۲۷ بهمن ۱۳۹۸

    عالی بود

  • Aria در ۱۸ اسفند ۱۳۹۸

    با فیلم میزاشتی هم خوب بود؟ خیلی چرت شد اصلا بعد اینکه شیره رو با اردا قاطی شد اول شل شد بعد هم زدم خشک شد صفت شد الکی هدر رفت