معرفی سارویه اصفهان
اصفهان استانی است که در طول سال به ویژه ایام تعطیلات خیل عظیمی از گردشگران را پذیراست. بیشتر ما که سفری به این دیار داشتهایم، اصفهان را بیشتر با سی و سه پل و زاینده رود و آثار و صنایع دستیاش میشناسیم. اما این استان جاذبهها و آثار تاریخی دیگری نیز دارد. ازجمله این آثار تاریخی قلعه سارویه است. قلعه سارویه با نامهای” کهن دژ” و تپه اشرف نیز شناخته میشود. این تپه با قدمت چند هزارساله، اسرار زیادی برای گفتن دارد. با ما همراه شوید تا نگاهی به قلعه سارویه یا همان تپه اشرف بیاندازیم.
سارویه کجاست
سارویه، کهن دژ، تپه اشرف، همگی نامهای محلی هستند که در گذشته کتابخانهای عظیم بوده است. این کتابخانه عظیم درون دژی قدیمی در شهر جی و کنار پل شهرستان قرار داشت. این کتابخانه بزرگ محل نگهداری کتابهای فراوان و با ارزشی بوده است. متاسفانه این قلعه در زمان حمله اعراب به ایران از بین رفت و تنها بقایایی از آن برای ما باقی مانده است تا با سفر به اصفهان به بازدید آن برویم.
ایجاد سارویه

سارویه اصفهان
در دوران پادشاهی طهمورث، اخترشناسان برایش از طوفانی مهیب خبر آوردند که به زودی در سرزمینهای غربی روی میداد. پادشاه با شنیدن این خبر به خدمتکاران و سربازان دستور میدهد تا زمین امنی را پیدا کنند که طوفان و زمین لرزه نتوانند به آن آسیبی بزنند. پس از مدتی جست و جو، در نهایت نوکران و سربازان روستای جی( حوالی اصفهان) را میابند و به نظرشان این زمین، منطقهای امن و مقاوم میآید. خبر یافتن زمین مناسب را برای شاه میبرند و طهمورث دستور دوم را مبنی بر ساخت دژی مستحکم و تو در تو و پر دالان صادر میکند. هدف طهمورث از ساخت این دژ انتقال کتابهای کتابخانه سلطنتی بوده تا از گزند طوفان سالم بمانند و یادگاری از دانش پیشینیان، برای آیندگان این مرز و بوم باشد. قلعه سارویه قلعهای باشکوه بوده است. هرچند اگر امروز تصمیم سفر به اصفهان گرفته و به بازدید این قلعه بروید، جز بقایای این قلعه چیزی نخواهید یافت.
حتما بخوانید: خانه معلم اصفهان
حمله اعراب

سارویه اصفهان
قلعه سارویه ناگفتنیهای بسیاری را از دوران پیش از اسلام در دل خود نگه داشته است. با این حال برای بسیاری از گردشگران که به بازدید جاذبههای این استان میروند، ناشناخته است. این قلعه که به دستور طهمورث ساخته شد، با حمله اعراب به ایران از بین رفت. اعراب هنگام ورود به اصفهان بنای کهن دژ را از بین میبرند. سپس به طمع یافتن گنجینه نهان به جست و جو در خرابهها ادامه میدهند که همین کارشان باعث ویرانی هرچه بیشتر سارویه و در نتیجه نابودی بخشی از کتابها و مقالات میشود. اما با وجود تمام این ویرانیها بخش اعظمی از کتابها ازنظرشان مخفی میماند. اما از بد روزگار پس از مدتی در ۳۵۰ قمری سقف یکی از دالانها فرو ریخته و کتابهای مخفی مانده آشکار میشوند. اعراب خبر یافتن کتابها را به خلیفه عباسی میدهند و وی دستور میدهد تا تمامی کتب را بار شترها کرده و به بغداد منتقل کنند. کتابها به بغداد منتقل میشوند اما گویا در آنجا نیزدر امان نبوده و از بین میروند. برخی گفتهاند چون کتاب ها بر پوست نوشته شده بودند در بغداد خود به خود فاسد شده و از بین رفتند و عدهای دیگر معتقدند اعراب آنها را نابود کردند. قلعه سارویه گرچه اکنون ویرانهای بیش نیست اما با این حال سفر به اصفهان و بازدید را دارد.
تپهای مرموز
تپه اشرف هنوز هم برای باستان شناسان جذاب و پر از ناشناختهها است. باستان شناسان و شرق شناسان مختلف به دنبال کشف ناشناختههای این تپه عازم این سرزمین میشوند. برخی سارویه را به مانند اهرام مصر میدانند، برخی دیگر معتقداند که تا ۷۰۰ سال پیش، این منطقه متروک بوده است. از دلایل اسرارآمیزبودن این تپه وجود آثاری که نشان از تغییر سبک معماری ایرانیان دارد. طبق گفتههای کارشناسان میراث فرهنگی،در این تپه آثاری از دوران ساسانیان و سبک معماری آنها بعلاوه سفالینههایی از قرن ۴ قمری بدست آمده است. یافتن بقایای یک کاخ از دیگر دستاوردهای کاوش در این تپه است که طبق شواهد و مستندات این کاخ در قرن ۱۲ توسط اشف افغان ساخته و به دست ناردشاه ویران شده است.
کاوشها در این تپه همچنان ادامه دارد اما متاسفانه اخیرا ساخت و سازها در حریم این تپه افزایش یافته که نتیجهای جز آسیب به این تپه باستانی ندارد. تپه اشرف در آبان ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی ایران با شماره ۱۷۷۰ به ثبت رسید و امروزه از جمله جاذبههایی است که اگر مسافر این سرزمین شدید، بد نیست از این تپه باستانی هم بازدید کنید.
حتما بخوانید: غذای محلی طرز تهیه قیمه ریزه استان اصفهان
مطالب مرتبط: رستوران های یکسان سازی سپاه در اصفهان، بهترین هتل های اصفهان