معرفی شهر بجنورد
بجنورد، چهل و چهارمین شهر ایران و یکی از شهرهای زیبای خراسان شمالی است. بجنورد جاذبههای گردشگری فراوانی دارد و هر سال تعداد گردشگرانی که به این شهر سفر میکنند، در حال افزایش است. این شهر در شمال شرق ایران واقع شده و مرکز استان خراسان شمالی میباشد. مردم محلی خراسان با لهجه خاص خود بجنورد را “بُژنُرد” تلفظ میکنند. مساحت این شهر بزرگ ۳۶ کیلومتر مربع است. در فرهنگهای لغت و منابع قدیمی نام بجنورد با عنوان “بیژن گُرد” یا “بیژن یورد” آورده شده است که به معنای “آباد شده توسط بیژن” میباشد. معمولا مسافرانی که برای سفر به بجنورد از از شمال خراسان وارد استان میشوند، بجنورد را با تفرجگاه باباامان میشناسند.
موقعیت جغرافیایی بجنورد

معرفی شهر بجنورد
بجنورد، واقع در شمال شرق خراسان و مرکز استان خراسان شمالی، در عرض جغرافیایی ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقه و طول ۵۷ درجه و ۲۰ دقیقه در شمال رشتهکوه البرز، جنوب رشتهکوه کپه داغ و رق رشتهکوه آلاداغ واقع شده است. ارتفاع شهر از سطح دریا ۱۰۷۰ متر میباشد و ۸۲۱ کیلومتر تا تهران مسافت دارد. بجنورد از شمال شرق تا جنوب شرق با شهرهای شیروان و اسفراین، از شمال با کشور ترکمنستان و از شمال غرب تا جنوب غرب با شهرهای جاجرم و آشخانه و راز همسایه میباشد.
تاریخچه بجنورد

معرفی شهر بجنورد
بجنورد در سال ۱۱۰۰ قمری مصادف با سال ۱۶۸۹ میلادی، توسط یکی از امیران ایل شادلو به نام ولیخان دوم تأسیس گردید. در سال ۱۲۶۳ قمری (۱۸۴۷ میلادی) آسیب بسیار جدی در پی شورش حسنخان سالار به شهر وارد شد و بعدها توسط فرزندان تولیخان تعمیر و ترمیم گردید. در گذشته مرکز این ناحیه “جرمگان” نام داشته و تاقبل از ظهور و سقوط بجنورد در پی حملات هجومی مغول تخریب گشته بود. در کناره شهر امروزی بجنورد آثاری از ویرانههای شهر جرمگان به روی تپه باستانی چرمغان باقی مانده است. جرمگان در گذشته شهر کوچک اما آباد و پررونق بوده است و بجنورد امروزی در مجاورت آن به وجود آمده است. امروزه، قدمت و توسعه این شهر کهن ویران شده را در قرون اولیه اسلام از بازه شهرکی که اطراف بجنورد باقی مانده، میتوان تخمین زد.
باتوجه به آنچه که در متون قدیمی ذکر شده، در سدههای پنجم تا هشتم هجری، بخش بزرگی از بجنورد آباد و قابل سکونت بوده است. اما بعدها با آغاز تسلط مغولها و تیموریها بر این منطقه، آسیبهای شدیدی به این بخش وارد گردید. پژوهشگران محوطههای باستانی این شهر را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه دست یافتند که قدمت مناطق باستانی شناسایی شده به هزاره چهارم تا هزاره اول قبل از میلاد مسیح مربوط است و نقش بسیار مهمی در شکلگیری زیستگاههای اولیه اطراف رودخانه اترک ایفا میکرده است.
آب و هوای بجنورد

معرفی شهر بجنورد
شهرستان بجنورد را فلاتهای مرتفع و مناطق کوهستانی تشکیل دادهاند و در فصل زمستان آب و هوای سرد بر منطقه حاکم میشود. اگر برای روزهای یخبندان سال میانگین محاسبه گردد، چیزی حدود بیش از ۱۰۰ روز میشود. دامنه تغییرات دما در بجنورد در گستره وسیعی قرار دارد و به همین سبب تابستانهای بجنورد گرم و زمستانهایش سرد است.
مردم شناسی

معرفی شهر بجنورد
طبق سرشماری نفوس و مسکن که در سال ۱۳۹۵ در بجنورد انجام شد، جمعیت این شهر ۲۲۸٫۹۳۱ نفر و ۶۷٫۳۳۵ خانوار میباشد. اهالی بومی خراسان شمالی و بجنورد متشکل از فارسهای بومی یا همان “تات”ها هستند و اکثرا در بافت میانی بجنورد و محلات جنوبی از جمله خیابان شهید چمران، برخی کوچههای خیابان شهید بهشتی، خیابان ۱۷ شهریور و بلوار مدرس ساکن هستند. امروزه در خراسان شمالی، گویش تاتی زبان فارسی از فارسی معیار متأثر شده و در حال فراموش شدن است. اما گویشهای فارسی- ترکی، فارسی-کردی و فارسی-ترکی-کردی در خراسان شمالی رایج بوده و صحبت میشود. اکثر ساکنان شهرستان بجنورد، با استناد به دایرهالمعارف اسلامی، از اقوام کرد شادلو هستند.
سوغاتی بجنورد

معرفی شهر بجنورد
یکی از قشنگترین قسمتهای سفر به بجنورد، خرید سوغاتیهای خوشمزه این شهر است. شکرپنیر، آبنبات، کشک، قرهقروت، کشمش و آجیل، انگور کلادار (رزاقی)، سیب و هلو از سوغاتیهای بجنورد هستند. اگر به بجنورد سفر می کنید هرگز از خریدن سوغاتیهای این شهر غفلت نکنید.
صنایع دستی بجنورد

معرفی شهر بجنورد
فرهنگ غنی و منحصربه فرد شهر بجنورد متشکل از اقوام و فرهنگهای گوناگونی است که در این شهر زندگی میکنند. صنایع دستی هر قوم و فرهنگی از ارزش مادی و معنوی بالایی برخوردار است و تجلی هنر و شیوه زندگی مردمان محلی میباشد. بنابراین، بها دادن به چنین صنعت و هنرهایی باید در جامعه ترویج یابد. در سفر به بجنورد از جمله صنایع دستی که در بازارهای سنتی شهر مشاهده خواهید کرد، عبارتاند از: قالی و قالیچه ترکمن، گلیمبافی، لباس محلی ترکمن، پشتی ترکمن، زیورآلات، کلاه کرکی، پارچهبافی سنتی، جاجیم، چوخه، معرق، سازهای سنتی و تذهیب و تشعیر.
جاذبههای بجنورد

معرفی شهر بجنورد
از جاذبههای دیدنی شهرستان بجنورد که همهساله گردشگران بسیاری از آنها بازدید میکنند، میتوان گردشگاه بِش قارداش، گردشگاه باباامان، عمارت آیینهخانه مفخم، عمارت مفخم، کوشک باغ علیآباد، امامزاده سلطان سیدعباس، حسینیه جاجرمیها، طبیعت باغدره، دریاچه سد شیریندره، خانه بانک ملی و بند خاکی عبدلآباد را نام برد.
مطالب مرتبط: خانه معلم بجنورد، طرز تهیه آش جوشواره