آمار و اطلاعات از پیشی گرفتن مشهد، کیش و شیراز به عنوان پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در میان شهرها و مناطق مختلف گردشگری کشور در نوروز ۱۳۹۴ حکایت دارد.
به گزارش سیتی پدیا و به نقل از اعتماد دو هفته اول فروردین، یکی از زمانهای اوج سفر و روزهای داغ گردشگری است؛ روزهایی که کمتر کسی را میتوان یافت که یکی، دو روزی هم که شده از شهر خارج نشده باشد. کارشناسان گردشگری به این روزها میگویند روزهای پیک، روزهایی که همه وسایل نقل و انتقال مسافران در حال فعالیتند و دایم آدمها را از شهری به شهر دیگر منتقل میکنند، روزهایی که مراکز اقامتی پر و خالی میشوند و میزبانان همه سعی خود را در مهماننوازی بیشتر به کار میگیرند. ایستگاههای اتوبوس و قطار جا برای سوزن انداختن پیدا نمیشود، ترمینال فرودگاهها، محلی میشود برای آمد و شد مسافران چمدان به دست و جادههای خروجی شهرها، خودروهایی را به خود میبیند با سرنشینانی شاد، آماده شروع تعطیلات و ساختن خاطراتی رنگی. در این میان شهرهایی هم هستند که شهره شدهاند به میزبانی. از چند روز مانده به تعطیلات آماده میشوند برای پذیرایی از مهمانان نوروزی تا روز آخر. شهرهای شمالی کشور، بیشترین میزان مهمانپذیری را در طول چند دهه اخیر در نوروز داشتند، سه استان ساحل شمالی کشور، به تنهایی در رقابت با استانهای جاذب گردشگر در مرکز و جنوب کشور، قادر به ربودن گوی سبقتند. گیلان، مازندران و گلستان، برای مردم ایران هرگز کهنه و تکراری نمیشوند. هنوز جنگل و دریای شمال برای مسافران نوروزی جذابیت ویژهای دارد. حتی بارانهای بهاری هم مانع از انتخاب شدن شهرهای شمالی به عنوان مقصد گردشگری نخواهد شد.
مشهد، کیش و شیراز، پرطرفدارترین مقاصد گردشگری
اصفهان، شیراز، یزد، کرمان، تبریز، کرمانشاه و همدان شهرهایی هستند که همیشه به خودشان گردشگر دیدهاند؛ شهرهایی که جذابیتهای تاریخی – فرهنگی زیادی برای بازدید دارند و مقاصد خیلی از مسافران نوروزی هستند. شهرهایی که گردشگران خارجی هم برای دیدن آنها راهی ایران میشوند و بیشترشان ایران را به نام این شهرها میشناسند. جزایر خلیج فارس هم در این میان، مقاصد گردشگری تفریحی پرطرفداری در میان ایرانیان شدهاند. کیش و قشم، دو جزیره اصلی و بزرگ خلیج فارس، از مقاصد اصلی گردشگری نوروزی به شمار میآیند، آنقدر که کیش یکی از سه مقصد اصلی مسافران نوروزی شده است. جزایر دیگر خلیج چون هرمز و هنگام هم تازگیها به مقاصد گردشگری تبدیل شدهاند؛ جزایری که هنوز چهره بومیشان برجستهتر از دیگر جزیرهها به چشم میآید. مشهد اما قصه گردشگری دیگری دارد؛ جایی که به دلیل واقع شدن حرم امام هشتم شیعیان در این شهر از پتانسیل گردشگری زیارتی بالایی برخوردار است، پتانسیلی که نه تنها گردشگران داخلی را هر ساله به سوی خود جذب میکند که گردشگران خارجی از کشورهای شیعه و حتی کشورهای غیر مسلمان را هم به گوشه شمال شرقی کشور میکشاند. بنا به اعلام گزارش معاون گردشگری سازمان گردشگری، مشهد، شیراز و کیش بیشترین مسافر را به خود اختصاص دادهاند. بنا به اعلام جانشین رییس ستاد خدمات سفر خراسان رضوی، بیش از شش میلیون مسافر از شهر مشهد بازدید کردهاند. محمد حسن واحدی از ورود شش میلیون و ٣۵٠ هزار و ٩١۶ نفر زایر و مسافر از ٢۵ اسفند تا دوازدهم فروردین ماه سال جاری به مشهد مقدس بدون احتساب سفرهای حومه (شش محور) خبر داد. او همچنین خبر داد: طی همین مدت ٩ میلیون و ٨٨٩ هزار و ١٩١ نفر بدون احتساب سفرهای حومه درون استانی (١٠ محور)، به استان وارد شدهاند.
اسکان بیش از چهار میلیون نفر در مراکز فرهنگیان
بر اساس آخرین آمار سفر که تا روز نهم فروردین اعلام شده است، ۴١ میلیون نفر شب اقامت در اماکن رسمی به ثبت رسید که از این رقم، ١۴ درصد از اقامت مسافران در اماکن مربوط به وزارت آموزش و پرورش بوده است. رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به آمار سفر اشاره کرد و گفت: براساس آمار موجود، پنج و نیم میلیون نفر مسافر توسط سازمان راهداری جابهجا شدهاند که از این تعداد، ۵۶۴ هزار نفر از طریق پایانههای مرزی، ١٣٠ هزار نفر از طریق دریایی، چهار میلیون و ٣٠٠ هزار نفر به صورت جادهای، یک میلیون و ٢۶٠ هزار نفر از طریق راه آهن و ١۵ هزار نفر از طریق هوایی به مقاصدشان رسیدهاند. رحمانی موحد با بیان اینکه بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی با رشد ١٧٠ درصدی همراه بوده است، تصریح کرد: تقویت فرمانداریها و شهرها در رابطه با برنامههای ستاد از مهمترین اولویتهای ما در سال ٩۴ خواهد بود. مدیر کل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش هم از پذیرش چهار میلیون و ٢۶٠ هزار نفر در مراکز اسکان نوروزی فرهنگیان خبر داد. فرشید سیاری، مدیر کل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با فارس، اظهار داشت: بر اساس آمار تا ١٣ فروردین امسال، چهار میلیون و ٢۶٧ هزار و ۵١٩ نفر در قالب ٩۵٩ هزار و ۶٣ خانوار در مراکز اسکان نوروزی فرهنگیان پذیرش شدند. بر این اساس ١٠ میلیون و ٢۶٨ هزار و ٣٣٨ نفر ـ روز از مراکز اسکان فرهنگیان استفاده کردند. سیاری افزود: طبق آمار استانها به ترتیب استانهای فارس، خراسان رضوی، اصفهان، خوزستان، هرمزگان و گیلان پذیرای بیشترین مسافران نوروزی در ستادهای اسکان فرهنگیان هستند.
خارجیها هم نوروز به ایران آمدند
ایام نوروز، معمولا زمان ورود گردشگران خارجی به ایران نیست و زمان گردشگران ورودی، از اواسط خرداد آغاز میشود. به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی، با بیان اینکه ورود گردشگران خارجی به کشور افزایش یافته است، گفت: به ویژه شاهد ورود گردشگران غربی و امریکایی به کشور هستیم. وی با اشاره به اینکه آمار ورود گردشگران این کشورها به ایران در سالهای گذشته به صفر رسیده بود، ادامه داد: رشد ٧۵ درصدی در ورودی گردشگران آلمان به کشور را شاهد هستیم. با وجود محدودیتها اما شرایط صدور ویزا تسهیل شده است و صدور ویزا دو روز زمان میبرد، برای اتباع ١٩٠ کشور دنیا در فرودگاه کشور ویزای ١۴ روزه صادر میکنیم که یک بار هم قابل تمدید است. به سمت لغو روادید با بعضی کشورها به صورت متقابل میرویم. صدور ویزای الکترونیک هم در دستور کار است و امیدواریم تا پایان سال ٩۴ راهاندازی شود. سلطانیفر با اشاره به استقبال گردشگران عرب از گردشگری مذهبی که مقصد دوم آنها گردشگری استانهای شمالی است، افزود: ۵٠ درصد از گردشگران ما با هدف گردشگری مذهبی وارد کشور میشوند و در این بخش باید تمرکز بیشتر داشته باشیم. باید به قطب اصلی گردشگری حلال در دنیا تبدیل شویم و سالانه میتوانیم ١٠ میلیون گردشگر شیعه جذب کنیم. ارتفاعات توچال که تا ابتدای تابستان قرار است پوشیده از برف باشد، از جذابیتهایی است که گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب کرده بود. پرهیزکار، مدیرعامل شرکت تله کابین توچال با بی نظیر خواندن استقبال نوروزی گردشگران داخلی و خارجی، گفت: بسیاری ازهموطنان سایر استانها و به خصوص گردشگران خارجی، وقتی با برف سه متری قلل توچال مواجه میشدند، از این پدیده خدادادی در این فصل اظهار شگفتی میکردند و خواستار اقامت در هتل توچال که در دل برفها قرارداشته و جزو مرتفعترین هتلهای جهان از سطح دریا است، بودند.
افزایش سه درصدی سفر و کاهش ١٢ درصدی تصادفات
تصادفات جادهای با حجم بالای سفر در ایام نوروز، امری امکان ناپذیر محسوب میشود. رییس پلیس ناجا از افزایش سه درصدی سفرها در ایام نوروز و کاهش ١٢ درصدی حوادث رانندگی در این مدت خبر داد و گفت: ٧۵ درصد مسافران نوروزی از سفر خود باز گشتهاند. با وجود افزایش سه درصدی سفرها در نوروز امسال نسبت به سال گذشته تصادفات و تلفات کاهش قابل توجهی داشته است. سردار اسکندر مومنی با اشاره به کاهش ١٢ درصدی تصادفات در نوروز امسال گفت: در عین حال شمار کشتههای سر صحنه تصادفات نوروزی نیز ١١ درصد کاهش داشته است. در عین حال بیشترین تصادفات در استانهای فارس، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و خوزستان رخ داده است. او همچنین به رشد سه درصدی سفرها در نوروز ٩۴ اشاره کرد و گفت: برابر آمارهای اخذ شده استانهای مازندران، قم، گیلان، اصفهان و فارس و خراسان رضوی پرترددترین استانهای کشور در نوروز بودند. به گفته سردار مومنی استانهای اصفهان، گلستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و تهران بیشترین کاهش تصادفات را در نوروز امسال نسبت به سال گذشته داشتند.