کاروانسرای سرچم در ۸۰ کیلومتری محور زنجان – تبریز در ساحل رودخانه زنجان چای، مشرف به جاده قدیم تبریز و در روستای سرچم واقع است. بررسی آثار و بقایای این کاروانسرا نشان می دهد که طرح معماری آن از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی، شامل صحن مرکزی و حجره های شاه نشین بوده است.
این بنا در قرن هشتم هجری قمری در مسیر تجاری ری به آذربایجان بوده است. طبق نوشته کتیبه سردرِ آن رباط نام داشته است و در قرن چهاردهم سال ۷۴۳ هجری قمری در دوره ایلخانیان، در روستای سرچم احداث شده است.
در چهار گوشه این کاروانسرا حداقل چهار برج تعبیه شده بود که امروزه همه بخش های کاروانسرا، به استثنای در ورودی آن، ویران و به تلی از خاک تبدیل شده اند.
کاروانسرای سرچم از جمله از کاروانسرای مهم تجاری در مسیر کاروان ها بوده است و اکنون بسیاری از قسمت های تخریب و با خاک یکسان شده است.
بر روی پیش طاق این کاروانسرا، کتیبه ای به خط ثلث دیده میشود. در این کتیبه که یکی از زیباترین نمونه های بر جای مانده در هنر معماری ایران است، نام بانیان این کاروانسرا یعنی فرمانروا و وزیر او و همچنین تاریخ اتمام سازههایی معماری آن آمده است. بر اساس متن این کتیبه، این کاروانسرا در زمان «ابو سعید ایلخان» و وزیر او «غیاثالحق والدین محمد» به تاریخ ۷۳۳ هجری قمری ساخته شده است.
درب ورودی آن مشتمل بر دو برج آجری در طرفین و یک دروازه با پوشش قوس جناغی که با سنگ سیاه تزئین شده، است. بالای دروازه اش کتیبه ای بسیار زیبا به چشم میخورد که از احداث آن در دوران ابوسعید ایلخان در سال ۷۳۳ هجری قمری حکایت دارد. تزئینات لچکی ها، کاربندیها و بند کشی درب ورودی ناقص و نیمه تمام باقی مانده است.
آنچه به اهمیت گردشگری این بنای زیبا افزوده است وجود طبیعت زیبای اطراف آن است که هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.