کاروانسرای نیک پی زنجان مربوط به دوره صفوی است و در ۳۵ کیلومتری شمل غرب زنجان، بخش زنجانرود، روستای نیک پی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۳۵۲۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در بیشتر سفرنامههای جهانگردان و مستشرقینی که از منطقه زنجان دیدن کردهاند از کاروان سرای نیک پی نام برده شده و بیشتر آنها در این مکان اقامتی داشتهاند که نشان از اهمیت آن در روزگاربرپایی خود دارد.
کاروانسرای نیک پی از کاروانسرای به سبک چهار ایوانی دوران صفویه است. این کاروانسرا با پلان چهار گوش دارای صحن و میانسرای هشت ضلعی غیر منظم بوده که گرداگرد آن را حجره های چهارده گانه در بر داشته، برای دستیابی به اصطبل، انبارها و سایر فضاهای خدماتی در گوشه هر ضلع از صحن، میانسرا فضاهای ارتباطی وجود داشته است. این کاروانسرا دارای یک ورودی در بخش خاوری بود. در دو سوی آن حجره های نگهبانان به گونه قرینه جای گرفته بودند، طاق و قوس ها در این اثر تاریخی به صورت ضربی اعمال و عنصر قرینه سازی به زیباترین شکل بر پایه الگوی رایج در معماری سنتی ایران رعایت شده است.
از میان ویژگی های آشکار این اثر تاریخی، وجود فضاهایی معروف به چهار پخی در چهار ضلعی صحن و میانسرای مرکزی برای دستیابی به سایر فضاهای داخلی مانند انبار ها و اصطبل بوده است.
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان طرح بازسازی و بهسازی کاروانسرای نیک پی را با اعتباری بیش از یک هزار میلیون ریال مصوب و در دو فاز به مرحله اجرا رساند.
در فاز نخست مرمت کاروانسرا در سال ۱۳۸۹ (مرمت اضطراری) حفاظت، رفع خطر و استحکام بخشی اضطراری بنا – دوغاب ریزی بر روی طاقهای موجود، تعویض و اصلاح آجر های فرسوده طاقها، پایه ها، بام سازی دالان جنوب غربی، تهیه طرح مرمت اضطراری بنای کاروانسرا و پیگیری های باستانشناسی مورد نیاز جهت نمایان سازی اندام مدفون انجام شد.
در فاز دوم نیز اقداماتی چون عایق کاری رطوبتی، بند کشی توپر نمای آجری، بازسازی طاقها و تویزه های فرسوده، تثبیت بخشهای فرسوده طاقها، تعویض آجر های آسیب دیده و نما چینی با آجر ختایی، از جمله اقدامات انجام گرفته است .