کلیسای ننه مریم ارومیه که به نام های شرق آشور و مریم مقدس نیز مشهور است، یکی از کلیساهای قدیمی آشوریان است که بیشتر مورد توجه اقلیت های مذهبی قرار دارد.
ساختمان کنونی کلیسای ننه مریم بویژه گنبدها طاقها و پایه های آن بر اساس نظر کارشناسان باستان شناسی متعلق به دوره ساسانی است و معماری داخلی آن آمیزهای از معماری ساسانی و پارتی است.
کلیسای ننه مریم ۹ نیمکت دارد و ۹ جایگاهی برای اعتراف یا وعظ کشیش، با در ورودی کم ارتفاعی رو به صحن.
در چپ و راست دالان ورودی کلیسای ننه مریم دو دهلیز با سنگ قبرهای نوشته شده قرار دارد که محل دفن روحانیان مسیحی بوده است و سنگ قبر فعلی در دهلیزها متعلق به سه تن از رهبران کلیسای شرق آشور و یکی از مبلغان کلیسای اورتودوکس روسیه میباشد. در سمت راست محراب دالان تنگ و کوتاهی قرار گرفته که در دیوار راست این اطاق اجاق دیواری تعبیه شده و از آن برای پخت نان مقدس استفاده میکردند. در کنار این تنور حوضچه ای سنگی در داخل دیوار برای غسل تعمید کودکان ایجاد شده است.
کلیسای ننه مریم دارای صحن نسبتاً بزرگی است. حیاط کلیسا به وسیله دو ورودی به خیابان قدس و کوچه ضلع غربی راه می یابد. بخش قدیمی و اکثر ساختمان های کلیسا در ضلع شمالی صحن واقع شده اند.
کلیسای ننه مریم بارها مرمت شده و شکل های ناهمگون پیدا کرده است. در سال ۶۴۲ میلادی کلیسا توسط شاهزاده خانم چینی بنام بافری مرمت شده است و نمای بیرونی آن بارها دستخوش تغییر و بازسازی شده است. پشت بام کلیسا در حال حاضر با شیروانی پوشش گردیده است که این خود تناسبی با معماری اصلی ندارد. این کلیسا فاقد تزئینات ویژه و نقاشی و گچبری میباشد زیرا به علت اعتقادات خاص آشوریان که در تمام کلیساهای آنها اعمال میشود از هر نوع آرایش و تزئین در کلیساها خودداری مینمایند.