بازدید از کلیسای مسروپ مقدس مرکزی
دین یکی از عوامل تاثیر گذار تاریخی در سرزمینهای مختلف است و ایران نیز سرزمینی است که ادیان مختلف در آن با یکدیگر در صلح و آرامش زندگی میکنند. هر یک از این ادیان گذشتهای در ایران دارند که با آثاری تاریخی مانند اماکن مذهبی، گذشتهشان شناخته میشود. مسیحیت از جمله ادیانی است که از گذشته در ایران و شهرهای مختلف این کشور وجود داشته است. اراک استان مرکزی از جمله شهرهای پذیرای ارامنیان بوده است و کلیسای مسروپ مقدس اراک هم از جمله آماکن مذهبی مسیحیان است که در حال حاضر به جاذبهای تماشایی تبدیل شده است.
ارامنیان اراک
ارامنه اراک در دوران صفویان از جلفای اصفهان به سمت روستاها و شهرهای اراک رفته و در آنجا ساکن شدند. بیشتر ارامنه اراک به کشاورزی در این شهر مشغول بودند و برخی از آنها نیز به عنوان بازرگان به تجارت پرداخته و در کنار سایر ایرانیان زندگی مسالمت آمیزی را داشتند. هر دینی به محلی برای عبادت نیاز دارد. ارامنیان اراک نیز در یکی از محلههای قدیمی اراک که بیشتر ساکنانش را ارامنه تشکیل میدهند، در نزدیکی خیابان نیسانان، کلیسایی زیبا را ساختهاند. این ارامنیان که از مسیحیان شاخه گریگوری بودهاند با ساخت این کلیسا اثری زیبا از خود به جای گذاشتهاند که امروزه به عنوان کانون همگرایی و فعالیتهای اجتماعی و مذهبی آنان شناخته میشود.
مسروپ مقدس

کلیسای مسروپ مقدس
مسروپ ماشتوتس مقدس در سال ۳۶۱ میلادی در روستایی به نام هاتسه گاتس متولد شد. وی در دورانی که فرهنگ ارمنستان رو به نابودی میرفت با ابداع الفبای زبان ارمنی و ترجمه متون مقدس به این زمان، هویت فرهنگی ارمنستان را بازگرداند، وی همچنین بانی ادبیات نوشتاری این زبان، مترجم، نخستین آموزگار و نخستین مدرسه ارمنی است. بعلاوه مسروپ مقدس در سده پنجم که در ارمنستان با نام سده طلایی شناخته میشود جنبشی عظیم را در ارمنستان آغاز کرد که در پی آن ترجمه و تالیف آثار در ارمنستان به اوج شکوفایی خود رسید. کلیساهای بسیاری را در نقاط مختلف ایران به یاد و احترام مسروپ، مسروپ مقدس نامیدهاند.
معماری کلیسا

کلیسای مسروپ مقدس
کلیسای مسروپ مقدس در سال ۱۹۱۴ میلادی در فضایی به طول ۲۴٫۵ و عرض ۱۵٫۵ متر بنا شده است. مجموعه کلیسای مسروپ مقدس از مدرسه، سرایداری، تالار اجتماعات، منزل کشیش، و فضای اصلی کلیسا تشکیل شده است. سقف کلیسا بر چهار ستون قرار دارد که با قوسهایی به یکدیگر متصل و در نهایت به دیوارهای جانبی خود ختم میشوند. نورگیرهایی که در چهار سمت بنا قرار دارند به همراه دو ورودی اصلی که در جنوب و غرب کلیسا تعبیه شدهاند از جمله ویژگیهای کم نظیر کلیسای مسروپ مقدس یه شمار میرود. برج ناقوس کلیسای مسروپ مقدس جلوی ورودی غربی مجموعه خود نمایی میکند. ساختمان اصلی کلیسا مستطیل شکل است و از بخش اصلی مردم نشین، محراب، و دو اتاق نزدیک به محراب تشکیل شده است. بخش محراب کلیسا داخل طاقی ساده ولی بزرگ قرار گرفته که ایوانش حدودا یک متر بلندتر از کف کلیسا است. در مرکز کلیسا چهار ستون هشت ضلعی را مشاهده خواهید کرد که بخشی از وزن طاقها و گنبدها بر روی آنها است. در بخش تالار اجتماعات کلیسا، در فضای اصلی آن محلی برای انجام غسل تعمید، روشن کردن شمع و انجام آیین و رسوم مذهبی وجود دارد. جالب است بدانید که عمده مصالح به کار رفته برای ساخت این کلیسا خشت، گل، ملات و چوب بوده است و برای استحکام بیشتر بنا در قسمت دیوارها و ستونها تیرهای چوبی قرار داده شدهاند. اگر چشم بگردانید در بخش از کلیسا چلیپای نسبتابزرگی را مشاهده خواهید کرد که نمادی از شهدای ارامنه در طول تاریخ است.
کلیسای مسروپ مقدس با کمک و همکاری ارامنه اراک، شازند، لیلیان، و مهاجران ساخته شد. این کلیسا در ۲۵ اسفندماه سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۵۳۳ جزو فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. جالب است بدانید این کلیسا در حال حاضر نیز فعالیت دارد و در ایام نروزو و به هنگام مراسمات با آغوش باز پذیرای میهمانان، گردشگران و علاقه مندان است.
مطالب مرتبط: قلعه حاج وکیل مرکزی، قلعه جمشیدی مرکزی
حتما بخوانید: خانه معلم مرکزی، دخورش فسنجان و کشک مرکزی