شهرها و نقاط بکر در دنیا همیشه مقصدی جذاب برای سفر به شمار میرود؛ جالب است بدانید در شرقیترین بخش ایران شهرستانی قرار دارد که موقعیت جغرافیایی و قدمت تاریخیاش، آن را به مقصد عالی گردشگری تبدیل کرده اما متاسفانه نام آن کمتر برده شده است. این شهرستان سراوان نام دارد که با پیشینه تاریخی شگفت انگیز خود هنوز هم برای بسیاری ناشناخته مانده است. ادامه مطلب را همقدم ما باشید تا با این شهرستان بیشتر آشنا شویم.
یکی از رمانتیکترین و زیباترین صحنههای طبیعت، صحنه طلوع و غروب خورشید است. صحنه زیبایی که دیدن آن امروزه به دلیل وجود ساختمانهای چندین طبقه و آسمانخراشها در شهرها تقریبا غیرممکن شده است. اما میتوان با سفر به خارج از شهر این صحنه زیبا را مشاهده کرد. بد نیست بدانید اگر به سراوان سفر کنید نه تنها شاهد طلوع و غروب زیبای خورشید خواهید بود بلکه اولین فردی خواهید بود که طلوع خورشید در ایران را شاهد است؛ زیرا خورشید برای اولین بار از این سمت به ایران میتابد! بد نیست بدانید که از این اولین طلوع خورشید تا طلوع آن در آخرین و غربیترین نقطه ایران حدود یک ساعت و ۱۷ دقیقه فاصله است.
سراوان از شهرستانهای سیستان و بلوچستان به مرکزیت شهر سراوان با مساحتی ۲۳ هزار و ۸۸۰ کیلومتر مربعی است. ارتفاع آن از دریا ۱۱۶۵ متر است و تا تهران ۱۹۰۶ کیلومتر مربع فاصله دارد. آب و هوای شهرستان بیابانی و کم باران است.رشته کوه سیاهان طولانیترین رشته کوه و رودخانه ماشکید مهمترین رود سراوان به شمار میرود. طبق آمار سال ۱۳۸۴ سراوان شش بخش، چهارده دهستان، پانزده دهیاری، و ۱۰۰۰ آبادی دارد. زبان مردم سراوان بلوچی بوده و اکثریت مردم مسلمان سنی هستند.
سراوان از شهرستانهای شرقی ایران و دارای آب و هوایی گرم و خشک، بیابانی و کم بارش است. در فصول بهار و تابستان که طبیعت در اوج زیبایی خود است، و آب و هوای دلپذیر این دو فصل را به بهترین فصلها برای سفر به شهرهای مختلف و سرسبز ایران تبدیل میکند؛ سراوان آب و هوای گرمی دارد و شاید چندان زمان مناسبی برای سفر به سراوان نباشد. برعکس این دو فصل گرم و خشک، فصلهای سرد سال هستند. در بیشتر نقاط ایران فصلهای سرد سال با بارش برف فراوان و سرمای شدید همراه است اما در سراوان زمستان و پاییز به معنای آب و هوایی متعادل و مطبوع است.
مردم سراوان همانند مردم بسیاری از شهرهای دیگر ایران به مشاغل مختلف دولتی مانند دبیری، پزشکی و کارهای اداری مشغولاند. اما از مشاغل سنتی که هنوز هم در سراوان رواج دارد میتوان به کشاورزی، دامداری و تولید صنایع دستی( شامل حصیربافی و سوزن دوزی) بافت قالیچه، ساخت النگوهای شیشهای و سفالگری اشاره کرد.
سراوان
کشاورزی از مشاغل رایج در سراوان و مهمترین محصول آن خرما است. سراوان نخلستانهای بسیاری دارد که از این نخلستانها ۶۰ نوع خرمای مختلف ازجمله مضافتی داوودی، حلیله، سراسپید، دیداری، خشکیج و شکری بدست میآید. همین امر باعث شده تا سراوان به عنوان قطب تولید خرما در کشور شناخته شود.
سراوان
جاذبههای تاریخیای که در سراوان وجود دارند، خبر از قدمت و پیشینه تاریخی کهن این منطقه میدهند. گفتهها حاکی از آن است که سراوان را در گذشته با نام” شستون” شناخته میشد و به مرور زمان به سراوان تبدیل شده است. البته در این بین نامهای دیگری مانند” سراستون”،” شستون”، و “شهستان” نیزبه آن اطلاق میشده که هرکدام اشاره به بارندگی زیاد، قناتهای فراوان، و حکام این منطقه اشاره دارند. اما سراوان خود ترکیبی از دو واژه سرا و وان است که سرا به معنای مکان، و وان به معنای جای مرتفع است.
چشیدن طعم خوراک محلی یکی از بهترین بخشهای مسافرت است زیرا اطلاعاتی در مورد محصولات منطقه و سبک زندگی مردم را در اختیار شما خواهند گذاشت. خوراک و غذاهای سنتی سراوان از مواد اولیهای که در همین منطقه وجود دارد تهیه میشود که مشهورترینشان شولو و کشک، تباهه( خوراکی از گوشت)، و تنورچه( ترونچه) هستند. البته خرما با دوغ محلی را نیز میتوان جزو خوراک محلی سراوان نام برد که سراوانیها به عنوان دسر و یا میان وعدهای خوشمزه نوش جان میکنند.
سراوان
سراوان پر از جاذبههای مختلف تاریخی و طبیعی است. موزهها، غارها، قلعهها و بناهای تاریخی همگی جاذبههای دیدنی سراوان هستند. موزه کلپورگان، غار مشتوک، قلعه تاریخی بخشان، بناهای تاریخی مانند دبستان کوروش، مسجد دزک، دهستان ناهوک، تپه نمکی، قلعه سینوکان، رودخانه ماشکید، آبشار کوهک، منطقه تاریخی هیدوچ و سنگ نگارههای تاریخی جاذبههایی هستند که سراوان را به منطقه گردشگری زیبا، خاص و بکری تبدیل کردهاند.
در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان سراوان به عنوان شرقیترین منطقه ایران شناخته میشود. جایی خورشید برای اولین بار نگاه پرمهر خود را بر سرزمین ایران میتاباند. سراوان گرچه منطقه ناشناخته است اما دو لقب به خود اختصاص داده، القابی که به خوب این منطقه را توصیف میکند: زادگاه خورشید، و سرزمین نخل و نگاره. نخلستانهای زیبای سراوان بخش زیادی از خرمای ایران را تهیه میکنند و نگارههای تاریخی آن قدمت کهن این سرزمین را به رخ میکشد.
مطالب مرتبط: مکان های دیدنی استان سیستان و بلوچستان، خانه معلم سیستان و بلوچستان