کلیبر یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است .کلیبر دارای آب و هوای معتدل کوهستانی بوده و سراسر منطقه را جنگلهای تنک و مراتع سرسبز پوشانیده و محل ییلاق عشایر دشت مغان و ارسباران (قره داغ) میباشد. این شهرستان تحت تأثیر آب و هوای خزری بوده و اغلب اوقات کوهستان هاای مرتفع را مه غلیظ میپوشاند. رود ارس از شمال آن میگذرد.
شهرستان کلیبر از جنوب با اهر از شمال با جمهوری آذربایجان از باختر با رود ارس و جمهوری ارمنستان و از خاور با استان اردبیل همسایه است. کلیبر در بستر رود کلیبر و در سرزمینی صخره ای واقع شده و تنها معبر کوهستانی میان اهر و بخش های ساحلی رود ارس است. آب و هوای این شهرستان نسبتا سرد و نیمه خشک است. کلیبر در ۴۷ درجه و ۰۲ دقیقه درازای خاوری و ۳۸ درجه و ۵۲ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۱۲۴۰ متری از سطح دریا واقع شده است. مسیر راه کلیبر – اهر به درازای تقریبی ۴۵ کیلومتر یکی از مسیرهای دسترسی به این منطقه است. راه های منشعب از مرکز شهرستان عبارتنداز: جاده شوسه کلیبر- مغان (اصلاندوز) و خمارلو به سمت شمال خاوری که این جاده تا سه راه اسکانلو به طول ۶۰ کیلومتر و تا خمارلو به درازای ۷۱ کیلومتر شوسه است.
قلعه پشتو یکی از آثار تاریخی بخش هوراند از شهرستان کلیبر،
قلعه بابک در این ناحیه قرار دارد. این قلعه که به نامهای «دژ بابک»، «بذ و قلعه جمهور» هم معروف است،
قلعه پیغام
مسجد جامع کلیبر:
مقبره شاه قاسم: در ۱۰ کیلومتری آبش احمد
کلیبر یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان کلیبر است. در دهه پنجاه کلیبر قصبه ای بود که کمتر از ۲۰۰۰ نفر جمعیت داشت. سرشماری های سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۹۰ جمعیت شهر را، به ترتیب، ۹۰۳۰ نفر و ۹۸۸۷ نفر گزارش کرده اند.
این شهر در ۶۳ کیلومتری شمال غرب اهر، ۲۱۰ کیلومتری شمال شرق تبریز و ۸۱۲ کیلومتری شمال غرب تهران واقع شده است. کلیبر دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و سراسر پیرامون این شهر را جنگل های تنک و مراتع پوشانیده است. شهر، به علت نزدیک بودن به قلعه بابک و قرار گرفتن در کانون ذخیره گاه زیست کره منطقه ارسباران، در دهه اخیر از نظر گردشگری توسعه چشمگیری یافته است.
زبان گفتاری مردم زبان ترکی آذربایجانی است که متعلق به شاخه غربی گره جنوبی – غربی (اغوز) خانواده زبان های ترکی میباشد. اغلب مردم، به علاوه، با زبان فارسی آشنایی دارند.
اکثریت مردم پیرو مذهب شیعه دوازده امامی هستند. تعداد قابل توجّهی از اهالی پیروان اهل حق (گوران در زبان آذری) هستند. همه گوران ها در اصل متعلق به طایفه شاملو هستند. این طایفه یکی از ارکان عمده قزلباش ها در عهد شاه اسماعیل بود.
کلیبر، به خاطر قرار گرفتن در میان کوههای بلند، دارای آب و هوای خاصی است که مشخصا برای بارآوری زغال اخته مناسب میباشد. میتوان ادعا کرد که “زغال اخته” سمبولی از هویت کلیبر است. در اواخر تابستان میوه های رسیده در اغلب دکان های اطراف خیابان اصلی به فروش می رسد. بوی رسیدگی این میوهها و منظره زنبورهای نشسته بر طبق های پر از میوه خاطره ذهنی دلپذیری است که مسافران از شهر به یاد می سپارند. از طرفی دیگر، ساکنان محل منظره شکوفه های زرد رنگ درختان زغال را به مثابه نشانی از رستاخیز سالیانه طبیعت گرامی میدارند. جشنواره سالیانه زغال اخته، که به هدف جذب گردشگران سازمان داده می شود، تاکیدی است بر اهمیت این میوه در هویت فرهنگی شهر کلیبر.