معرفی شهر گناوه بوشهر
مرکز شهر گناوه، بندر گناوه، یکی از شهرهای استان بوشهر است. اقوام مختلفی در بندر گناوه زندگی میکنند. اکثر مردم بندر گناوه مهاجرینی هستند که از روستاهای اطراف شهرستان به این شهر آمدهاند و اکثرا از اقوام لُر هستند. در میان مهاجران در بندر گناوه، اعراب نیز وجود دارند که از محله مخصوص به خودشان برخوردار هستند. بندر گناوه، در ۱۶۰ کیلومتری شمال بوشهر واقع شده است و دارای سواحل زیبا و ماسهای و بازارهای پر رونق و معروف میباشد. طبیعت بندر گناوه به قدری زیبا است که در برخی اشعار از آن با عنوان “دوبی ایران” و “معدن مروارید” یاد شده است. مرغان دریایی، ساحل زیبا و دلنشین و صدفهای دریایی سحرانگیز از زیباترین و تماشاییترین مناظر بندر گناوه هستند. پیشنهاد ما این است اگر تاکنون به بوشهر سفر نکردهاید، حتما مسافرت به این استان و بازدید از شهرهای زیبایش به خصوص بندر گناوه را در لیست برنامههایتان قرار دهید.
آشنایی با بندر گناوه
یکی از شهرهای شمالی استان بوشهر، بندر گناوه است. این شهر بین بندر دیلم و بوشهر قرار دارد. بندر گناوه از شرق به شهرستان دشتستان، از غرب به خلیج فارس، از شمال شرق به استان فارس و از جنوب به بوشهر متصل است. گناوه از گذشته تا به امروز نامهای زیادی از جمله جنابا، گنابا، گنوه، گندابه، جانابه، گنفه، گنافه، گنبه به خود گرفته است. اهمیت اقتصادی بندر گناوه از گذشته بسیار مهم و قابل توجه بوده و همچنان محل رفت و آمد بازرگانان و کشتیها بوده و میباشد. اقوام مختلفی از جمله لُر، عرب و دشتی در بندر گناوه زندگی میکنند. شهر گناوه امروزی در جنوب گناوه قدیم واقع شده و تنها چیزی که از آن باقی مانده، ویرانههایی از طاق نماهای سنگی است.
آب و هوای بندر گناوه
یکی از مواردی که در مسافرت حائز اهمیت است، آشنایی با آب و هوای منطقهای است که میخواهید به آن سفر کنید. اگر قصد سفر به بندر گناوه را دارید، بهترین زمان اواسط آبان تا اواسط فروردین است. بندر گناوه به طور کلی دارای آب و هوای گرم و مرطوب میباشد و ممکن است آب و هوای این شهر شما را در تابستان شگفتزده کند. زیرا در ماههای گرم سال هوای گناوه به قدری گرم است که خیس عرق میشوید. به همین سبب مسافرت در فصل گرما به بندر گناوه نه تنها جالب نیست، بلکه بسیار اذیت کننده و طاقت فرسا خواهد بود. اما اگر در فصلهای پاییز، زمستان و بهار به این شهر سفر کنید، منظرههای زیبا از دشتهای اطراف با گلهای زیبا و رنگارنگ مشاهده خواهید کرد.
حتما بخوانید: مکان های دیدنی استان بوشهر
دیدنیهای بندر گناوه
پایه اصلی اقتصاد بندر گناوه به ماهیگیری و بازرگانی وابسته است. اگر به بندر گناوه سفر کنید، یکی از زیباترین مناظری که همیشه با آن روبرو خواهید شد، قایقهای ماهیگیری هستند. برخی از این قایقها ساحل را ترک کرده و به صید ماهی میروند و برخی نیز، از صید برگشتهاند و در حالیکه تورهایشان را آویزان کردهاند، در ساحل بندر کناره گرفتهاند. بندر گناوه صاحب یکی از زیباترین سواحل دریایی ایران است. اگر به ساحل بندر گناوه بروید، از تماشای غروب آفتاب گرفته تا صدای مرغان دریایی و پروازشان بر فراز دریا شما را مجذوب و مسحور خود خواهند کرد. قدم زدن در سواحلی که پر از صدفهای زیبا و مرجانی هستند، بسیار دلنشین و دلنواز است. تماشای طلوع و غروب آفتاب در ساحل، تماشای بازی دلفینها در دریا و آتش شعلههای گازی که در جزیرههای خارگو خارک در شب همچون نورافکنی جلوه نمایی میکنند، فوقالعاده و بینظیر است.
جاذبههای بندر گناوه
ساحلی زیبا نزدیکی بندر گناوه قرار دارد که ساحل ماسهای روستای چاهک نام دارد. اطراف این ساحل مناظر چشمگیری از جنگلهای انبوه وجود دارد. کسانی که به قایق سواری و کشتیها علاقهمند هستند، میتوانند از کارگاههای لنج سازی و گبه بافی متعدد در بندر گناوه بازدید کنند و پروسه ساخت قایقها و کشتیها را از نزدیک تماشا کنند. از بناهای مذهبی و تاریخی بندر گناوه میتوان به امامزاده سلیمان بن علی، از فرزندان امام سجاد (ع)، تل گوری، بنای بیبی مریم و شاه صدرالدین اشاره کرد. همچنین، بنای “آقا ابوالحسن” که مردم احترام خاصی برای آن قائل هستند و آن را قدمگاه حضرت ابوالفضل و امام علی (ع) میدانند؛ دربندر گناوه قرار دارد. از دیگر جاهای دیدنی بندر گناوه جزیره میرمهنا و مستر است. یکی از بنادر توابع شهرستان گناوه “بندر ریگ” میباشد که قدمت شهرنشینی در آن چند قرن است و مبارزان جنوبی همچون “میرمهنا”، که در مقابل اشغالگران پرتغالی ایستادگی کرده بود، در این بندر زندگی میکرد.
بازار بندر گناوه
همانطور که گفتیم، بندر گناوه به دلیل تعاملات تجاری با دوبی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، دارای بازارهای پررونق است. در مسافرت به بندر گناوه میتوانید تمامی اجناس ماردار و بدون مارک را با بهترین و مناسبترین قیمتها خریداری کنید. مردم در این بندر علاوه بر لباس بیشتر به خرید لوازم برقی، لوازم آرایشی، ظروف و سیسمونی میپردازند. بازار گناوه در میدان امام خمینی واقع شده است و بیشتر لوازم برقی همچون چرخ خیاطی و ماشین لباسشویی در این بازار بسیار ارزان قیمت و مناسب هستند. تنها مشکل این لوازم آن است که فاقد گارانتی میباشند.
سوغاتی بندر گناوه
در بندر گناوه کارگاههای گبه بافی و گلیم بافی بسیار رایج و پرطرفدار هستند. خرید گلیم، حصیر و سفال میتواند سوغاتی مناسبی برای عزیزانتان باشد. از آن جایی که بندر گناوه به صید ماهیهای مرغوب معروف است، میتوانید ماهیهای حلوا، هامور، شوریده وسرخو و البته میگوهای تازه و مرغوب خریداری کنید. بازار ماهی بندر گناوه در بلوار ملوان قرار دارد.
رستورانهای بندر گناوه
یکی از بهترین رستورانهای بندر گناوه که از لحاظ خدمات و کیفیت به رستورانهای تهران شباهت دارد، رستوران سلطلانیه است. پخش موسیقی زنده محلی از امتیازات خوب و جاذب این رستوران است و غذاهای خوشمزهاش به خصوص قلیه ماهی و ماهی شکمپُر طرفداران و مشتریان پر و پا قرص دارد. رستوران سلطانیه در خیابان جمهوری اسلامی، فرعی ۱۲ جنوبی قرار دارد.
همچنین، در کنار تأمین اجتماعی سابق و بالاتر از مسجد نبی، سفره خانه شبستان وجود دارد که به یک نوع دمپختک گناوهای معروف است و به همراه ماهی “لخلاخ” سرو میشود. در انتهای خیابان شیلات نیز، رستوران آلنوش قرار دارد که به شکل کشتی است و منظره رو به ساحل دارد. انواع ماهیها و غذاهای جنوبی را مقابل منظره زیبای دریای خلیج فارس میتوانید در این رستوران نوش جان کنید.
مسیر دسترسی به بندر گناوه
اگر قصد مسافرت از تهران به بوشهر را دارید، میتوانید از بوشهر تا بندر گناوه با اتوبوس بروید. اگر حوصله طی کردن مسافتهای طولانی را ندارید، میتوانید به وسیله قطار به اهواز رفته و سپس با اتوبوس به بندر گناوه حرکت کنید. برای اقامت در بندر گناوه نیز، میتوانید یکی از هتلهای شهر از جمله هتل ستاره خلیج فارس بندر گناوه که از زیباترین و بهترین هتلهای شهر است، انتخاب و رزرو نمایید.
مطالعه کنید: خانه معلم استان بوشهر، روستاهای شهرستان بندرگناوه