معرفی شهر سبزوار
نام سبزوار با تاریخ ایران در هم آمیخته است. شهری که تاریخ و قدمتی طولانی دارد و در همسایگی مشهد مقدس قرار گرفته است. جاذبهها و موقعیت این شهر باعث شده تا سبزوار امروزه به یکی از شهرهای جذاب ایران تبدیل شود. اما چقدر در مورد این شهر تاریخی اطلاعات دارید؟ ادامه مطلب را همراه ما باشید تا اطلاعات مورد نیاز خود در مورد این شهر تاریخی و اسطورهای بدست آورید.
معرفی سبزوار – موقعیت جغرافیایی و آب و هوا
سبزوار مرکز شهرستان سبزوار میباشد که در غرب استان خراسان رضوی قرار گرفته است. محدوده جغرافیایی سبزوار از شمال به اسفراین، از جنوب به کاشمر و بردسکن، از شرق به نیشابور و از غرب به شاهرود ختم میشود. این شهرستان پنج بخش نیز دارد: مرکزی- روداب- خوشاب- داورزن- ششتمند. سبزوار از نظر وسعت و جمعیت دومین شهر بزرگ در استان خراسان رضوی به شمار میرود. از آنجایی که سبزوار مابین ارتفاعات شمال و جنوب محصور شده است، آب و هوایی معتدل کوهستانی دارد. حداقل دما در این شهر ۲۲ و حداکثر آن ۴۵ درجه است.
معرفی سبزوار – تاریخچه سبزوار

معرفی سبزوار
سبزوار از شهرهای قدیمی ایران است که قدمت آن به بیش از پنج هزار سال میرسد. در اسناد و متون کهن از سبزوار و منطقه آن با عنوان بیهق نام برده شده که تنها دارای دو شهر خسروگرد و سبزوار بوده است. سفالهایی که از اطراف شهر سبزوار به دست آمده، قدمت این منطقه را به پنج تا شش هزار سال قبل باز میگرداند. این دیار در طول تاریخ شاهد جنگها و حملات بسیاری بوده که شناخته شدهترینشان حملات غزها و مغولها بوده است که درنهایت منجر به قیام سربداران شد.
معرفی سبزوار – آداب و رسوم
سبزوار همانند بسیاری از شهرها و مناطق تاریخی، آداب و رسوم خاص خود را نیز دارد که هنوز هم در برخی از خانهها نیز اجرا میشود.
تحویل سال نو: سفره هفت سین پای ثابت لحظات سال نو است. سبزواریها در لحظات سال نو پسربچه خوش قدمی را به بیرون خانه میفرستند تا پس از تحویل سال اولین کسی باشد که وارد منزل میشود. در برخی از خانهها نیز برهای کوچک را به نشانه برکت و افزایش روزی به خانه میآورند.
شب چله: سبزواریها نیز در شب چله رسم شال اندازی و شاهنامه خوانی را دور کرسی داشتند. خوردن تنقلاتی همانند برگه آلو و هلو، قیصی، هندوانه و انار از رسوم سبزواریها بود. خوردن برف و شیره انگور با کمی گیاه بایان از رسوم کهن سبزواریها در شب چله است.
عقد سنتی: مراسم عقد سبزواریها همانند سایر مراسم سنتی عروسی در سرتاسر ایران اجرا میشده با این تفاوت که پس از درنظر گرفتن همسر، خانواده پسر همراه فردی که آن را راوی مینامند جهت تعیین مهریه و شیربها راهی خانه دختر شده و به این صورت دختر و پسر نشان هم میشوند. از جمله رسوم متفاوت دیگر عقد در سبزوار انجام مراسم اسب چوبی است.
مراسم اسب چوبی: این مراسم در دوران مغولها به اوج خود رسیده بود. مغول اجازه تمرین و مشق جنگ را به جوانان ایرانی نمیدادند اما این ممنوعیت باعث ایستایی جوانان نشده و ابن افراد با خلاقیت و ذکاوت خود توانستند مشق رزم را با رقصها و آیینهای محلی ترکیب و تمرین کنند. مراسم اسب چوبی از جمله این مراسمات است که در آن فردی با هیبت تک سوار حاضر میشود. این تک سوار میتواند دوست باشد یا دشمن.
جشن سده: از دیگر رسوم کهن سبزواریها جشن سده است. سبزواریها ۵۰ روز مانده به عید را به جشن میپردازند که با نام جشن سده شناخته شده است. در این روز مردم در بلندیها آتش برپا کرده و تا نیمی از شب را به جشن و خواندن آواز میگذراندند.
معرفی سبزوار – مشاغل سنتی
گرچه امروزه بسیاری از مشاغل سنتی جای خود را به شغلهای اداری دادهاند اما هنوز هم میتوان برخی از مشاغل سنتی را در روستاها و بازارهای سنتی سبزوار پیدا کرد. شغل اصلی سبزواریها کشاورزی و دامداری بوده که در کنار آن به قالیبافی- گلیم بافی- فرت بافی- ساخت اسب چوبی برای مراسم- آهنگری- نمد مالی- رنگرزی- سفالگری- خراطی و عطاری مشغول بودهاند.
معرفی سبزوار – جاذبهها
تاریخ پر فراز و نشیب سبزوار و شخصیتهای برجسته این دیار، امروزه جاذبهها و آثار فراوانی را به یادگار گذاشته است که هریک باعث جذابیت سبزوار و توجه گردشگران به آن شده است. بناها و خانههای تاریخی- آرامگاهها و اماکن مذهبی جاذبههای تاریخی سبزوار را تشکیل میدهند که از جمله آنها میتوان به تپه باستانی دامغانیها- مناره خسروگرد- مقبره ملاهادی- آرامگاه کاشفی- کاروانسرای فرامرزخان- مسجد جامع- مسجد پامنار و بسیاری جاذبههای دیگر اشاره کرد که از دوران مختلفی همانند ساسانی و صفوی برای ما به یادگار مانده است.
معرفی سبزوار – سوغات سبزوار
بهترین سوغات هر شهر و روستایی را میتوان صنایع دستی آن نامید. سبزوار اما بر خلاف بسیاری ازشهرها تنها به صنایع دستی خود شناخته نمیشود. آنچه که بیشتر از صنایع دستی، به عنوان سوغات سبزوار شناخته میشود کلوچههای زنجبیلی و ادویه جات این شهر به ویژه زیره و زردچوبه آن است.
سبزوار به دلیل فاصله نسبتا کمی که با مشهد دارد این امکان را به شما میدهد تا در صورت تمایل سری هم به مشهد بزنید. فاصله این شهر تا مشهد ۲ تا ۳ ساعت است.
حتما بخوانید: خانه معلم سبزوار