معرفی شهر ساوه استان مرکزی
طبق آنچه که از اسناد و مدارک تاریخی برمیآید، استان مرکزی از جمله ایالات مادها بوده است. این استان در زمان سلوکیان و ساسانیان نیز مورد توجه بوده و جغرافینویسان نیز از این استان در نوشتههای خود یاد کردهاند. استان مرکزی با جاذبههای فراوان خود یکی از مقاصد گردشگری است و از جمله شهرهای زیبای این استان که توجه گردشگران را به خود جلب کرده، شهر ساوه است. ساوه با طبیعتی زیبا، آثار تاریخی و اماکن مذهبی، مقصدی مناسب برای گذراندن تعطیلات به شمار میرود که در ادامه معرفی کلی آن را ارائه کرده ایم.
وجه تسمیه ساوه
نام ساوه از جمله موضوعات پر بحث و حاشیهای است که عقاید و باورهای مختلفی را به همراه دارد. در برخی از کتب آمده که نام ساوه بر وزن کاوه بوده و برگرفته از نام پهوان تورانی” ساوه شاه” میباشد. در برخی دیگر از منابع ساوه را برگرفته از” سه آبه” به معنای محلی با سه رودخانه میدانند. منبعی دیگر در مورد ساوه چنین میگوید که: ساوه شهری مطرح در عراق عجم است و دریاچه غرانی در آن بود. اهالی همه ساله یک فرد را در ان رودخانه غرق میکردند تا آن سال را از خشم رودخانه و سیلاب در امان بمانند؛ این دریاچه در هنگام ولادت پیامبر اسلام خشکید. عدهای نیز معتقداند ساوه در لغت به معنای خرده طلا میباشد. برخی دیگر نام ساوه را برگرفته از کلمه اوستایی سوا( SAVA) و یا پهلوی سوکا( SAVAKA) میدانند. وجه تسمیه شهر هرچه که باشد، ساوه امروزه برای ما مقصد گردشگری بسیار مناسبی است.
موقعیت و جغرافیای ساوه
ساوه از جمله شهرهای وسیع استان مرکزی به شمار میرود. شهرستان ساوه از سمت شمال به زرندیه، از سمت غرب به همدان، از سمت جنوب به تفرش و کمیجان، و از سمت شرق به قم ختم میشود. این شهرستان دارای دو بخش، سه شهر، و هفت دهستان است.
تاریخچه شهر ساوه
ساوه از شهرهای قدیمی ایران است و یادگاری از دوران ساسانی است. تپههای باستانی ساسانی اسیرآباد، محوطههای تاریخی هریسان، خرم آباد، و آوه همگی نشان از قدمت و اصالت این شهر دارند. همین هم کافی است تا به بازدید از جاذبههای شهری اینچنین مهم بروید. در دوران پارتها، ساوه از مناطق مهم بین راهی به شمار میرفته. در سده هفتم قبل از میلاد، این منطقه به عنوان سکونتگاه مادها محسوب میشده، از ساوه دوران قبل از اسلام چندان اطلاعات دقیق و مشخصی در دست نمیباشد اما از قرن دوم هجری به بعد، اطلاعات و منابع زیادی در مورد این شهر وجود دارد. اگر نگاهی به تاریخ دوران اوایل اسلام این شهر بیاندازیم، ورود حضرت معصومه در مسیر سفر به خراسان و بیمار شدن ایشان در ساوه را خواهیم دید. دوران سلجوقی، دوران طلایی و اوج ساوه بوده است که این شهر تبدیل به مرکز سران قبایل متحد سلجوقی شد. دوران مغولان دوران خونینی برای ساوه بود. مغولان در حمله خود به ساوه، این شهر را با خاک یکسان کرده و اهالی شهر را قتل عام کردند. هرچند در دوره ایلخانان بسیاری از ویرانیها بازسازی شد و ساوه دوباره کمی امید و آرامش یافت. اما این احساس دیری نپایید و تیموریان، آق قویونلوها و قره قویونلوها هریک هنگام روی کار آمدن، صدمات و آسیبهای فراوانی را بر پیکره ساوه زدند. در دوران صفوی ساوه کمی روی خوش دید و به یکی از قلمروهای ایلات وابسته به حکومت تبدیل شد. از این تاریخ به بعد ساوه کم کم روی پا ایستاد و دوباره رنگ خوشی و آبادانی را به خود دید. در دوران زندیه بنای چهارسو در این شهر احداث شد که تاثیر به سزایی در رونق مجدد شهر داشت. در دوران قاجار تهران به عنوان پایتخت شناخته شد و ساوه از مرکز توجه دور ماند.
جاذبهها و سوغات ساوه
ساوه پر از جاذبههای مختلف است که باید از آنها بازدید کرد. جاذبههای این شهر عبارتند از: چهارسوق- غارآقاداش- قلعه الویر- میل ساوه- دریاچه سد غدیر- آب انبار ساوه- قلعه آردمین- سنگ نبشته خورهه- پل تاریخی سرخده- تپه آوه- قلعه اسماعیلیه- تپه علیشار. ساوه علاوه بر جاذبهها از صنایع دستی و سوغات خوبی هم برخوردار است. اگر روزی مسافر این شهر شدید حتما از سوغات این شهر نیز بخرید. سوغات ساوه عبارتند از: انار- رب انار- باسلوق- طالبی و صنایع دستی همانند گلیم بافی- قالی بافی- منبت کاری- معرق کاری- سفالگری و بسیاری دیگر.
ساوه طبیعت حیرت آوری دارد که درکنار جاذبهها و سوغات شهر، ساوه را به مقصدی عالی برای گردشگران و سپری کردن ایام تعطیلات به شمار میرود.
مطالب مرتبط: مکان های دیدنی استان مرکزی، ستاد اسکان فرهنگیان استان مرکزی
حتما بخوانید: طرز تهیه آش چغندر استان مرکزی