شهرستان گلپایگان از جمله شهرهای غربی استان اصفهان است و در فاصله ۱۸۶ کیلومتری مرکز استان قرار دارد. این شهرستان با پهنه ای حدود ۲۴۲۱ کیلومتر مربع و ارتفاع ۱۹۲۴ متر از سطح دریا، دارای آب و هوایی نسبتا معتدل است. از شمال با خمین و محلات در استان مرکزی، از غرب با الیگودرز در استان لرستان، از شرق با میمه و از جنوب با نجف آباد و خوانسار هم مرز است.
از متون تاریخی همچون نزهت القلوب نوشته حمدا… مستوفی بر می آید، گلپایگان ۵۲۲۵ سال بعد از هبوط آدم توسط همای چهره آزاد، دختر بهمن کیانی (بهمن دراز دست) پور اسفندیار رویین تن، که به تخت پادشاهی جلوس کرده بود ساخته شد و از ابتدا این شهر را به نام خود چهره آزادگان و یا گلبادگان نامید. در زمان هخامنشیان کاربرد تین شهر به عنوان یک پادگان بزرگ تغییر یافت و حتی گروهی را اعتقاد بر این است این شهر گرپادگان بوده است. گروهی دیگر نام این شهر را گرپادگان به معنای کوهپایه می دانند. عده ای نیز معتقداند نام اولیه این کهن شهر وردپاتکان به معنای سرزمین گل سرخ بوده است. در زمان حمله اعراب به ایران نام آنرا معرب گردانیده و جرفادقان نامیدند. به هر حال این نام در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی شده است و اکنون نام گلپایگان برازنده این شهر زیبا شده است.
بر اساس شواهدی که از تپه های تاریخی شهرستان به دست آمده است تاریخ تمدن این شهر به ۷۰۰۰ سال پیش باز می گردد، اما با استناد به سنگ نگاره های تاریخی و نقوش صخره های سابقه سکونت در دشت گلپایگان به دوران پیش از تاریخ یعنی دوران میان سنگی و نوسنگی می رسد.
شهرستان گلپایگان دارای طبیعتی بکر و زیبا می باشد و این استعداد باعث گشته که قطب تولید شیر و فراورده های دامی کشور باشد؛ به طوری که لبنیات و کباب این شهر زبانزد خاص و عام است. این شهر در تولید محصولات کشاورزی و باغی نیز دارای جایگاه ویژه ای در کشور می باشد.